Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Próbaidőn vagyok a munkahelyem...

Próbaidőn vagyok a munkahelyemen én ki szeretnék lépni. viszont két hétig még be kéne járnom. van következménye?

Figyelt kérdés
Sziasztok, pródaidőn vagyok a munkahelyemen és ki szeretnék lépni, ugye mivel próbaidőn vagyok így indok nélkül kiléphetek, viszont a szerződésben van egy olyan hogy írásban kell tudatni velük, és onnantól 2 hétig még be kell járnom. A kérdés az hogy mit tudnak csinálni ha nem járok be abban a két hétben? Mi lehet a következménye?

2023. márc. 30. 12:11
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Törvénytelen a szerződés. A próbaidő során bármikor, és indoklás nélkül megszüntetheted a munkaviszonyt. Ekkor a munkaadó köteles kifizetni a béred.
2023. márc. 30. 12:14
 2/9 A kérdező kommentje:
Én is erre gondoltam, hogy ilyet szerintem nem lehet. Nem tudod hol tudnék utána nézni részletesebben?
2023. márc. 30. 12:31
 3/9 anonim ***** válasza:
88%
Most léptem ki egy helyről,próbaidőn felmondtam,kifizettek ennyi. Nem kell bemenni,ezt el ne hidd
2023. márc. 30. 12:41
 4/9 anonim ***** válasza:
92%
Ilyet én még nem is hallottam, hogy be kéne még menni egyáltalán ha próbaidőn van az ember. A próbaidőnek pont az a lényege, hogy mindkét fél azonnali hatállyal, indoklás nélkül felmondhat.
2023. márc. 30. 13:17
 5/9 anonim ***** válasza:

79. § (1) Azonnali hatályú felmondással - indokolás nélkül - megszüntetheti

a) a fél a munkaviszonyt a próbaidő alatt,

(2012. évi I. törvény

a munka törvénykönyvéről)

2023. márc. 30. 14:43
 6/9 anonim ***** válasza:

Gondolom nemzetközi cég. Angliában van ilyen. Nekem annyira meglepődtek (pedig a szerződésemben nem volt benne), hogy egy év után jöttek rá, hogy mivel másnap “nem mentem be” (online volt), ezért nem tudtam végigcsinálni a kilépő procedúrát (én próbáltam kérdezni, hogy hogyan adom vissza a cuccokat és akkor különböző kérdőívekre a válaszokat be kellett diktálnom, mert megnyitni már nem lehetett), mert kiléptem, mondták ilyet még nem láttak, a nagy része ki is maradt.

Nem fognak elővenni miatta, de a céghez nem fogsz tudni visszamenni.

2023. márc. 30. 16:07
 7/9 anonim ***** válasza:

Magyarországon az van, amit az 5. hozzászóló bemásolt.

Egyet azért tisztázzunk!

Az MT szerint az írásba fektetett megállapodást írásban lehet csak módosítani, megszüntetni.

A munkaszerződés - többnyire - írásba van fektetve, mivel a munkáltatóra nézve ezt kötelezővé tette a törvény. A munkaszerződés két fél megállapodása, tehát a megszüntetése (felmondás) is csak írásban történhet.

Mindig írásban mondunk fel! Miért? Mert kötelez rá a törvény, valamint a "seggünk" védelme érdekében.

Mi van akkor, ha a másik fél ellenkezőt állít, mint amit Te mondtál? Hogyan bizonyítod be, hogy X. Y. napon felmondtál, ha nem tudod bizonyítani?

Minden jogvita orvoslás alapja a bizonyítás!

Tehát két egyező példányban megírod, az egyiket átadod a munkáltatónak, a másikon pedig dátummal ellátva átveteted vele. A következő percben (ha próbaidő alatt adtad át a felmondást) a munkavégzési kötelezettség megszűnik és még aznap a munkaviszonyod is. Ha tetszik ez a munkáltatónak, ha nem.

Ha olyan szerepel a munkaszerződésben, ami ellentétes az MT-vel, akkor az a rész "semmis". Tehát a szerződésed azon része, miszerint próbaidő alatti felmondás esetén még 2 hétig fennáll a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettséged, semmis. Hiába is perelnének miatta, elbuknák 5 perc alatt.

Szóval csak írásban!

2023. ápr. 1. 07:27
 8/9 A kérdező kommentje:
#7, köszi, a segítséget. írásban terveztem felmondani.
2023. ápr. 2. 16:21
 9/9 anonim ***** válasza:
7-es mindent leírt tökéletesen, de mi lett végül Kérdező? Minden simán ment?
2023. ápr. 11. 17:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!