Magyar frissdiplomás közgazdászként (pl. marketing), felsőfokú angol nyelvtudással külföldön milyen cégeknél lehet szakmában elhelyezkedni?
Külföldön voltam 10 éven keresztül senior menedzser az egyik legnagyobb német multi vezérigazgatói területén. Egy BGE-s marketing alapdiplomával és egy CEU MBA-vel.
Én úgy csináltam, hogy a cég hazai leányvállalatánál húztam le először pár évet, és cégcsoporton belül kezdtem el vándorolni országok között.
Ismerek olyat is, aki Kelet-Európából egyből Németországban kezdett el dolgozni gazdasági alapdiplomával. De ez a ritkábbik kivétel. Sokkal könnyebb a hazai leányvállalatnál lehúzni egy-két évet és cégcsoporton belülről kipályázni. Mivel -- kint is rengeteg (túl sok) közgazdász van, és pláne marketing területen elég nagy hátrány, ha nem vagy anyanyelvű. Plusz, a marketinget Németországban se tartják sajnos sokra, kb. a kommunikációval van egy szinten (nem úgy, mint az USA-ban, ahol viszont a gazdasági képzések egyik csúcsának tartják).
A másik módszer, amit fentebb is ajánlottak: elvégezni egy külföldi mesterszakot. A legolcsóbb / legjobb módszer erre vagy Svédországban/Finnországban [teljesen ingyen] mesterszakot végezni, vagy Hollandiában [nagyon olcsón] egy 1 éveset, vagy Németországban egy ingyeneset. Vagy, még jobb: elkezdesz itthon dolgozni multinál és mellette meg beiratkozol egy német un. "Fernhochschule" (távfőiskola, de amúgy -egyetem) mesterszakára. A legelismertebb a Fernuniversität Hagen, amelynek van Budapesten a Madách téren központja. Ez olcsó és nagyon magas színvonalú. Viszont munkavállalási szempontból ugyanilyen jók a Fernhochschulék, pl. AKAD, IUBH, EURO-FH stb. stb. Rengeteg van ezekből.
Svédországban ha csak kéthavi kauciót kifizetsz meg egyhavi garzonlakbért a város szélén egyhavi megélhetéssel együtt, akkor is már az első hónapban is körülbelül 1,3 millió Ft-nál jár az "ingyen".
Ha valaki nem beszéli a helyi nyelvet, pl. Németországban angolul jól beszélve, milyen cégekhez érdemes pályázni ha egy közgazdász a szakterületén akar elhelyezkedni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!