Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Koteles a munkaltato az...

Koteles a munkaltato az elozetes uzemorvosi vizsgalat _utazasi_ koltsegeit megteriteni utolag?

Figyelt kérdés

felvettek egy ceghez, ahol home-office bol fogok dolgozni, ennek ellenere kotelezo uzemorvosi vizsgalatra menjek. a ceg eloirta, hogy csak egy, veluk szerzodesben levo ceghez mehetek, ami BPen van, tolem 250km-re.

elso korben nem akarjak kifizetni az utazasi koltsegeket.

2023. ápr. 17. 17:00
 1/10 anonim ***** válasza:
46%
Nem. Azt köteles téríteni ami munkavégzés, tehát ha az irodába be kell járni munkavégzés céljából és az nem a lakó/tartózkodási helyed településén van, illetve ha máshol végzendő munkát írnak elő (kiküldetés). Az orvosi vizsgálat nem munkavégzés, hanem a munkaviszony feltétele, amíg az nincs meg nincs munkaviszony, így nincs mire fel fizetniük bármit is.
2023. ápr. 17. 17:09
 2/10 A kérdező kommentje:
szoval ha new yorkba kellene utazzak orvosi vizsgalatra, akkor azt is nekem kellene fizessem?:D kiraly
2023. ápr. 17. 17:11
 3/10 anonim ***** válasza:
27%
Pontosan. Bár ezesetben meggondolandó, hogy velük akarsz-e dolgozni.
2023. ápr. 17. 17:14
 4/10 anonim ***** válasza:
Milyen durva volt az élet évszázadokkal... Ja nem, még 3 évvel ezelőtt is, amikor be kellett járni a munkahelyre. Most meg egy utazás miatt földhöz veri magát néhány ember :D. Nem köteles megtéríteni. Én pont most kértem erkölcsit postán, ami 1400 forintomba került, ezt se fogja fizetni az új munkáltatóm, de valahogy túlteszem magam rajta.
2023. ápr. 17. 18:21
 5/10 anonim ***** válasza:
41%
Nem köteles téríteni, viszont megtagadhatod, hogy elmenj (és így más munkahelyet keresel).
2023. ápr. 17. 18:27
 6/10 anonim ***** válasza:

Nem köteles.

Nem is tudnák mire elszámolni, mert még nem vagy hozzájuk bejelentve, csak aláírtad a papírt.

2023. ápr. 17. 19:55
 7/10 anonim ***** válasza:
0%
Egyébként minek mész be üzemorvosi vizsgálatra főleg home officeból? Nekem is kötelező lett volna de a kutya nem nézte 2 év alatt, mert akkor kellett volna megjelennem (természetesen nem mentem be).
2023. ápr. 17. 23:59
 8/10 anonim ***** válasza:
72%

"Egyébként minek mész be üzemorvosi vizsgálatra főleg home officeból? "

Talán azért, mert a munkaviszony létesítésének alapfeltétele, hogy a munkakörre a munkáltató üzemorvosa alkalmasnak minősítse. Tulajdonképpen addig nem is lehetne alkalmazni valakit munkaviszonyban, amíg ez nincs meg.

Ha a Foglalkoztatás-felügyelet ellenőrzést tart egy munkáltatónál, simán bírságolhat a hiánya miatt.

A fenti szabály teljesen független attól, hogy a dolgozó otthon végzi a munkáját, vagy a munkáltató által kijelölt helyen. Munkaviszonyra előírja a jogszabály és kész.

2023. ápr. 18. 03:17
 9/10 anonim ***** válasza:

Fentiekkel szemben a törvény:

"A foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (Mvt.), illetőleg az 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről szabályozzák. Ezekre épül a 33/1998. (VI. 24.) NM rendelet a munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről, mely konkrétan meghatározza az orvosi alkalmassági vizsgálatok rendjét. A vizsgálatok elvégeztetése a munkáltató feladata. Mivel ennek megszervezése és végrehajtatása munkáltatói kötelezettség, a munkavállalót utasítania kell a szükséges vizsgálatokon való részvételre. Ez pedig kötelező jellegű. A munkáltatói feladatok teljesítésével összefüggésben keletkező költségeket és egyéb terheket nem szabad a munkavállalóra hárítani (Mvt. 2. § (2 ) ). A Munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 55. § (1) bekezdés c) pont értelmében a munkavállaló mentesül a munkavégzési kötelezettség alól a kötelező orvosi vizsgálat teljes időtartamára, a 146. § (3) bekezdés b) pont értelmében erre az időszakra távolléti díj illeti meg."

Ezt próbálja meg az előzetes vizsgálattal kijátszani.

2023. ápr. 18. 08:46
 10/10 anonim ***** válasza:
0%
Nekem ideböfögheted az egész törvénykönyvet meg bibliát is én magasabb rendű ember vagyok hogy figyelembe vegyem az ilyet. Ha piros a lámpa én azon is átmegyek ha nem jön autó mert én nem a jogszabályokat követem hanem amit a józan ész és a fizika törvényei diktálnak mert én rendkívül intelligens és tehetséges Úriember vagyok. Majd ha döglődök vagy rákos vagyok bemegyek üzemorvosi vizsgálatra egyébként semmi szükségem nincs rá hogy elmondják hogy nem vagyok vak meg normális a vérnyomásom, ezt én is megállapítom ezért biztosan nem fogok befáradni egy vizsgálatra sem. És ez mást sem zavart eddig 2 év alatt, és feltételezem ezután sem fog zavarni senkit.
2023. ápr. 18. 13:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!