A mérnöki munkák milyen mértékben vannak kitéve a mesterséges inteligencia veszélyének?
Azért ezek még nincsennek olyan szinten, hogy leváltsák az embert.
Meg aztán a robotokat, szoftvereket is írja, karbantartja valaki, így ember mindig fog kelleni. A függvények sem nagyon mások, egy kész megoldást kínálnak bizonyos esetekre. Átalakul a világ, ahogy tette azt eddig is.
Persze, amikor majd a gyárakban robotok lesznek, a pénztárosok pedig élettelen robotok, akkor már egy szomorúbb világ jön el.
Van olyan hely Amerikában pl, ahol nemes egyszerűséggel nem engedélyezik az ilyen AI-ok használatát.
Programozóként én azt tudom mondani hogy a technológia még jóideig nem lesz ott, hogy ez megtörténjen. ChatGPT inkább egy eszköz ami segíti a munkádat mintsem hogy leváltson mondjuk minket. Egyszerűbb dolgokat meg tudsz csinálni de amint picit bonyolultabb dologról van szó el fogja rontani vagy full más programot fog írni mint amit kértél.
Szerintem az AI hatása olyan lesz mint az ipari forradalom. Munka ugyanúgy lesz bőven csak max a jellege fog megváltozni.
Erosen fugg attol, hogy milyen mernoki munka. Az is mernok aki a 867. hasonlo scriptet irja egy automata futtatasahoz vagy a 20 eve erdemben nem valtozo adaptiv szabalyozasokat potyorkeli ossze. Meg az is mernok aki kimegy az eromube es beuzemel egy gazturbinat, vagy eppen egy hianyosan dokumentalt, 50 eves ipari letesitmeny robbantasos elbontasat tervezi meg es felugyeli a kivitelezest. Elobbi kettot lehet automatizalni, utobbi kettot nem.
De ez sem jelenti azt, hogy munkanelkuliseg lesz. Uj munkakorok jonnek letre. Az a szakmai egyszerusites ami 20 eve zajlik a multiknal, hogy mar a legtobb potyorkesz mernok is egy szellemi betanitott munkas szintjen van, tovabb fokozodik. Azoka munkakorok kerulnek eloterbe amik az MI "keze" ala dolgoznak. Azaz specifikalni kell. A GPT is akkor tud hasznos infot adni, ha normalisan kerdezel tole. Minel komplexebb problemat akarunk megoldatni vele es minel nagyobb adatbazissal dolgozik, annal jobban eloterbe kerul a kerdes minosege.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!