Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Miért nem szeretnek beszélni...

Miért nem szeretnek beszélni az emberek a fizetésükről?

Figyelt kérdés

Nekem elég furcsa az a “szokás”, h az emberek titkolják a fizetésüket. Egyrészt előbb utóbb egy munkahelyen úgyis mindenki megtudja a másik bérét, másrészt ha nem tudja senki, h mennyit keres a másik, akkor mi alapján árazza be saját magát a munkaerő piacon?

Tudom, h van, akinek a szerződésében is rögzítve van, h a fizetése üzleti titoknak minősül, de a legtöbben nem ilyen szerződéssel dolgoznak.

Mi az oka a titkolózásnak? Szégyenlik, h keveset keresnek? Vagy félnek, h megszólják őket, ha többet kapnak, mint mások?

2024. jan. 28. 12:51
A kérdező szavazást indított:
Ha valaki megkérdezi, nyíltan elmondom, hogy mennyit keresek.
Nem mondom el senkinek, hogy mennyit keresek, mert szégyellem.
Nem mondom el senkinek, hogy mennyit keresek, mert nem akarok bérfeszültséget.
Nem mondom el senkinek, hogy mennyit keresek, kifejtem miért…
26 szavazat
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
88%

Ez egy sokrétű dolog.

Kollégák között a publikus bérfeszültség ugye nyilván rossz a cégnek, mert akkor nem lehet alulfizetni a dolgozókat. De sajnos rossz a dolgozóknak is néha, mert ha elmondod egy kevésbé értelmes kollágdnak, hogy mennyit keresel (és kiderül, hogy többet pedig kb. azonos a munkakörötök) akkor a buta kolléga vagy habzó szájjal fogja mondani a főnöknek, hogy TE mondtad neki és Ő miért nem keres ugyan annyit, mint te ami egy nagyon kellemetlen helyzet vagy akár rád fog haradgudni és keresztbe tenni, amiért többet keresel nála.

Én ismerősöknek azért nem szoktam elmondani mennyit keresek, mert sok ember ugyan ilyen szinten primitív és ha többet keresel nála akkor rád köpköd, ha kevesebbet akkor meg szintén, hogy mennyire béna vagy hozzá képest.

Amúgy jó barátoknak, akikről tudom, hogy nem ostobák és helyén kezelik a dolgokat elmondom mennyit keresek.

2024. jan. 28. 13:11
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

Volt már belőle bajom, hogy kolléga megtudta többet keresek mint ő.

10 ezerrel kaptam többet, teljesen kiakadt.

2024. jan. 28. 13:15
 3/12 anonim ***** válasza:
35%
Nem mondom el mert ez magánügy.
2024. jan. 28. 13:18
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
Volt 1-2 alkalom, hogy valakinek elmondtam, és mindig nagyon megbántam. Soha többet.
2024. jan. 28. 13:32
 5/12 anonim ***** válasza:
24%
Azért nem mondom el senkinek, mert senkinek semmi köze hozzá, ne turkáljanak a zsebemben. Én se kérdeztem meg még soha senkiét.
2024. jan. 28. 13:41
 6/12 A kérdező kommentje:
#3 valóban igaz lehet, de te mi alapján határozod meg, h jól keresel e a szakmádban? Ha senki nem tudná a másik ember bérét, mert ez magánügy, akkor te honnan tudhatnád, h nem keresel e keveset? Mi alapján árazod be magad, ha nincs összehasonlítási alapod? Esetleg arról van szó, h te tudod másokét, ez alapján tudod, mennyi a reális, de másoknak nincs köze a te fizetésed összegéhez? Ez megint olyan kicsit faramuci hozzáállás sztem.
2024. jan. 28. 13:44
 7/12 anonim ***** válasza:
32%
6. Kérdező én például havi nettó 2.3 milliót keresek. Mit kezd egy átlagember ezzel az információval? Ez most sok, vagy kevés? Segít valakinek, ha ezt tudja? => Csak a feszültség van belőle.
2024. jan. 28. 13:59
 8/12 anonim ***** válasza:
62%
Elég jelentősen magyar átlag felett keresek, nem dörgölöm mások orra alá, mert kellemetlen és rosszul érezné magát több barátom is.
2024. jan. 28. 14:05
 9/12 anonim ***** válasza:
33%

Én se szoktam a fizetésemmel nagyzolni, mert úgyse hinnének nekem.

Életművész 5000 euró havonta.

2024. jan. 28. 14:19
 10/12 A kérdező kommentje:
#7 egy átlagember semmit, de egy szakmán belüli csak ebből tud kiindulni.
2024. jan. 28. 14:24
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!