Önéletrajzba mi kerüljön be, mi ne? (több lent)
26 éves, végzős egyetemista vagyok, a második diplomámat tervezem éppen megszerezni.
El szeretnék kezdeni munkát keresni, ehhez kellene egy jó önéletrajz, ami az esélyeimet maximalizálja. Itt vannak a kérdéseim:
1) Fotó mennyire fontos? Úgy értem, hogy mindenképpen ing + borotvált arc, normális fények?
2) Írjak-e arról, ami hobbi? Nyilván nem oldalakat, csak felsorolás szintjén, ami érdekel.
3) Írjak-e tulajdonságokat? Pl abasztrakt gondolkodási/jó probléma megoldó képesség? Vagy ez ilyen "önszopás"?
4) Releváns munkatapasztalatom nincs (programozói irány), maximum annyi, hogy egy félévet tanítottam matekot demonstrátorként egyetemen. Ez legyen benne vagy ezen is látszik, hogy csak spaceholder? :D
Fényképet illik betenni, rendesen nézz ki, fontos az első benyomás.
Hobbit nem szoktak, bár ha kezdőként nincs egy oldalas az önéletrajzod, megemlítheted, de én akkor inkább a soft skilleket emelném ki.
Tulajdonságokat mindenképp írj, pláne, hogy nem nagyon tudod mással kitölteni az 1 oldalt. Érdemes az álláshirdetést segítségül hívni. Nézd meg oda mit írnak. Ha semmit, akkor keress egy hasonlót, ahol írnak. Pl. csapatjátékos, kreatív, rugalmas mit tudom én, amit ők beleírnak, azokat másold át. Minden pályázathoz testre kell szabni az önéletrajzot.
Bármit dolgoztál, aminek köze van a szakirányhoz, mindenképp írd be. Nyilván ők is tudják, hogy most végeztél, de azért az fontos, hogy lássák, hogy próbálkozol.
1.) Fotó nem fontos, de jó ha van, nekem pl van, de nem nagyon formális. Pl nem ing.
2.) Max nagyon keveset, igazából nem releváns
3.) Igen, ilyeneket mindenképp írj!
4.) A demonstrátorságokat én még az egyetemhez írtam nem a tapasztalathoz. Szerintem mindenképp írd bele, akár a tapasztalathoz is (nekem volt tapasztalatom, ezért nem oda írtam).
Amúgy programozóként hogyhogy nem volt még pl szakmai gyakorlatod vagy ilyesmi?
A szakmai tapasztalat helyére írhatsz "Nagyobb projektjeim" részt, ahova egyetemi dolgokat is felsorolhatsz.
Mindenképp írd bele milyen nyelveket, eszközöket ismersz.
/A válasz személyes vélemény. Jóval fiatalabb vagyok nálad, most kezdtem az első programozós állásomat, ami nem gyakornoki, gyakornokként kb 2 év tapasztalatom van. Ennek fényében vedd figyelembe a válaszom. /
~ Szabály szerint kell egy-egy önéletrajz fotóval és fotó nélkül is. Ahol nem kérnek, oda nem olyat küldünk.
~ Magánélet egyáltalán nem, de élőben rákérdezhetnek.
~ Tulajdonság helyett megnevezve képességeket kell is beleírni.
~ Úgyszólván fontos vagy jól hangzó munkát érdemes beleírni, önkéntesség is mehet.
1, nem szükséges
2, Senkit se érdekel
3, El se fogják olvasni
4, Hát hobby projekteket beleírhatsz ha volt meg a gyakorlatot. Ha meg egyik se volt akkor fölösleges önéletrajzot csinálnod mert úgyse vesznek fel sehova.
1. Jó fotó nagyon kell.
2. Hobbi senkit nem érdekel, max ha a munka szempontjából releváns.
3. Az ilyen szoft hazugságok, hogy csapatjátékos vagy meg jól bíros a stresszt, inkább irritálóak. Helyettük tényeket írj!! Pontosan mit csináltál hol. És képességeket, ahogyan a 4-es javasolja. Mihez értesz?! De ne hazudj, ne füllents és ne túlozz. Azért mert félig végigcsináltál egy kezdő PHP kurzust, még nem értesz a PHP-hez.
4) A demonstrátor nagyon fontos!! Más referenciád nincs? Gyakornok se voltál sehol? Munkahelyed milyen volt eddig?
1. nem fontos, de ha teszel, akkor legyen normális
2. Felesleges
3. Pályázott pozíció szempontjából releváns, szakmailag értékelhető dolgokat maximum címszavakban
4. Mindenképpen, mindent írj bele, ami valamilyen szinten értékelhető plusz az "egyetemi előadóban melegedésen" kívül
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!