Ezt hogy működik valójában?
Sziasztok!
Nemrégiben mondtam fel a régi munkahelyemen. Egy közigazgatási szervnél dolgoztam, ahol azonban nem éreztem jól magam. Sikerült új munkát kapnom, azonban ott csak Szeptemberben tudok kezdeni, de mivel a helyzet folyamatosan romlott, így addig nem szerettem volna már a régi munkahelyemen maradni.
Még mielőtt bejelentkeztem volna a munkaügyibe, egyik ismerősömtől szerettem volna tájékozódni arról, hogy hogyan is működnek ott a dolgok. Ő azt mondta nekem, hogy állásinterjúkra nem küldenek. Lehetőségekkel keresnek meg, de eldöntheted, hogy elfogadod-e őket vagy sem. Ha nem, akkor sem történik semmi.
Azonban amikor elmentem bejelentkezni, ott az ügyintéző teljesen mást mondott nekem. Rögtön azzal kezdte, hogy kötelezően el kell fogadnom azt az állást, amit találnak nekem, még ha az az iskolázottságomnak nem is felel meg. Említettem neki az új állás dolgot, amire ő csak annyit felelt, hogy majd akkor felmondom azon a helyen ahova kiközvetítettek. Aztán megkérdezte milyen állást szeretnék (maradtunk a közigazgatásnál) illetve, hogy milyen bért szeretnék. Hirtelen, ezt nem is tudtam hova tenni, hiszen ha igazat mondott és bármilyen állást el kell fogadnom, akkor nem mindegy mit akarok én? Utána megkérdeztem a főnököt, aki azt mondta nem kell aggódnom, mert biztos, hogy annyi idő alatt ameddig kapom a támogatást, nem fognak a végzettségemnek (egyetem) megfelelő állást találni.
Mindezek után kicsit össze vagyok zavarodva, szóval a következő kérdéseim lennének:
- Tényleg kötelező elvállalni az állást, ahová kiközvetítenek? Egyáltalán kiközvetítenek valahova, vagy csak álláslehetőségeket kapsz és te döntöd el, el akarsz-e menni az interjúra vagy sem? Vagy interjúra mindig kötelező menni?
- Tényleg mindenféle állást felajánlanak, vagy csak a végzettségemhez illőt? Ha igen, mennyire valószínű, hogy találnak nekem megfelelő (egyetem+közigaztás) állást? Ha van itt esetleg HR-es aki közigazgatásban dolgozik, ti igénybe szoktátok venni az foglalkoztatási osztály számotokra biztosított lehetőségeit, vagy ti oda nem jelzitek, hogy munkaerőt kerestek?
Főként, olyan embereket válaszait várom, akik ebben az évben jelentkeztek be álláskeresési járadékra, vagy akik jelenleg ebben a munkakörben dolgoznak, hiszen tudom, hogy év elején történtek változások a törvényben, de mindenki válaszát szívesen fogadom 😊
Előre is köszönöm a segítséget!
Az ügyintéző jól mondta, meg végülis az ismerődös is :)
Igen, meg kereshet a Munkaügyi Központ mindenféle ajánlattal (állás, képzés - bár képzésekre szerintem továbbra sincsenek nagy források az EU-s pénzek nem nagyon érkezése óta). Te pedig köteles vagy elfogadni, illetve nem, végülis ismerősöd jól mondta, el döntheted hogy nem fogadod el nyilván :) Csak akkor ugrik az álláskeresési támogatásod, meg a regisztrációd is. Mivel együttműködési kötelezettséged van, köteles vagy elfogadni amit ki ajánlanak (kivéve ha nem a kiajánlott munkáltató jelöli be a közvetítő lapodon hogy nem alkalmaz mert..)
"Sikerült új munkát kapnom, azonban ott csak szeptemberben tudok kezden"
Vagyis nem kaptál új munkát, ki tudja mi lesz ott szeptemberig.
Amúgy a hónapok neveit még kis kezdőbetűvel írjuk.
3/3
Köszönöm szépen, a nagyon hasznos választ. Mondjuk a kérdésemhez sok köze nincs. Lehet, hogy mint minden halandó ember én is ejtettem egy-két helyesírási hibát, de én legalább tudok szöveget értelmezni. Lényegtelen, hogy biztos-e a szeptemberi munkám, vagy sem. Engem az érdekelt pontosan, hogyan is működnek a dolgok, nem pedig hogy a hónapokat kis betűvel kell-e írni vagy sem :)
Nem kell félned attól, hogy állásokkal bombáznak, nekem 16 hónap alatt csak 1-et ajánlottak, sőt az is csak annyiból állt, hogy jelentkezzek rá.
Ilyenkor a lehetőségeid:
A) Nem jelentkezel rá, ami azt eredményezi, hogy törölnek az álláskeresési nyilvántartásból.
B) Jelentkezel rá és vagy felvesznek, vagy nem.
C) küldesz magadnak freemailről pl. citromailre egy e-mailes jelentkezést önéletrajzzal, majd ebben a kamu jelentkezést továbbítod az MNK-nak átírva a citromailes címet a cég címére.
Az elmúlt évekből saját és rokoni tapasztalatok alapján:
"Tényleg kötelező elvállalni az állást, ahová kiközvetítenek?"
Nekem konkrétan azt mondta az ügyintéző, hogy amíg kapom a járadékot, addig nem. Persze ez furcsa, és érthető, ha máshol mást mondanak.
"Egyáltalán kiközvetítenek valahova, vagy csak álláslehetőségeket kapsz és te döntöd el, el akarsz-e menni az interjúra vagy sem? Vagy interjúra mindig kötelező menni?"
A kiközvetítés azt jelenti, hogy kapsz egy levelet, hogy itt és ekkor jelenj meg egy ilyen ajánlat kapcsán. Erre nyilván el kell menni. És lényegében ez az interjú.
Még ha "kötelező" is lenne elvállalni, ez kétszereplős játék, és ha az interjú után a cég nem akar alkalmazni, akkor nyilván arról nem te tehetsz. Hogy az interjún mi történik, az rajtad is múlik. Akár kerek perec el is mondhatod az interjúztatónak, hogy ezt nem tudod vállalni, mert ez és ez... aztán majd lepapírozzák, hogy megjelentél, de nem téged választottak.
"Tényleg mindenféle állást felajánlanak, vagy csak a végzettségemhez illőt? Ha igen, mennyire valószínű, hogy találnak nekem megfelelő (egyetem+közigaztás) állást?"
Én felsőfokú végzettséggel több mint fél év alatt semmit sem kaptam. Alacsony végzettségű rokonokat is csak nagy ritkán (igaz, északkeleten élünk, kevesebb lehetőség). De hogy mennyire célzott ez, volt olyan, hogy egy vaságyastól 40 kg nőt hívtak be favágó munkára... Nyilván nem vállalta, és nem is lett belőle gond.
Olyan is van, hogy azt mondják, ott a hirdetőtábla (a munkaügyi központban), nézd meg, van-e valami, ami tetszik. Ha nem, akkor nem.
"Ha van itt esetleg HR-es aki közigazgatásban dolgozik, ti igénybe szoktátok venni az foglalkoztatási osztály számotokra biztosított lehetőségeit, vagy ti oda nem jelzitek, hogy munkaerőt kerestek?"
Ezt te is meg tudod nézni, itt vannak az ajánlatok: [link]
" milyen állást szeretnék (maradtunk a közigazgatásnál)"
Akkor nem szerencsés a felmondás, mivel így megszakad a munkaidőd - egyébként a munkáltatód maradna a "köz", ezért ez folyamatos lenne -, és érhetnek hátrányok. Akár a jutalmazási rendszerben, akár a szabadnapok növekedési ütemében, akár a fokozatokban való előrehaladásban. Kérdezd meg a bérszámfejtődet vagy munkáltatódat!
Ilyenkor csak ún. átkérés szokás, nem szüntetik meg a munkaviszonyt.
9.
1 és fél évig dolgoztam, és köztisztviselő voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!