Jogász diplomával tényleg nem lehet elhelyezkedji manapság?
Attól függ....
A jogász egy nagyon "érdekes" szegmens, mert szinte sehol sem számít annyira az elhelyezkedésnél a kiváló tanulmányi eredmény, mint a jogászoknál.
Ez nincs kimondva expressis verbis, de elég hamar rájön mindenki, hogy nagyon nem mindegy a diploma minősítése!!
A klasszikus pályák, mint pl. bíró, ügyész, ügyvéd - alapelvárás a minimun Cum laude diploma (később pedig a minimum 4 - es szakvizsga).
A közjegyző gyakorlatilag kihalásos alap, csak valamilyen rokonsági fok alapján vagy ismerettségi körből lehetséges bejutni, de az elvárások itt is magasak..
Az ügyvédjelölt vegyes felvágott.... Láttam olyan jelölti álláshirdetést is - szerencsére nem sokat - ahol a diplomaátlagon felül, még meghatározott szigorlati vizsgajegyek is ki voltak kötve... (mondjuk ez már nekem is sok volt, pedig sok mindent el tudok viselni az élet f@szságaiból).
Ma már a közigbe se lehet, csak úgy bejutni, de ez még inkább a realitáshoz közelít elvárási szempontból.
Van még a végrehajtó esetleg, ami még jó lehet, ha valakinek olyan a mentalitása.
Aki nem teljesíti ezeket, annak le kell nyelnie, hogy nem jogászként fog dolgozni.
Annak ott a BKK ellenőri vagy a MÁV vasútőri pálya.
A végzett jogászoknak kb. harmada tud jogászi pályán elhelyezkedni, a szakvizsgáig még még kevesebben jutnak el (bár amikor én voltam 2018- ban szakvizsgázni tele volt velünk a Kúria, annyian voltunk..)
Nagyon kevésnek jön be a jogászi pálya, a legtöbben elhagyják a pályát és máshol próbálnak szerencsét...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!