Megérné következő lépésként Bécsbe vagy rögtön Pestre költözni?
29 éves srác vagyok, három éve dolgozom főállásban Prágában egy német multinál. Előtte Pesten végeztem a Corvinus mesterén Vezetés és szervezés szakon. Igazából azóta hogy is mondjam, csak úgy vagyok Prágában. Bár elkezdtem tanulni a nyelvet, nem igazán gondolom, hogy örökre itt maradnék. Tudok felsőfokon angolul meg németül, szal gondolkodtam, hogy esetleg ennél a cégnél bepályáznék egy pozit Bécsben, bár ott kezdetben nyilván nem lenne egyszerű pláne nem költségkímélő új életet kezdeni. Van egy barátom, aki 24 éves, ő szívesebben maradna Pesten, de valahogy engem kevésbé vonz Pest a magyar fizetések, politika, LMBTQ gyűlölet, mentalitás miatt. Ismerőseim nagy része lekopott, így kb csak a kis családom meg a párom van itt Pesten. Turistaként szeretek itt lenni, de értitek...
Közgazdászként végeztem management szakon, dolgoztam egy évet adatelemzőként, most EDI expert vagyok, ez ilyen IT support lényegében, külső beszállítókat "kötünk be". De a fizu nem olyan jó, és nem tudom, hogy egy év után számíthatok emelésre. Sajna ha nincs ott velem a párom Prágában elég magányos vagyok, nincsenek nagyon barátaim, ugyanakkor eléggé introvertált vagyok.
Ezek alapján mit javasoltok?
Kérdező. Ez az első kvázi válaszút gondolom, ahol szembesültél azzal, hogy nem minden a pénz.
Ha valamiért nem szeretem ezt a topikot az az, hogy sokan olyan egyszerű képletet hagynak ki a történetből, mint az érzelmek, érzések és csak hajtják a lóvét látástól mikulásig, mintha ez lenne az élet egyetlen értelme. Pénz jó ha van, de ennek élni nincs értelme.
Szerintem gondold végig, hogy mennyire fontos neked az, hogy a családod közelében legyél. Mikor szeretnél megállapodni, esetleg családot alapítani, azt hol szeretnéd tenni. A családod közelében, vagy ez nem számít?
A barátodnak mennyire van döntő szerepe a témában? Ha máshova mész, ő biztosan veled tart-e? Ha nem, akkor hajlandó vagy-e felvállalni a kapcsolat végét a saját vágyaidért cserébe?
És akkor a végén ott van a kérdés, hogy anyagilag melyik a járható út, illetve melyik éri meg jobban? A párod hogyan boldogulna külföldön, egyáltalán vannak-e ilyen ambíciói? Ketten hogyan boldogulnátok? Egyáltalán közös-e a jövőkép?
Ha ilyen kérdésekre letisztulnak a válaszok, akkor ott fog állni fekete-fehéren a számodra helyes lépés. Lehet, hogy később kiderül, hogy rosszul döntöttél, de a saját döntésed volt. Ebből tanulsz és haladsz tovább az úton...
- Meleg vagy, jól értem? Ha igen, és valaha szeretnél tényleg normálisan-szabadon élni (nem körülnézni, hogy most épp olyan környezetben vagy-e, ahol megfoghatod a partnered kezét), esetleg akarsz majd családot alapítani, semmi értelme Pesten életet építened.
- Ha számít, hogy ha beteg vagy, milyen eséllyel gyógyulsz, szintén. (A magánegészségügy Pesten is létezik, de pár valóban kritikus problémára még az sem, még pénzért sem működik: rák, nagyműtét, speciális ellátás...)
- Ha valaha szeretnél nyugdíjas lenni, szintén.
Bécs egyébként elég közel van ahhoz, hogy magyar szülőket, tesókat, barátokat stb. tudd rendszeresen látni. A fizetések nem magasak viszont, a lakhatás viszonylag drága, az energia is drágább, de jogi-gazdasági értelemben kiszámítható, van normális egészségügy, működő szociális háló, normális oktatási rendszer, és a termékek-szolgáltatások piaci alapon árazódnak, jelenleg általában olcsóbbak, mint Magyarországon.
#14 Nem a 13-as vagyok, de néztem árakat/pozikat Bécsben.
Nekünk van lakásunk Budapest agglomerációban, mindketten IT szektorban dolgozunk. A fizetések picit voltak magasabbak, de nekem úgy tűnt, hogy az albérlet miatt kevesebb lenne kint a megtakarításunk.
Lehet egy idő után összejönne egy lakásra az önerő vagy ezt eladhatnánk és talán önerőnek megteszi valami kevésbé felkapott környéken (ez a lakás kb. 75 millió, ami nem biztos, hogy elég kint önerőnek).
Ha számszerűsíteni akarom, akkor kb. 200-300 ezerrel tűnt többnek az állásajánlatok alapján a fizetés, és nálunk ugye van év végi bónusz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!