Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Állami szektor pályakezdőként?

Állami szektor pályakezdőként?

Figyelt kérdés

Idén végeztem az Óbudai egyetemen Üzemmérnök-informatikus-Bprofon és aktuálissá vált a munkakeresés. Sajnos én is tapasztalom, hogy be van állva a piac és nehéz elindulni kezdőként a pályán. A legtöbb helyen 1-3 év tapasztalatot várnak, ami meg kimondottan gyakornoki állás, azt hallgatói jogviszonyhoz kötik. Nekem is tervben volt, hogy egyetem mellett elszegődöm egy céghez gyakornoknak, ahol majd esetleg felvesznek juniornak a diploma megszerzése után, azonban egy váratlan betegslg miatt nem volt lehetőségem / energiám egyetem + munka kombót csinálni (hálistennek azóta már rendbe jöttem). Jelenleg önképzéssel tengetem szabadidőmet (kurzusok, könyvek, videók, hobbi project stb.), amíg nem sikerül életem első IT-s állását megtalálni. Eleinte programozó programozó szerettem volna lenni, viszont az egyetemi évek elteltével egyre kevésbé éreztem ezt reálisnak. Nem arról van szó, hogy nem szeretek programozni, csak nem tudom elképzelni magam hosszú éveken át fejlesztőként. Ami az utóbbi években elkezdett érdekelni, az inkább az üzemeltetés (hálózatok, szerverek, oprendszerek (főként Linux), scriptelés (bash, python), automatizálás). Ezek alapján a rövidtávú célom egy erős sysadmin tudás megszerzése, hosszabb távon pedig megvetni a lábam a DevOps világában. Munkakeresés közben pont a napokban kaptam egy telefont ismerőstől, hogy megüresedett egy pozíció egy állami cég informatikai csapatában (bocsi, nem akarom a céget megnevezni, mert így beazonosítható lennék), ahova várnának szívesen egy interjúra. A fizetés valahol 350-450k között lenne, HO nuku, az összkép pedig ilyen tipik állami céges: langyos víz, sokszor monoton, cserébe nem szakad meg senki a munkában, túlórázni nem kell. Fejlesztés itt sem igazán történik (ma már minden fejlesztést próbálnak 1-2 állami cégbe kiszervezni, mint pl.: IdomSoft), bár néha 1-2 belső tool-t összetákolnak házon belül. Üzemeltetés viszont van (az egész megyében üzemeltetnek különféle szervereket) és az ismerősöm pont az üzemeltetéssel fogalkozik, aki szívesen átadná nekem a tudását. Ez keltette fel az érdeklődésemet és eljátszottam a gondolattal, hogy ha most úgysem nagyon tudok nullkilométeres informatikusként elindulni a piacon, akkor 1-2 évet akár itt is lehúzhatnék, ami legalább adna egy kis tapasztalatot, közben pedig mivel a munkában sem szakadnék meg, önképzésre tudnám fordítani a felszabaduló energiáimat.

A leírtak fényében kérdeznélek titeket, hogy mennyire tartjátok ezt jó ötletnek? Érdemes élni a lehetőséggel, vagy állami szektorban eszembe se jusson dolgozni és inkább várjak arra, hátha felvesznek mondjuk egy multihoz jobb ajánlattal? Mennyire fog pozitívan vagy negatívan mutatni a CV-ben egy állami cég egy későbbi munkakeresésnél?

szept. 17. 16:40
 1/4 anonim ***** válasza:
57%
Állami szektorba csak akkor menj ha onnan akarsz nyugdíjba menni mert utána rendes cég már nem fog felvenni.
szept. 17. 17:05
 2/4 BeefEater ***** válasza:
68%

Én kifejezetten jó ötletnek tartom. Ha sokáig maradsz valóban belefásulsz/beleragadsz. Viszont ha két év állami munkahely után jelentkezel egy multihoz valami junior állásra sokkal jobb esélyed lesz, mint most. Itt azt fogják nézni, hogy van két év releváns munkatapasztalatod. A későbbi munkáltatókat meg úgyis az fogja érdekelni, hogy mit csinálsz éppen akkor és nem az, hogy mit csináltál 5 éve az első munkahelyeden.

Nagyon sok olyan kollégát tudok, aki hasonlóan kezdte.

szept. 17. 17:58
 3/4 anonim ***** válasza:
86%
Próbáld meg, veszíteni valód nincsen. Én is állami cégnél húztam le huzamosabb időt. Közben megcsináltam az Msc-t és még két régi rendszerű OKJ-t. Szóval el lehet tölteni hasznosan is a rendelkezésre álló időt. Sajnos nemrég váltani kényszerültem. Egyébként a társaság és a közösség szuper volt, egy percét sem bántam az ott eltöltött időnek. A HO eltörlése mostanában érzékenyén érintette a dolgozókat. Ahol én dolgoztam, ott is ennyi megállította a diplomás fizut. Én 9 év után kerestem az írt sáv felső harmadában valahol (konkrétat nem szeretnék írni). Bele lehet ragadni, el lehet egy idő után kényelmesedni.
szept. 17. 19:00
 4/4 anonim ***** válasza:
Az 1-est szerintem sokan tudnák cáfolni, én állami helynél kezdtem és simán tudtam váltani multihoz. A normálisabb helyek azt nézik(tehát ha megoldod a teszt feladatot az interjún, akkor jó esélyeid vannak), hogy mit tudsz, nem azt hogy hol dolgoztál korábban.
nov. 4. 22:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!