Próbaidő alatti felmondással v közös megegyezéssel járok jobban ez esetben?
Átadás-átvétel 1 hét. Próbaidő utolsó nspján ha beadom, akkor hivatalosan semmi keresnivalóm a munkahelyen. De akkor hogy adom át?
Vagy nem adom be próbaidő alatt, hanem közös mrgegyezéssel kitűzünk egy napot és addig megtöeténik az átadás-átvétel.
Ez tegnap is volt már.
Próbaidő utolsó napján mondtam fel, utána nagyonmax fél órában elmondtam ezt-azt a kollégáknak, leadtam a laptopot és eljöttem.
Nem a te gondod, hogy miután eljöttél, hogy szervezik meg a munkát.
Próbaidő alatt nem szükséges közös megegyezés, bármelyik fél bármikor, akár indok nélkül felmondhat.
Másnap (avagy akár aznap) már nem köteles dolgozni.
Ezt tényleg ennyire nehéz végiggondolni?
Felmondtál. Azonnali hatályúnak minősül. Beszélsz a főnökkel, hogy a munköröd hogyan és kinek kell átadnod ebben az esetben. Megmondja, aszerint cselekszel. Miután végzel, mész haza.
Felmondtam azonnali hatállyal. Főnök semmit nem mondott a munkakör átadásával kapcsolatban, haragudott rám a felmondásomért. Kiválasztottam az egyik kollégámat, hogy neki fogok mindent átadni.
Leszámoltam a házipénztárban lévő pénzt, összeszedtem a céges bélyegzőket, lezártam mindent, ami az én dolgom volt, átadtam a céges kulcsokat, a pénztárban lévő pénzt, elszámoltam az étkezési jegyekkel, a részemre kiadott eszközökkel. A kolléganő lecsekkolt, aláírta, hogy mindent rendben átvett tőlem. Kb. 2-3 órába telt, majd elköszöntem és mentem tovább. Utána elmentem a céges bankhoz, leadtam az ott felvett eszközöket, céges bankkártyákat. Ezt mindet lepapírozva.
Hát valahogy így...
Ugye azt tudod, hogy jogellenesnek minősül törvény szerint az a jellegű munkaviszony megszüntetés, ahol a dolgozó nem a szabályoknak megfelelően adja át a munkakörét?
MT 84. § (4) bekezdés:
"A jogellenes munkaviszony-megszüntetés szabályait kell megfelelően alkalmazni, ha a munkavállaló munkakörét nem az előírt rendben adja át.
Köteles vagy együttműködni a munkáltatóval még ilyen esetben is!
"Vagy nem adom be próbaidő alatt, hanem közös megegyezéssel kitűzünk egy napot és addig megtörténik az átadás-átvétel."
Neked is érdeked és a munkáltatónak is, hogy az átadás rendben megtörténjen.
Hogy erre miért kell egy hét, azt Te tudod. De ha tényleg ennyi idő kell rá, akkor jobb a közös megegyezés, a próbaidő lejárta előtt írásba foglalva. Beleírva a munkaviszony végét és az egyéb feltételeket.
Ha erre nem hajlik a munkáltató, akkor szóba jöhet a felmondás a próbaidő utolsó napján átadás nélkül. Aztán a munkáltató majd megoldja az átvételt, ahogy tudja. Fényképezz le mindent, amit lehet, hogy legyen bizonyítékod a dolgok meglétére.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!