Mit csináljak ha sehova nem vesznek fel, pedig elvileg jól sikerültek az interjúim?
Elnézést, kicsit hosszú lesz.
Most fogok végezni gazdinfósként Pesten, és elkezdtem gyakornoki/Junior munkák után nézni. De ez az interjúkra járás valami brutál nehéz és lélekölő. Voltam az Ericsson-nál ott is tipikus algos feladatok voltak, (amiknek szerintem semmi értelme, annyiból mondják meg hogy jó vagyok-e vagy sem) Másfél óra alatt kellett hármat megcsinálni, amiből a harmadikhoz tartozott egy másfél oldalnyi leírás, 40 percre... Mindegy, megcsináltam, nemvolt optimális, 3 nap múlva jött is az elutasítás... És ez gyakornoki pozira. Kövi interjú, OTP, a HR-es megjegyezte hogy mennyire kiemelkedik a CV-m, tetszik nekik az egyetemen elért sikereim, és alig várják, hogy alkalmazzanak. Jött az interjú, adtak valamilyen se eleje se vége elméleti feladatot, hogy hogyan oldanám meg. Ilyen típusú, hogy ha vennék 10000 tonna papírzsebkendőt, hogyan osztanám szét óvodások között, úgy hogy Pistike allergiás. Szerintem erre is egy tök jó megoldást mondtam, de a HR-esnek nemtetszett. 4 nap múlva jött is a levél, hogy sajnáljuk.
Aztán kövi interjú, kisebb cég, 100 fős létszámmal. Küldtek egy full basic feladatot, hogy oldjam meg a hétvége alatt. Na mondom végre, ez most meglesz. Megoldottam, kicsicsázva, szépen, majd pedig előadtam az egész csapatnak az interjún(Amit nemrétettem miért ennyi embernek, de mindegy). A megoldásom tetszett nekik, de valamiért éreztem egy fura unszimpátiát a személyem felé. 2 nap múlva elutasítottak.
Egyszerűen nem értem. És még volt 3 másik interjúm hasonló esetekkel. Képtelenség megfelelni a cégeknek kezdőként. Akkora merítésük van, hogy ha egy pici hibát ejtek, akkor már offolnak is ki. És pont az IT-ban, ami állítólag keresett szakma. Tanácstalan vagyok.
Az esetleg nem jutott az eszedbe hogy valami baj a megoldásaiddal és a kódminőséggel van? Attól hogy megoldasz egy feladatot szerinted "tök jól" és a megoldás is jó, az nem azt jelenti hogy a kódolási stílusod is jó, követed a clean code elvet, jól karbantartható a kódod, SOLID elveknek megfelel, time-space complexity is rendben van, nincsenek benne felesleges függőségek, alkalmazol dependency injectiont stb...
Mivel az interjúkra behívtak és rendre a szakmai részén hasalsz el én arra tippelek hogy rossz minőségű kódokat írsz. A nagyobb baj az hogy fel sem ismered hogy rossz minőségűek a kódjaid, gondolom ennyire gyenge színvonalú a képzés gazdinfó szakon.
Ezekre pedig mindig figyelek, sőt ez szerintem tök alap dolog az életben is, interjúkon meg főleg. Nem szeretek sz*r munkát kiadni a kezeim közül. Egyedül az a kivétel, adnak valami nagyon rövid időt, pl. 30 percet egy feladatra, és realtime oldjam meg. Ott sajnos sérülni fognak a clean code elvek a funkcionalitás javára. De aki ezt nem ismeri el, hát annál nem is szeretnék dolgozni.
Mellesleg eddig csak jó visszajelzés érkezett a kódomra, és bolond azért nem vagyok, láttam már én is sz*r kódot, tudom milyen. Illetve kiemelném, hogy nem csak szigorúan fejlesztői állásokra jelentkeztem, tehát van ahol nem kap olyan nagy hangsúlyt a programozás.
Hát igen, és akkor most lottózzak lényegében, hogy egyszer valakinek csak megtetszem, és felvesz.
elvileg jól sikerültek az interjúid != jól sikerültek az interjúid
"Ha egy pici hibát ejtek, akkor már offolnak is ki. És pont az IT-ban, ami állítólag keresett szakma"
Igen, mivel nem munkaerőhiány van, hanem JÓ SZAKEMBERBŐL van hiány. Ez mióta világ a világ így volt. Nincs szükség olyan emberekre akik gányolt rossz minőségű kódot írnak. Ez a Te felelősséged hogy egyszerű feladatok megoldásait megfelelő módon legyél képes implementálni adott programozási nyelven.
Hidd el ha olyan jól sikerültek volna az interjúk akkor felvettek volna. Legjobb amit tehetsz hogy gyakorlod a nyelvet és feladatokat oldasz meg illetve összehasonlítod a megoldást egy más által mellékelt megoldással. Idővel rá fogsz érezni hogy mivel van a gond és hogyan lehet jó minőségű kódokat írni.
"Semmit nem ersz vele, ha szerinted jol megcsinalsz egy feladatot, ha kozben 10 masik jelentkezo megcsinalja jobban."
"Hát igen, és akkor most lottózzak lényegében, hogy egyszer valakinek csak megtetszem, és felvesz"
Lehet próbálkozni lottózással is de célravezetőbb ha arra törekedsz hogy jobb kódot írj másoktól és ne legyen 10 másik jelentkező akinek jobb a kódja a tiédtől.
gyakornokoktól nem várnak űrrakéta fejlesztést de még junioroktól sem. Ezt úgy mondom hogy idén februárban helyezkedtem el a "válság alatt" juniorként bruttó 700k bérigénnyel. Nekem annyi volt az interjú szakmai része hogy előre megírt kódokat mutattak pl: függvény és kérték hogy vezessem le hogy mit fog visszaadni értéknek. 5-öt mutattak ebből 2-re tudtam gond nélkül a választ, 1-re segítséggel, 2-re pedig abszolút nem. Mégis felvettek.
Úgyhogy szerintem ebben a mondatodban rejlik a kulcsa a problémának; "megoldottam a kódot kicsicsáztam... A megoldásom tetszett nekik, de valamiért éreztem egy fura unszimpátiát a személyem felé"
Az a helyzet hogy nem csak a technikai skillek számítanak mivel egy csapatban fogsz dolgozni együtt másokkal így éppúgy olyan fontos hogy mennyire vagy megnyerő és "szerethető". Ha a csapatból unszimpátiát válatasz ki bizonyos okból kifolyólag (pl. lekezelő, motiválatlan, életunt, beképzelt vagy, vagy esetleg nagyon határozatlan, elveszettnek tűnsz) akkor inkább vesznek fel egy tőled butább de szimpatikusabb embert akin látszik a lelkesedés és a motiváció.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!