Egy közjegyzö hogyan keres?
Szóval mindenkitöl azt hallom, hogy jogászként milyen jó választás a közjegyzöi szakma mivel milyen jól keres, 1 aláírásért 100 ezret elkérhet, nyugid stb..
Máshol viszont azt olvasom, hogy kb havi 500 ezret keres (ami manapság annyira nem jó). Most akkor, hogy van ez?
Simán keres annyit, mint egy ügyvéd, viszont felelőssége nem igazán van, nem kell ide-oda rohangálnia (földhivatal, bíróság, stb..)
De úgy tudom csak kihalasos alapon lehetsz közjegyző
Egy közjegyző akkor keres "jól" ha el is tudja adni magát.
vannak olyan eljárások, amelyek kizárólag közjegyzőhöz tartozik, itt máshová az ügyfél nem mehet, csak - törvényileg - meghatározott közjegyzőhöz, pl. hagyatéki eljárás.
Ezeknek jogszabályban megállapított díjuk van.
Csakhogy nincs naponta 10-15 hagyatéki eljárás, hogy megéljen belőlük.
Az FMH sincs annyi, hogy megéljen belőle....
Ezért kell olyan bevételi forrás, ami tényleg hozza a pénzt.
Az "igazi" közjegyzői biznisz a közjegyzői okirat elkészítése, méghozzá bankoknak, pénzintézeteknek.
A legtöbb hitelfelvétel esetén a bank a kölcsönszerződést közjegyzői okiratba foglaltatja. (Ennek majd a végrehajtásnál lesz elég komoly jelentősége.)
Ilyenkor a bank küldi el az ügyfelet az adott közjegyzőhöz, aki az ilyen iratért megkéri az árát!
Na ez lehet egy megélhetési forrás...
Azonban a pénzintézettel megkell állapodni a közjegyzőnek piaci szabályok szerint.
És a "kihalásos alap" nem igaz.
Engem is ezzel riogattak még a jogi karon...
Ehhez képest - évek múlva a jogi szakvizsga után - simán lettem közjegyzőhelyettes, úgy, hogy senkit sem ismertem, semmilyen ismerős, rokon nem volt ebben a körben.
Annyi történt "csak" , hogy elnyertem egy álláspályázatot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!