Miért nem szeretnek beszélni az emberek a fizetésükről?
Nekem elég furcsa az a “szokás”, h az emberek titkolják a fizetésüket. Egyrészt előbb utóbb egy munkahelyen úgyis mindenki megtudja a másik bérét, másrészt ha nem tudja senki, h mennyit keres a másik, akkor mi alapján árazza be saját magát a munkaerő piacon?
Tudom, h van, akinek a szerződésében is rögzítve van, h a fizetése üzleti titoknak minősül, de a legtöbben nem ilyen szerződéssel dolgoznak.
Mi az oka a titkolózásnak? Szégyenlik, h keveset keresnek? Vagy félnek, h megszólják őket, ha többet kapnak, mint mások?
Ez egy sokrétű dolog.
Kollégák között a publikus bérfeszültség ugye nyilván rossz a cégnek, mert akkor nem lehet alulfizetni a dolgozókat. De sajnos rossz a dolgozóknak is néha, mert ha elmondod egy kevésbé értelmes kollágdnak, hogy mennyit keresel (és kiderül, hogy többet pedig kb. azonos a munkakörötök) akkor a buta kolléga vagy habzó szájjal fogja mondani a főnöknek, hogy TE mondtad neki és Ő miért nem keres ugyan annyit, mint te ami egy nagyon kellemetlen helyzet vagy akár rád fog haradgudni és keresztbe tenni, amiért többet keresel nála.
Én ismerősöknek azért nem szoktam elmondani mennyit keresek, mert sok ember ugyan ilyen szinten primitív és ha többet keresel nála akkor rád köpköd, ha kevesebbet akkor meg szintén, hogy mennyire béna vagy hozzá képest.
Amúgy jó barátoknak, akikről tudom, hogy nem ostobák és helyén kezelik a dolgokat elmondom mennyit keresek.
Volt már belőle bajom, hogy kolléga megtudta többet keresek mint ő.
10 ezerrel kaptam többet, teljesen kiakadt.
Én se szoktam a fizetésemmel nagyzolni, mert úgyse hinnének nekem.
Életművész 5000 euró havonta.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!