Irodai munkának milyen alternatívája létezik, ami megfelelő javadalmazással jár?
26 éves vagyok, de egész egyszerűen rá kellett ébrednem, hogy az irodai munkavégzés nem nekem való.
Közgáz végzettségem van, végigpróbáltam már majdnem az összes lehetőséget, ami ezzel a végzettséggel lehetséges. A fizetésemmel elégedett vagyok jelenleg is, nem innen fúj a szél, de a diploma megszerzése óta teljesen boldogtalan lettem.
Szeretnék "szabadabban" élni, többet látni a világból, mozgásban lenni. Ezek a multis munkakörök teljesen beszűkítik a gondolkodásomat és napi 8 órát egy szűk üzleti folyamat bizonyos részével töltök Nem arra gondolok, hogy hétvégékre olcsón elrepülni külföldre vagy vidékre menni wellness hotelbe, hiszen ennek nincs jelenleg sem pénzügyi gátja.
Valami olyan munkára vágynék, ahol több személyes kontaktom lehetne emberekkel és minimális lenne a képernyő előtt töltött idő.
Tudom, hogy idealistán hangzik és el kellene fogadni, hogyha normális pénzt szeretnék havonta kapni a bankszámlámra, akkor multinál kell dolgozni nyugdíjas koromig, de hátha van valakinek ötlete vagy esetleg saját tapasztalata.
Előre is köszönöm a válaszokat.
Nemtom egy multis környezettől milyen munkavégzés lenne lazább...
Dolgoztam diáklányként vendéglátásban amikor még egyetemista voltam, az borzasztó volt, ahhoz képest a multi egy kánaán.
Mindenre van idő, ha bemegyek a székházba akkor az effektív munkavégzés kb 2-3 óra, home officeból pedig annyira rugalmas ha 2 órakor fejezem be mert valami dolgom van délután akkor 2 órakor fejezem be a munkát.
Szerintem a rugalmas munkavégzéstől és a home office / hybrid lehetőségtől nincsen jobb, végképp nem érzem, hogy "dolgoznék", simán lehetőségem van akár délelőtt 11-kor munkaidőben ruhaboltba menni vagy ügyeket intézni. Olyanra is volt példa, hogy találkoztam egy barátnőmmel és délután egy kávézóból folytattam a munkámat. Ettől nagyobb szabadságot kétlem, hogy bármelyik munkakör ad, esetleg ha vállalkozóként saját bejáratott vállalkozásod van, de az is nagy stresszel jár.
Szóval ha te azt érzed hogy ahol dolgozol ott nem megfelelő a work-life balance szerintem válts másik céghez ahol onnan dolgozol ahonnan akarsz és bejárhatod a világot.
Hát irodai munkánál elég elkerülhetetlen hogy képernyő előtt legyél a napod egy nagy részében.
Ami ember közelebbi azok a business analyst és projektvezetői körök, ott több a meeting személyes és virtuális is.
Megértelek, hasonló cipőben jártam a te korodban, meg igazából azóta is (azóta eltelt kb. 8 év.)
Elmentem egy elég furcsa irányba pont 26-28 éves koromban, tulajdonképpen kár volt.
Privátban, ha érdekel, bővebben kifejtem, most nem akarok itt oldalakat írni :)
Röviden csak annyit mondok, hogy szerintem is érdemes az éles váltások helyett/előtt/mellett:
1. a pénzgyűjtés részre fókuszálni, de csak lazán, nem görcsösen. Önmagában az is tud örömöt okozni, ha gyűlnek, és nem fogynak az ember pénzeszközei, hát még ha később valóban valamiért szüksége van néhány millió Ft-ra, akár egy jobb ötlet miatt.
2. munka- és lakókörnyezeten változtatni, hogy a körülményekhez képest mégiscsak élvezhető legyen ez az eletmód. Ebbe sok minden beletartozik a munkaidő szigorú elkülönítésétől akár egy költözésig.
3. valamilyen meditációs technikát elsajátítani, hogy a munkán is könnyebben és hamarabb túl legyen az ember, és az átállás a szabadidőre is sikeresebb legyen. Ide tartozik a szabad levegőn töltött idő és a wellness is. Ne feledd, ez sem cél, hanem eszköz.
Nagy vonalakban ennyi, és igen, sajnos ezeknél a munkaköröknél csak stresszesebbek és/vagy rosszabbul fizetőek vannak. Ha valóban van egy jó ötlete az embernek ami alternatíva lehet (én el tudok képzelni ilyen vállalkozást, vannak is ilyen tevékenységeim, céljaim), annak se bolond tehén módjára kell nekiesni, hanem összeszedni egy rakat pénzt. Szabadidőben, akár szabadság alatt, de, ha elér az ember egy kellő senioritást egy kellően érett cégnél (erre szerintem a Te esetedben 1-2 éven belül sor kerülhet) akkor akár munkaidőben, munkanapokon is tudsz ilyesmivel foglalkozni. Aztán amikor lement a vállalkozósdi, akkor vissza lehet ülni a gép mögé pár rutin feladatra.
Hidd el, sokkal jobb, mint felnőtt fejjel kezdősködni valahol jobb esetben nettó 290-ért, rossz esetben alkalmi munkásként kiszámíthatatlan jövedelemért.
Hitelképes vagy, gyűlik a TB és nyugdíj (ezt sem becsülném alá, jobb 70 évesen havi 100-at mint 0-t kapni), vannak fizetett szabadnapok és betegszabadság... és még rengeteg, szabad szemmel alig látható előnye van az alkalmazotti létnek amit kár eldobni.
Gondolj bele, ha havi 50-et felre raksz csak (nem kell minden hónapban, csak átlagosan) és kapsz 1 havi fizetést bónusznak, az 1 milliós többlet évente.
Ebből néhány év alatt bármit elindíthatsz ami jobban kielégít, egyelőre csak munka mellett.
Én inkabb ilyesmiben gondolkoznék.
Egyébként a 'sabbatical' sem rossz koncepció, és arra is lehet tudatosan készülni, félrerakni. Ha adott cég nem engedi, akkor munkahelyváltással egybekötve.
Mindezt én rengeteg nyomor, szenvedés árán tanultam meg.
Na, mégis sikerült oldalakat írnom ;)
Menj át 4 órába, és csinálj mellette valamit, ami saját!
Ennek nem muszáj üzleti dolognak lennie, ha pl. van kertetek, amit nem műveltek, azzal is lehet foglalkozni, konyhakert, stb. Pár hét múlva anyagilag is megéri már. Meg törődj a jóléteddel, egészségmegőrzés... Egy átlagos 55 feletti havi 60-200 000 Ft-ot költ a gyógyszerere, kezelésekre... Szóval ez is megérős lesz idővel, hogy egészséges maradsz, megtanulsz meggyógyulni, pl. ha szemüveges vagy, megjavítani a látásodat, stb.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!