Menyivel érdemes belekezdeni a tőzsdébe?
Szerintem akármennyivel. Végül is a nyereség/veszteség százalékokban mérhető. Azért annyi nem árt, hogy legyen pénzed megvásárolni pár részvényt, legalább az olcsóbbakból. :)
100.000-ből szerintem már lehet taktikázni, de ha valaki nagyon elszánt, akkor szerintem akár 10.000-ből is lehet szépeket bukni... de akár nyerni is persze. :))
Az a baj, hogy általában a vételnek illetve eladásnak van egy jutaléka a brókercég felé. Ez általában egy százalékos összeg, de van egy minimális díj. Egy példa: a jutalék az összeg 0,2%-a, de minimum 150Ft. Ha ezt visszaszámolod, akkor 75000Ft-ig mindig 150Ft, felette 0,2%, azaz arányosan egyre kevesebb plusz költségbe kerül 1-1db részvény.
Mondjuk veszel 10db xy részvényt 90Ft/db-ért. Ezután felmegy az ára és eladod 100Ft/db-ért. Ekkor azt hiszed, hogy van 10x10=100 Ft nyereséged. Végül is tényleg van. :)
Csak számoljuk hozzá a jutalékokat: a vétel miatt ki kell fizetni 150Ft-ot, és természetesen az eladás miatt is. Tehát a végeredményed -200 bukta lesz.
Ha több pénzed van, így nem 10-et, hanem mondjuk 10.000-et veszel ugyanilyen feltételekkel, akkor:
vétel 10.000*90=900.000Ft
100Ft-ra felmegy az ár, eladod:
10.000*100=1.000.000Ft
Nyereség 100.000, amiből lejön a jutalék: 900.000 0,2%-a=1800Ft és 1.000.000 0,2%-a=2000
Eredmény: 100.000-1800-2000 = 96200 (ami százalékosan egyébként elég szép hozam)
Ez most két extrém példa volt, ahol a piac egyformán viselkedett, csak neked egyik esetben csak 10 részvényre volt pénzed, a másik esetben 10.000db-ra, egyik esetben vesztettél, másik esetben szép hozamod lett.
Persze, a 10db-bal is lehetne nyereséged. Csak ahhoz sokkal nagyobb mértékben kéne emelkednie a részvényáraknak.
Szóval én azt mondom egy százezer azért minimum legyen, de legalábbis néhány tízezer. Ugyan még akkor is érinthet a fent levezetett probléma, de talán már kisebb mértékben.
Leginkább viszont sok olvasással és tanulással érdemes a tőzsdébe kezdeni és akkor kevésbé a magad kárán kell beletanulnod.
úgy kezdd, hogy megszabod, mennyit tudsz elveszíteni. Akkor arra vess keresztet, aztán vidd a tőzsdére.
Ha nem veszik el, hanem fiall, akkor szerencsés vagy.
A tőzsde is úgy működik, hogy az egyik azt nyeri meg, amit a mésik elveszít.
A választ nem tudom, de egy hasznos harcmodor:
Vannak alacsony kockázatú és hozamú, és magas kockázatú és hozamú lehetőségek, technikák stb.
Annyit fektess a magashozamúba, amennyit az alacsonyhozamú az adott idő alatt biztosabban kitermel. Így csökkentheted a kockázatot. (Ezt hívják tőkegarantált befektetésnek is.)
100-200 ezerrel szokás kezdeni.
Aztán ha a dolog sikeresnek tűnik, lehet több pénzt is odavinni. Ez meglehetősen ritkán fordul elő, és kemény munkát igényel. A tőzsde minden, csak egyszerű nem. A következő alapszabályt alaposan meg kell tanulni:
nem egyszerű..hát semmiképpen nem az, de vannak jó oldalak ahol elemzésekkel foglalkoznak vagy fórumok!azokat olvasgasd!!én sem vagyok bróker,de azért a sok olvasástól ragadt rám valami!csak úgy vaktára ne vegyél részvényt!a lényeg ami megfogható az a TECHNIKAI ELEMZÉS!!abból lehet látni mi KÖVETKEZHET!de SEMMI nem biztos!a másik a fundamentális, de az kezdőnek szerintem nem sokat mondd.(a hírekre alapoz)
mennyi pénzzel? 100.000-től érdemes,mert a banki jutalék elveszi a kedved hiába nyerőben vagy!
de inkább 300.000-tól!akkor már tud izgalmas lenni!:)
Az előttem íróval értek egyet , annyi különbséggel , hogy én gyakorlatba is teljesítek.
A kérdés inkább úgy lenne helyes : Hogy mennyivel lehet tőzsdézni , az változó . Vannak az u. opciós kereskedések ahol a hozam elég rövid idő alatt akár 100% is lehet , de a veszteség is . Az opciós kereskedést nem ajánlanám kezdőknek , de nem kell több mint 300.000 HUF elegendő.
Van még a deviza kereskedés , az is szinte pont olyan mint a "tőzsde" oda kb 500.000 HUF .
Ha viszont ilyen piacokon akarsz kereskedni mint pl: BUX akkor már kell kb 500.000 HUF , hogy legyen kézzel fogható haszon.
DE vannak járulékos költségek pl számlavezetési díj kb 3000ft / hó, grafikonrajzoló díja15.000/ 3 hónap , legalább online tanfolyam ami 15.000/ 10alkalom
olyan könyvek amiból megtanulod az alapokat 10.000ft
Ha ezek megvannak próbálkozhatsz a sekélyebb vízbe.
elkezdeni akár 20.000 Ft-tól s elkezdheted, viszont nem ajánlatos.
ugyanis tőzsdézni úgy célszerű, hogy legalább annyi részvényt elemzel, hogy találj 10-15-öt aminek vsznűleg növekedni fog az ára, ezekből mindből veszel keveset, majd naponta nézegeted, elmezgeted, és eszerint veszel még belple, vagy adsz el.
tapasztalataim alapján azt mondhatom, hogy a 10 részvényből kb 5-6 nyereséges, viszont ezek bőven visszahozzák a másik 5-ből származó veszteséget.
A lényeg, hogy 10 különféle részvény vásárlásához nagy alaptőke kell, sztem fél millió alatt nem nagyon érdemes elkezdeni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!