Rossz szakmát választottam. Merre lenne érdemes venni az irányt ezután?
Sajnos engem is elkapott az IT láz. Hogy jaj de arany életük van az informatikusoknak (azon belül is a programozóknak), sok pénzt keresnek, válogathatnak a munkákból. Minimális szinten érdekelt is az informatika, hát gondoltam belekezdek.
Kiderült, hogy a minimális érdeklődés nagyon nem elég. Ebbe kőkemény munkát, szabadidőt bele kell rakni. Súlyosbítja a helyzetet, hogy évek óta tartó depresszióban szenvedek, így a motivációm a tanuláshoz egyenlő a nullával. Amit az egyetem megkövetelt, azt megtanultam nagy nehezen. Még van hátra egy szakdolgozat, és lesz egy mérnök informatikus alapszakos diplomám.
De nagyon nem érzem azt, hogy bármit is tudnék a szakmáról. Eleve azt se tudom mit tanuljak, sok ezer irány van az informatikán belül. Belekezdek egybe, és szép lassan haladok, értem is miről van szó. De mindig rádöbbenek, hogy nagyon sok mindent nem tudok még. Hiába gyakorlok, csak a kedvem veszi el az egésztől, mert egy véget nem érő alagútnak tűnik az egész.
Azzal tisztában vagyok, hogy a szakma része az életen át tartó tanulás. De azt se látom, hogy mit kellene tudnom egy junior pozícióhoz.
Utoljára akkor voltam boldog, amikor gimi után egy gyárban dolgoztam. 2 műszak, laza munkatársak. Hajnalban neki kezdtünk a melónak, délután végeztünk. Hazamentünk, és egy percet se foglalkoztunk tovább a munkánkkal.
Ezzel szemben egy infós meló nagyon nem ilyen laza (bár még nem dolgoztam a szakmában).
Gyárba nyilván nem akarok visszamenni dolgozni, mert semmit nem ér az a pénz amit ott kapok.
Szóval valami aranyközépút kellene, amit nagyjából megfizetnek, és egy fokkal lazább, mint az IT világa.
Ha már ennyit küzdöttem, akkor az infós diplomám jó lenne felhasználni. Én még egyszer nem fogok egyetemre járni.
Mondjuk én a helyedben adnék egy esélyt a munkának.
Egyetem és a valóság teljesen más tészta. Én abszolút nem vagyok oda az egyetemi tanulásért(igazából az egész oktatási rendszerért), szimplán nem érdekelt a dolog és örülök hogy végeztem az egésszel. Egyetemen én sosem éreztem magamat kifejezetten jónak.
Ugyanakkor munkában teljesen máshogy élem meg a tanulási folyamatot mert van célja amit épp megtanulok és így egyre több mindent szeretnék felfedezni. Egyre több kihívást szeretnék és megpróbálom ezeket a feladatokat megszerezni. Nálam kb ég és föld a különbség, egy meh átlagosból jutottam az imádom és a legjobb akarok lennibe.
Kezdőként meg az a természetes hogy nem tudsz mindent. Évekkel később én se tudok mindent, sőt vannak teljes területek amikről fogalmam sincs. Munka közben úgy is felszeded azokat az ismereteket amik szükségesek és szép lassan tágítod az ismeretedet. A konkrét "gyakorlás" az az hogy van egy problémád és próbálod valahogyan megoldani.
Én a munkám során beleteszem az időt és az energiát, tanulok új megoldásokról, elvégzem azokat a dolgokat amiket kitűztem célul, de hazamegyek és én sem foglalkozok a munkámmal. Ugyan úgy szükség van a kikapcsolódásra és a pihenésre mint a tanulásra. 8 óra után a legtöbben nem fognak programozgatni otthon még akkor se ha imádják munkájukat.
Ha mégis csak váltanál akkor tudnunk kéne hogy mi az amit szeretsz vagy mibe érzed jónak magad. Anélkül nehéz ezt megmondani
Bár nem vagyok IT-s, pénzügyesként teljesen átérzem amit írsz. Bárcsak valaki tudott volna nekem tanácsokat adni, amikor végeztem. Hasonlóan szerteágazó és száraz terület ez is, amiben akkor lehet jól keresni, ha beleásod magad valamelyik kicsiny ágába.
Szerintem akkor jársz a legjobban, ha keresel egy melót, ami IT-s, és valamennyire "elvagy" vele. A speciális tudás meg majd jön magától. Sokkal többet egyelőre ne várj az élettől, rendezkedj be erre, aztán ha megteheted, költs olyan dolgokra pénzt amiktől jobban érzed magad, legyen az sport vagy bármi, és törekedj rá hogy valamilyen szinten te oszthasd be az idődet. A HO ma már szerencsére alap, kéz a kézben jár vele a rugalmas munkaidő is.
Ennél csak rosszabb lehetőségek vannak, mindenféle útkeresés egy lépés az anyagi csőd felé.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!