Az amerikai tulajdonú cégek jobban figyelnek a piaci változásokra (bérek terén),mint a németek?
Elsősorban ne az olyan nagy cégekből induljunk ki, mint az Audi, ahol ráadásul erős szakszervezet is van.Az egy más világ.
Én több német tulajdonú multinál is dolgoztam, mérnöki állásban.Amit tapasztaltam,hogy minden, tényleg minden a külföldi központból van kézi vezérelve, kb WC papírt nem lehetett rendelni anélkül,hogy ott ne bólintottak volna rá.
A helyi piaci viszonyokra, munkaerőpiacra teljesen érzéketlenek voltak.A béremelések előre tervezettek voltak, nem volt lehetőség alkudozásra.Például, aki terhes volt, ő nem kapott béremelést,idézem "nem terveztük be, mivel babát vár és idén anyaságira megy" kb, mintha kitörölték az excel táblázatból.
Szerintem ez elég magalázó is volt a kismamáknak.
Végre sikerült kifogni egy amerikai tulajdonú céget,a profil ugyanaz, mint a németeknél.Más világ.
A work life balance kicsit rosszabb, viszont bérezés terén sokkal rugalmasabbak.Tényleg alkudozni kell , megállapodni és érvelni.
Ami még nagy különbség, az a vezetők stílusa.
A német vállalatoknál, a magyar középvezetők olyanok voltak, mint a robotok.Alig volt önállóságuk , döntési joguk.Nem konfrontálódtak az anyavállalattal sohasem, bólogattak szépen.
Az amerikainál ugyanúgy magyar vezetők vannak, de az amerikaiak szinte követelik tőlük,hogy legyen kritika, vita, őszinte vélemény, más nézőpontok.
Dolgoztam német és amerikai multinál is.
ha németországban vagy akkor a német szakszervezet sokkal erősebb, mint az amerikai (az általában nincs is vagy csak jelképes).
Viszont ha Magyarországi irodában vagy akkor hót mindegy. Ez a fehér india nekik. Amikor leépítés vagy "átszervezés" volt akkor a német és amerikai kollgák olyan packageket kaptak, hogy csak ámultunk, itthon az volt a válasz, hogy "amit az MT előír", tehát 1-2 hónap és dolgozd le a felmondási idő felét...
Ezek a cégek pont ezért vannak itt. Olcsó a viszonylag jól képzett munkaerő, azonos időzóna Európával, nem kell jelbeszéddel kommunikálni a full droid üzemmódban működö Rajesh23-al vagy Shrikant51-el. Cserébe pont ugyan olyan nulla a munkajog, mint ázsiában..
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!