Próbaidőn vagyok a munkahelyemen én ki szeretnék lépni. viszont két hétig még be kéne járnom. van következménye?
79. § (1) Azonnali hatályú felmondással - indokolás nélkül - megszüntetheti
a) a fél a munkaviszonyt a próbaidő alatt,
(2012. évi I. törvény
a munka törvénykönyvéről)
Gondolom nemzetközi cég. Angliában van ilyen. Nekem annyira meglepődtek (pedig a szerződésemben nem volt benne), hogy egy év után jöttek rá, hogy mivel másnap “nem mentem be” (online volt), ezért nem tudtam végigcsinálni a kilépő procedúrát (én próbáltam kérdezni, hogy hogyan adom vissza a cuccokat és akkor különböző kérdőívekre a válaszokat be kellett diktálnom, mert megnyitni már nem lehetett), mert kiléptem, mondták ilyet még nem láttak, a nagy része ki is maradt.
Nem fognak elővenni miatta, de a céghez nem fogsz tudni visszamenni.
Magyarországon az van, amit az 5. hozzászóló bemásolt.
Egyet azért tisztázzunk!
Az MT szerint az írásba fektetett megállapodást írásban lehet csak módosítani, megszüntetni.
A munkaszerződés - többnyire - írásba van fektetve, mivel a munkáltatóra nézve ezt kötelezővé tette a törvény. A munkaszerződés két fél megállapodása, tehát a megszüntetése (felmondás) is csak írásban történhet.
Mindig írásban mondunk fel! Miért? Mert kötelez rá a törvény, valamint a "seggünk" védelme érdekében.
Mi van akkor, ha a másik fél ellenkezőt állít, mint amit Te mondtál? Hogyan bizonyítod be, hogy X. Y. napon felmondtál, ha nem tudod bizonyítani?
Minden jogvita orvoslás alapja a bizonyítás!
Tehát két egyező példányban megírod, az egyiket átadod a munkáltatónak, a másikon pedig dátummal ellátva átveteted vele. A következő percben (ha próbaidő alatt adtad át a felmondást) a munkavégzési kötelezettség megszűnik és még aznap a munkaviszonyod is. Ha tetszik ez a munkáltatónak, ha nem.
Ha olyan szerepel a munkaszerződésben, ami ellentétes az MT-vel, akkor az a rész "semmis". Tehát a szerződésed azon része, miszerint próbaidő alatti felmondás esetén még 2 hétig fennáll a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettséged, semmis. Hiába is perelnének miatta, elbuknák 5 perc alatt.
Szóval csak írásban!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!