Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Hogyan tovább ? Van érettségi...

Hogyan tovább ? Van érettségim, jogsim és egy szakmám, amit a megújult OKJ-s oktatási rendszerben szereztem, sajnos alig tanítottak valamire, s idő közben rájöttem, hogy nem nekem való. Mihez kezdjek ?

Figyelt kérdés

Érettségi után el kellett mennem dolgozni.

Sajnos a közelben csak raktárak vannak, ott találtam én is munkát.

1 év után a két munkahelyem közül az egyiket abbahagytam és belekezdtem egy OKJ-s iskolába.

Ott alig tanítottak valamire emiatt külön nekem kellett magán úton a gyakorlatot biztosítani, mert az iskolai környezet nagyon kevés volt.

2 éves képzés volt.

Az iskola "sikerességét" az is megmutatja, hogy 10 emberből 2en mentek át az elméleti vizsgán.

Ott mindenki szakmabeli volt, csak papírért jött, de ennek ellenére mégis megbukott szinte mindenki.

Sajnos nem szakmabeliként én is.

3% hiányzott, hogy éppen csak átessek.

Majd októberben pótvizsga 8 embernek, utána plusz egy év jöhet még szóba ami a szakmára épül. (Ami ugye szeptemberben indulna... szóval ez még érdekes lesz)

CNC gépkezelő lettem volna, de ebbe az oktatásba beletartozott minden fémmegmunkálással kapcsolatos dolog, lakatolás, az egyetemes eszterga gépektől kezdve a CNC gépekig minden stb...

Amiből rájöttem, hogy nem nekem való, az az, hogy testileg sem bírom igazán az egy helyben való állást, se a gerincem, se a térdem.

Abba bíztam, hogy valahogy ki tudom küszöbölni tornával, porc-izület erősítőkkel, vitaminokkal, vagy ilyesmivel, de ez a 2 év alatt majdnem minden óra után fájt a hátam is és a térdem is.

Illetve mivel nem volt valami sikeres a tanítási módszer, nem is nagyon tanultam bele a szakmába.

Ahogy próbáltam utánajárni a dolgoknak azért leesett, hogy nem semmi szakma ez.

Ahhoz, hogy valaki tényleg nagyon jó szakember lehessen esztergálásban, ahhoz nagyon sokat kell tanulni és gyakorolni.

Én ehhez kevésnek éreztem magam, mindezt úgy, hogy 2 évet azért mindig bejártam, tanultam amennyit csak tudtam, készültem is, plusz a saját kis kerített gyakorlati lehetőségem mellett mondom azt, hogy sajnos kevésnek érzem magam ehhez...

De nem tudom, hogy most mi tévő legyek.

Eltelt ez a két év is, kb ugyanott tartok, mint mikor kikerültem a gimiből.

Papírom még nincs meg, a tudásom is édes kevés és nem lett több tapasztalatom semmiben.

Ugyanúgy érettségivel rendelkezem és pár év raktári tapasztalattal.

Semmi mással.

Viszont a raktáraknál 12 óra van és nem fizetnek valami jól.

Még otthon élek és így is elfogy a keresett pénzem, tehát még az sincsen, hogy valami kis vagyont fel tudtam volna halmozni ez két év alatt.

Szóval a raktári fizetés kevés nekem ahhoz, hogy félre is tudjak tenni belőle.

A kérdésem az lenne, hogy hova, milyen irányba tudnék tovább tanulni ?

Még mindig nem tudom, hogy "milyen munkák léteznek", hogy mik azok amik jól is fizetnek, minek éri meg manapság tanulni, stb...

Ez az esztergálás és CNC-zés azért tetszett volna, mert egyik ősöm is esztergályos volt és volt egykét munkadarabja, ami megmaradt.

Nekem nagyon tetszett mindig is.

Én teljesen laikusan kezdtem neki a szakmának bíztam benne, hogy meg fognak tanítani.

De testileg nagyon kikészít... talán ez a legrosszabb része.

Ugyanis 1-2 sikert azért el tudnék könyvelni magamnak, mert sikerült pár alkatrészt megcsinálnom, a gyakorlati vizsga is sikerült, de nagyon NAGYON hiányos a tudásom és tényleg nagyon bonyolult és összetett ez a szakma.

Azt nem bánom, hogy sikerült némi betekintést nyernem, de én úgy érzem, hogy nem menne nekem...

De a raktárban a 12 óra mellett nem lenne jövőm.

Ezért kellene valami támpont, hogy hogyan tovább.

Ha itt van olyan, aki járt már hasonló cipőben, hogy nem tudta, hogy hogyan tovább , mihez kezdjen, viszont sikerült megtalálnia az útját, az kérem írja meg a tapasztalatait.

Köszönöm szépen!

2023. júl. 24. 17:44
 1/5 anonim ***** válasza:
9%

Nem olvastam végig olyan hosszú ez az ideböfögés, de idézve:

"Van érettségim, jogsim és egy szakmám, amit a megújult OKJ-s oktatási rendszerben szereztem"

Szóval magyarra fordítva semmi értékelhető, piacképes tudással vagy papírral NEM rendelkezel.

Tanulj tovább egyetemen egy versenyképes szakon vagy tanulj ki egy piacképes szakmát, ennyi a titka.

2023. júl. 24. 17:48
 2/5 anonim ***** válasza:
78%
ha tudod mit nem akarsz, akkor azt is tudod mit akarsz.. ha más nem körvonalakban. Afelé kell menni. Engem mindig is vonzott az online világ így afelé mentem.
2023. júl. 24. 17:55
 3/5 anonim ***** válasza:
93%
CNC vagy cadcam progi? Azt ülve is lehet.
2023. júl. 24. 18:01
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Fémmel dolgozni nem egyszerű, viszont jövedelmező, pl hegesztőket is mindig keresnek, persze nem árt sokat gyakorolni egy mester mellett.

Mi érdekel mi az, amit szívesen csinálnál? Ok állómunka kilőve, bár megsúgom senkinek a szervezete nem bírja hosszú távon a gyári melót, ahol 8-12 órákat kell állni. Nekem is volt, fél év után minden bajom lett, a műszakok váltakozása miatti állandó fáradtságról nem is beszélve.

Most mindenki programozó akar lenni, ha van lehetőséged és érdeklődésed menj abba az irányba, ha nem akkor is keress olyat amivel el tudsz menni dolgozni.

2023. júl. 24. 20:01
 5/5 anonim ***** válasza:

Most az átalakított rendszerben keztél már el tanulni vagy sem? Egyébként most szakmajegyzéknek hívják. A szakmajegyzékben nincs "CNC gépkezelő" szakma. GÉPI ÉS CNC FORGÁCSOLÓ vagy CNC-PROGRAMOZÓ van helyette.

Raktárban nem tudom mit kell csinálnod, csak targoncázni, vagy kézzel is kell pakolgatni? Ha egész nap csak egy targoncában ülsz, akkor igen a forgácsoló szakma fárasztóbb.

Egyébként a CNC vezérlésű gépek automata gépek, ezt te is biztos tudod, nem kell ott állni mellette és tekergetni a kézikereket egész nap, megy magától "csak" el kell indítani. Sok helyen van szék és le lehet ülni a gép mellé amíg megy. Mondjuk van sok olyan hely is ahol a vezetőség szerint nem azért fizetnek, hogy ücsörögj, emiatt 2-3 gépet kell kezelni egyszerre, na az tényleg fárasztó, dolgoztam olyan helyen is.

Először inkább ilyen helyre fognak velvenni pálykezdőként, mert aki összeszed pár év tapasztalatot az vagy abbahagyja fiatalon a szakmát emiatt, vagy elmenekül ezektől a cégektől és olyan helyre megy ahol tud fejlődni szakmailag és esetleg a belét sem tapossák ki. Emiatt az ilyen cégeknél szinte állandó munkaerő hiány van CNC gépkezelőkből. Többnyire multi cégek.

Nem tudom hogy buktál meg az elméleti vizsgán, nem oldottatok meg előtte néhány mintafeladat sort? Mi volt egyáltalán a feladat? Ilyesmi?

35 521 01 számú CNC gépkezelő megnevezésű szakképesítés-ráépülés szakmai és vizsgakövetelménye:

5.3.2. Központi írásbeli vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése:

CNC programozás

A vizsgafeladat ismertetése:

Műszaki rajz szerinti alkatrész-geometria egy felfogásban végrehajtható műveleteihez CNC megmunkáló program készítése, a tanult programnyelv(ek) szerint (esztergálás, marás, fúrás, köszörülés, ciklusutasítások alkalmazása, alprogramok alkalmazása)

2023. júl. 25. 08:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!