Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Megnövelték a felmondási...

Megnövelték a felmondási időmet, ez nagy baj?

Figyelt kérdés

Nemrég változott a Kollektív Szerződésünk a cégnél és én abba a kategóriába tartozom, hogy 30 napról 60 napra nőtt a felmondási időm. Szerintetek nehezebben találok majd munkát így? A munkáltatók előnyben részesítik a rövidebb felmondási idejű munkavállalókat?

Ezen kívül milyen probléma lehet még ebből?

2023. okt. 18. 12:59
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Én nem fogadnám el, egyszer volt 90 nap felmondási időm, pokol volt a váltás. (nem sok hely hajlandó 1 hónapnál tovább várni, hacsak nem fehér holló szintű tudásod van)
2023. okt. 18. 13:01
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
#1 jól írja, nyilván hátrányban leszel azzal szemben, aki 30 nap múlva tud kezdeni. Mérlegelni kell, mennyire jó hely, mennyire érdemes elköteleződni. Mondjuk valószínűleg minél inkább igen, annál könnyebben is találsz állást, ha esetleg úgy alakul
2023. okt. 18. 13:17
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
60 nap az még pont olyan, hogy a cégek többsége hajlandó megvárni. 90 nap már tényleg sok lenne.
2023. okt. 18. 13:30
 4/10 A kérdező kommentje:
De ha nem fogadom el az új szerződést, akkor tulajdonképpen azzal mondok fel, nem? Tehát most választhatok, hogy vagy belemegyek egy rosszabb feltételbe, vagy felmondok?
2023. okt. 18. 16:01
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

"De ha nem fogadom el az új szerződést, "

Kollektív szerződést nem kell elfogadnod, az hatályossá válik az által, hogy a képviseltek megszavazták a változtatást benne. Onnantól kezdve rád is vonatkozik és mindenki másra is, ha tetszik, ha nem. Ennyi.

2023. okt. 18. 17:40
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

5, a kollektív nem feltétlen írja felül a saját szerződését. Törvényileg nem minden érvényesíthető benne, legalábbis a bíróság sokszor kukázza az ilyen ügyeket a munkavállaló javára. (főleg az ilyen felmondási idős ügyeket)

Kérdező, a saját szerződésedben mi van?

2023. okt. 18. 19:52
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Hiába a 60napos felmondási idő.

Az bármikor felülírható közös megegyezéssel.

Én egyszer jártam így. Kértem a céget, hogy mentsenek fel a felmondási időre a munkavégzés alól, mert az új helyen jogszerűen elkezdhetsz már dolgozni a felmondási időd alatt is. (lehet több 8 órás állásod is, a törvény nem tiltja)

Nem akartak.

Aztan kiderult, hogy jobb nekik ha nem megyek be, mint hogy ott vagyok...

Akkor végre felmentettek.

Így történt, hogy közel két hónapig két munkahelyem volt.

2023. okt. 18. 20:38
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

"a kollektív nem feltétlen írja felül a saját szerződését. "

Az lehet, de itt most láthatóan felülírta.

Nálunk a kollektív szerződést annak idején a kormány hozta létre. Innentől kezdve kötelező volt a "kijelöltek" számára (tevékenységi kör), hiába volt más a munkaszerződésben. Véleményem szerint minden más kollektív szerződés is hasonlóan működik, egyébként mi értelme lenne módosítani benne?

2023. okt. 19. 03:34
 9/10 A kérdező kommentje:
Azóta megkaptam e-mailen a tájékoztatást, hogy a munkaszerződésem nem változik, a hatálybalépéssel a 60 nap vonatkozik rám. Továbbra is úgy érzem, hogy ez nem fair a munkavállalóval szemben, hogy nincs beleszólásom és a fejem fölött döntenek. Nem volna sürgős munkát váltanom, de most emiatt megint elgondolkodtam rajta, mert utálom, ha ki akarnak velem cseszni.
2023. okt. 24. 11:10
 10/10 anonim ***** válasza:

Ennyi...

Ez a Kollektív Szerződés átka, mint ahogy előnye is sokszor van. Más esetekben.

2023. okt. 25. 04:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!