Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Megéri mentőtisztnek lenni?

Megéri mentőtisztnek lenni?

Figyelt kérdés

Sokat gondolkodtam, hogy milyen szakmát válasszak, eddig az olyanok jöttek szóba, ahol embereken lehet segíteni. Először az orvosi volt az, amit mindenképpen akartam/akarok még mindig, de mivel nem tanulok bioszt és kémiát már általános óta (10.-es vagyok egy közgazdasági technikumban), nem sok esélyt látok arra, hogy bekerüljek. Tudom, hogy a mentőtiszti is nagyon nehéz, oda is kell egy alap tudás bioszból, mivel lesz anatómia és még sok más. Viszont emelt szintre lehet nem, de közép szintre fel tudnám magam hozni bioszból, így azt reálisabbnak látom, hogy mentőtisztire menjek. Ez a szakma is nagyon megtetszett, mikor lehetőségem nyílt beszélgetni egy mentőssel.

A kérdésem az, hogy megéri mentősnek menni? Vagy inkább nagyon gyúrjak rá az orvosira? Nyilván ez egy hivatás lenne számomra, de valamiből meg kell élnem nekem is.

Előre is köszönöm a válaszokat :)

2023. jún. 22. 11:55
 1/7 anonim válasza:
90%
Hát ha mindenképp akarsz még orvosira jelentkezni, akkor azzal érdemes számolni, hogyha elhasználsz mentőtisztire 8 állami félévet, orvosira alig fog maradni, a fizetős orvosi meg 1,3 millió ft/félév. Szóval ezt alaposan át kell gondolni, hogy inkább most ráfekszel a biosz/kémiára, és egyből orvosit célzol meg. Ezt csak azért írom, hogy az anyagi vonzatával is tisztában legyél, így tudj kalkulálni. Meg ha nem tanulsz bioszt kémiát, úgy mindenképp kell szerintem tanár legalabb a kémiához, ha még a bioszt lehet is tanulni valamilyen szinten önállóan.
2023. jún. 22. 12:01
 2/7 anonim ***** válasza:
84%

Egy jó mentőtiszttől is elvárják az anatómiát, élettan-kórélettani ismereteket, gyógyszertant!!

Az első jól mondja: ha mégis megtetszene az orvosi pálya, akkor sok pénzt bukhatsz, ha később fizetősen végeznéd. A másik, hogy a mentőtiszti végzettség főiskolai végzettség, szóval itt is magasabb már a biosz tekintetében az elvárás, mint egy emelt érettségin. Ezzel azt szeretném mondani, hogy azért nem érdemes a mentőtisztit választani, hogy most ne kelljen annyit tanulni az érettségire, mert még az egészségtudományi főiskolán is nagyobb lesz az elvárás, ha a végül a mentőtisztit választod.

Arról már nem is beszélve, hogy az orvosival rengeteg irányba indulhatsz, lehetsz mentőorvos, de akármi más is. Anyagilag is sokkal jobban megfizetik. Én elvégeztem egy eü. főiskolát és én bánom, hogy nem az orvosira mentem, mert itt is tanulni kellett, ennyi erővel megpróbálhattam volna azt is.

2023. jún. 22. 14:37
 3/7 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a válaszokat!
2023. jún. 22. 18:38
 4/7 anonim ***** válasza:
92%

Én közel három éve végeztem el a mentőtiszt szakot. Természetesen nem bántam meg, de ha visszamehetnék az időben halasztanám az érettségit és beadnám a jelentkezést orvosira.

A legnagyobb csalódásom a mentőtiszt szakkal kapcsolatban az volt, hogy még két év után sem tudtam esetkocsira felkerülni. Rengeteg helyre pályáztam nagyon sok e-mailt küldtem el, szinte egyikre sem jött válasz. Egy két helyről visszaírtak, hogy a mentésirányításban esetleg tudnának alkalmazni, de egyébként most nincs státusz.

Egy idő után azt mondtam elég volt! Nem fogok senkinek állás után kuncsorgni! Ha nekik nem kell egy ambiciózus, motivált szakember akkor az nem az én bajom! Az is fájt ebben az egészben, hogy tudom lehettem volna jó szakember is, de nem kaptam rá esélyt. Tőlem pedig kevésbé jó hallgatók, akik közel voltak a "tűzhöz" már régen mentőre kerültek. Azóta van már pár év tapasztalatuk, nem tőlük sajnálom a helyet, csak én is megérdemeltem volna.

Ugyanis tisztekből nincs hiány! De annyira nincs hiány, hogy illene már leállítani a képzést is pár évre. Ha valaki esetleg nyugdíjba megy, vagy meghal akkor beemelnek valakit. Az a valaki is egy olyan ember lesz, akit már előre tudnak. Hiszen abból a körből lesz valakinek, a valakije és ez egy ilyen rendszer. Ennek az ellenkezőjéről pedig senki nem tud meggyőzni!

Persze nem vagyok csalódott, hiszen ott van a honvédség, lehet menni sürgősségi osztályra is, magánmentő cégekhez is. Vannak lehetőségek, de elég undorító módon megy a szelektálás. Mindezt csak azért írom le, mert semmi garancia nincs arra hogy egy négy éves mentőtiszt szak elvégzése után biztosan esetkocsira fogsz kerülni! Lehetséges, hogy be kell majd érned a sürgővel, vagy bent például bent ragadsz a mentésirányításban, vagy egy ügyeleten, szóval nincs rá garancia, hogy biztosan fogsz is tudni mentőzni.

2023. jún. 24. 12:30
 5/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszodat! Sajnálom, hogy nem sikerült felkerülnöd esetkocsira, biztosan nagyon jó mentőtiszt lettél volna! :)
2023. jún. 25. 09:05
 6/7 anonim ***** válasza:
100%
Köszönöm! :) Ennek is biztosan meg volt az oka, ettől még a sürgősségi betegellátásban dolgozom, mint mentőtiszt. Ez nem sajnáltatás akart lenni, persze akkoriban csalódott voltam. Ez csak egy tapasztalat, amely egyébként sem egyedi csak gondoltam megosztom, hogy akár ez is benne lehet a pakliban.
2023. jún. 25. 16:32
 7/7 anonim ***** válasza:
igen csak nem minden a diploma
2023. aug. 3. 21:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!