Szerintetek meg fogom kapni a fizetésem?
19 éves vagyok, ez az első munkahelyem. Július 10.-én kezdtem, szóval 3 hónapja, de még csak 160 ezret kaptam összesen, mert a főnökömnek soha nem volt pénze. Bejelentett munka, papíron minimálbért keresek. Érdekes módon az idősebb kollégák mind rendesen megkapták a fizut, csak én, meg egy másik fiatalnak srácnak tartozik, akivel egyszerre kezdtünk. A főnök mindig ígérgeti, hogy jövőhéten lesz pénz, de mindig csak ilyen 15--20 ezret fizet hetente. Látom rajta, hogy nincs pénze, mert a céges autóba is mindig csak napi 2 ezerért tankolok, épp csak annyit, amennyi aznapra elég. Olyan is volt, hogy tankolni sem volt pénze, és a sajátomból tankoltam, hogy dolgozni tudjak. Nagyon elegem van már belőle, legszívesebben itthagynám, de attól tartok, hogy ha felmondok, akkor soha nem kapom meg a fizut. Viszont ha itt maradok akkor sem vagyok benne biztos, hogy valaha ki fog fizetni.
Egyébként a főnök főállásban valami rendőr, és a szüleim szerint kár is lenne feljelenteni a munkaügynél, mondván "széllel szemben nem lehet pisilni", mert úgyis kimagyarázná magát a kapcsolatai által.
1. Összegyűjtöd a munkaviszonyod fennállását és a ledolgozott munkaidőt igazoló dokumentumokat:
- munkaszerződés
- munkabérjegyzék/bérpapír
2. Közjegyzőnél kezdeményezed fizetési meghagyás kiállítását a követelésedre (elmaradt munkabér és járulékai) plusz a közjegyzői díjra (~150-200 ezer) vonatkozóan, ami mehet is a főnöködnek.
3. Ha 15 napon belül nem mond ellent, akkor megindul ellene a végrehajtás, ha nincs pénze akkor az ingóságait kényszerértékesítik, az abból befolyó összegből megtéríti a végrehajtó a követelésedet.
4. Ha ellentmond, automatikusan perré válik az ügy, amely során a bíróságon bebizonyítod az 1. pont alatti követeléseid meglétét, ez alapján megnyered a pert és lezajlik a 3. pont szerinti végrehajtás amely során a perköltségeket is kivasalják pluszban a főnöködből.
Ja és elfelejtettem, 0. Pont: felmondasz és ezekkel párhuzamosan munkaügyi pert is indítasz ellene
"mert úgyis kimagyarázná magát a kapcsolatai által."
Mert egy kis csicska járőrnek biztos olyan nagy kapcsolatai vannak :DD
Amúgy jó nagy madárnak kell lenni ahhoz, már bocs, hogy ne állj fel az első olyannál, hogy nem kapod meg a fizetésed. Nem vagy te segélyszolgálat, hogy foglalkozz az ő anyagi gondjaival. Téged felvett dolgozónak, onnantól neked az lett a kötelességed, hogy amiben megállapodtatok azt elvégezd, neki meg, hogy kifizesse érte a megegyezett összeget. Nem teljesítette, abban a pillanatban fel kellett volna állni az asztaltól.
Vagyonőr vagy mi? A bejelentésed kamu!
Elmondom mit kell tenned, de tényleg csináld is meg!
(én rendezvényes melókkal jártam ugyanígy, és működött)
Gyűjts folyamatosan infót, amikor a töbiek (mert mind besúgó azért kapják mega pénzüket) nem figyel, dokumentáld videózással a munkavégzésed.
Munka előtt is készíts videót és munka után is!
Az összes telefon / egyéb beszélgetést messengeres üzenetezést stb vedd fel a főnököddel! Próbáld továbbá úgy terelnia beszélgetést, hogy utaljon illetve tegyen igéretet (ezzel elismeri) az eddig ki nem fizetett munkabérre is, továbbá, hogy mióta dolgozol már ott.
Amikor már megvan egy teljes hónapod dokumentáltan, és megvan minden ami az előzőekre utalna amit még nem fizettek ki akkor mindent szépen nyomtassál ki! 3 példányan, és egy levél kíséretében juttasd el a főnöködnek de akár elektronikusan is mehet. Továbbá add be az irományokat a munkaügyi bíróságra is.
Ha a főnököd nem fizetne, csak elég ha az iktatószámot közlöd vele amit a bírósági beadványra kapsz!
Aztán ami még fontos, hogy többé ne találkozz vele egyedül, és mással sem a munkahelyedről, amennybien fizetni hajlandó, adsz egy bankszámlaszámot, oda fizesse be készpénzben, vagy utalja át!
Fontos még az is, hogy az összegyűjtött általa írt / mondott stb információkban elismerje a hiányzó összeget amit nem fizetett ki!
Ha megvan a pénzed, felejtsd el az egészet és többé ne menj bele olyan munkavállalásba ahol nem tiszta a cég, meg a munkaadó sem valódi, max egy tégla a "piramisban"...
20 éve megy ez már, "román módszer", még abból az időkből amikor a moszkva térről gyüjtötték segédmunkákra a Nikolaj Csaucseszku elől menekülteket..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!