Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A jogviszony mikor szakad meg?

A jogviszony mikor szakad meg?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Felmondtam egy munkahelyen. A másik munkahelyre pont úgy vennének fel, hogy pont 30 napon keresztül nincs jogviszonyom (se álláskeresői, mert már azt Csed letelte után igénybe kellett vennem még év elején). Utána álltam munkába, de nem maradtam ott.

Szóval 30 nap kimarad, de a 31.napon már be lennék jelentve.

Így is megszakad a jogviszonyom? Nekem ez fontos volna hogy ne szakadjon meg.

Utána olvastam (elvileg 30 nap lehet és a 31.napon szakadna meg), de kétféleképpen is értelmezhető számomra és pontosan még a szakértők sem mindenki adott rá egyértelmű választ. Valamennyire tudom ezeket, de ez most nem 100% tiszta nekem, eddig úgy gondoltam, hogy a 30.napon meg is szünik.

Köszönöm a válaszokat!

2024. jún. 15. 07:10
 1/8 anonim ***** válasza:

Erre csak egy szakember tud megfelelöen válaszolni, az itteni "azt hiszem" nem elég.

Nekem laikusként még az jutna eszembe, hogy két hétre valami alkalmi bejelentett munkával biztosítani a folyamatossságot, de ez csak tipp, nem biztos, hogy müködik.

2024. jún. 15. 08:45
 2/8 A kérdező kommentje:

EFO-m lesz bejelentve pár napra, de az nem keleztet jogviszonyt sajnos, ami miatt biztosított sem leszek.

Igen szakember tudna, aki itt is lehet, illetve akik már voltak ilyen helyzetben.

De azért köszi a választ :)

2024. jún. 15. 09:36
 3/8 anonim ***** válasza:

Itt nem találsz olyan valakit, aki garantáltan szakember, okoskodni sokan tudnak, de erre hagyato´kozni veszélyes.

Inkább hívd fel a munkaügyi központot vagy hasonlót

2024. jún. 15. 11:34
 4/8 anonim ***** válasza:

Milyen szempontból érdekes a biztosítási jogviszony megszakítása?

Valamilyen ellátás miatt? Vagy egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés miatt? Hitelfelvétel miatt?

Nem mindegy, mivel eltérően kezeli a megszakítást egyik és másik is.

2024. jún. 16. 09:18
 5/8 A kérdező kommentje:

Igazából annyi, hogy nekem ez fontos, sosem lehet tudni mi miatt kell.

Fizetni magam után csak a 45.nap után kell ez nem annyira volna érdekes. Egyrészt hiteles a házunk és majd szeretném kiváltani egy kedvezőbb hitelre, illetve ha a gyermekemmel gyápra kényszerülök menni, bár ritkán szoktam nem mindegy mekkora % tp kapok. De alapvetően nem akarom, hogy megszakadjon. Ad egy biztonság érzetet :D

2024. jún. 16. 15:04
 6/8 anonim ***** válasza:

"Igazából annyi, hogy nekem ez fontos, sosem lehet tudni mi miatt kell."

Így akkor nehéz válaszolni, hiszen minden jogszabálykörnyezetben mást biztosít, vagy bizonytalanít el ez a dolog.

A "fizetni magam után" sztori annyiban nem állja meg a helyét, hogy a 45 nap az nem egy fix dolog, és nem mindenkinek pont annyi. Lehet kevesebb, több nem. :)

A jogviszonyod így is úgy is MEGSZAKAD, hiszen felmondtál.

Te 30 napot említesz, tehát valószínűleg a táppénzre gondolsz. Táppénz ellátás esetén a biztosítás (tehát nem a munkaviszony!) akkor FOLYAMATOS, ha abban 30 napnál hosszabb megszakítás nincs. Amennyiben a folyamatos biztosítási idő az irányadó időszakban megszakad, a táppénz alapjaként a megszakítást megelőző jövedelmet nem lehet figyelembe venni.

Hitelezésnél nem tudom, mivel azokat a feltételeket nem ismerem.

2024. jún. 18. 05:19
 7/8 A kérdező kommentje:

Az esetemmel kapcsolatban reagáltam. Nekem 16 éve van folyamatos biztosítási jogviszonyom, ami azt jelenti, hogy sosem volt 30 nap vagy annál több megszakításom. Rám a 45 nap vonatkozna, ahhoz hogy fizetnem kelljen.

A biztosítási jogviszonyom nem szakad meg akkor ha felmondok és nem haladom meg a 30 napot. A jogviszony és a biztosítási jogviszony nem feltétlenül egy dolgot jelent, mivel ott a 30 nap közte.

Pont ez a kérdésem konkrétan, hogy 30 nap lehet a megszakítás ahhoz, hogy folyamatos biztosítottnak minősüljek vagy a 30.napot nem léphetem túl?! Mint írtam úgy értelmeztem a jogszabályt, hogy 30 nap lehet és a 31.napon szakad meg, ezt szerettem volna biztosra meg tudni.

Nem boncolgatni akarom, hogy milyen szempontból vagyok rá kíváncsi. Egyébként nem csak a táppénz % számításoknál fontos ez, hanem a hitelek miatt,támogatások miatt, a TB biztosítások között nagyob sok mindennek ez az alapja.

Csak ez az információ érdekelne, mert ugyan valamennyire szakmabeli vagyok, de konkrét tapasztalat nélkül erre vonatkozóan. Persze annyira nem érdekes, mert mindenre van megoldás vagy így vagy úgy. Másrészt 99% hogy így van ahogy gondolom, de kellett volna egy megerősítés.

De azért köszi a leírást :)

2024. jún. 18. 09:06
 8/8 anonim ***** válasza:

Jó, akkor lerövidítem, mert látom, hogy elbeszélünk egymás mellett:

Egyik munkahelyről leszámoltál, 30. napon másik munkahelyen új munkaviszonyod van. Megszakad a jogviszonyod, hiszen megszűnt az első helyen. Pont.

Táppénzre jogosultság szempontjából viszont nem -> folyamatosnak minősül, mivel nincs benne 30 napnál hosszabb kieső idő.

Egészségügyi szolgáltatási járulékkötelezettség szempontjából nincs jelentősége.

Hitelfelvétel szempontjából nem tudom, mivel az azzal kapcsolatos szabályokat nem ismerem.

2024. jún. 19. 04:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!