Egy római katolikus papnak mennyi pénz a keresete egy hónapban, hogy eltartsa a családját?
Hivatalosan a plébánia és ezáltal a pap jövedelme kizárólagosan a perselypénzből áll, ebből kell kigazdálkodnia a plébánosnak a saját és a többi személyzet (Káplán, sekrestyés, kántor, pélbánia rezsi, stb.).
Ez általában nem probléma egy nagyvárosi plébánián, különösen, ahol a pap népszerű a hívek között, ott misénként több százezer forint adomány simán összegyűlik.
Falusi plébániákon általában a püspökség ad keresetkiegészítést a papoknak.
Egyébként igen, előfordul, hogy a papnak van családja, bár ez egyáltalán nem gyakori. Én egy olyan idős papot ismertem, aki családosként viszonylag fiatalon megözvegyült, és így lett pap. Egyszer mentem hozzá látogatóban. ottnyüzsögtek körülötte az unokái. Bár őket nyilván nem neki kellett eltartania, henem a lánya családjának.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!