Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Hogyan kell elkezdeni a...

Hogyan kell elkezdeni a nyugdíjigénylést? Mikor kell elindítani a kérelmet?

Figyelt kérdés
Egyéni vállalkozást szüneteltetem. NYES-en vagyok.

2023. márc. 20. 16:19
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
30 nappal a 65. születésnapod előtt indíthatod el a nyugdíj megállapítási kérelmet. Ez történhet személyesen az ügyfélszolgálaton vagy az ügyfélkapun keresztül. Fontos lenne a kérelem elindítása előtt ingyenes adategyeztetést kérned szintén az ügyfélkapun keresztül, ez felgyorsítja a nyugdíj megállapítást. Ebben az adategyeztetésben megküldik neked az összes náluk lévő adatot (fizetések, ledolgozott évek) ami alapján később kiszámolják a nyugdíjadat. Ebben lehetnek tévedések, vagy valami kimaradhat ezért kell egyeztetni és esetleg reklamálni.
2023. márc. 22. 14:39
 2/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ. Az adategyeztetést lehet mondjuk fél évvel korábban is kérni? És ez a 30 nap, ez kötött, korábban nem lehet elindítani? Nem azért mert sietek, hanem mert az általam ismert közszolgálatban elég lassan mennek az ügyintézések, volt, hogy hetekig nem válaszoltak egy csupasz kérdésre.
2023. márc. 23. 08:14
 3/11 anonim ***** válasza:

30 napnál korábban a 65. sznap előtt nem lehet elindítani, ha hamarabb kéred elutasítanak.

Az adategyeztetést lehet (sőt érdemes) akár évekkel korábban elkezdeni, itt megtalálsz mindent: [link]

Ebben szerepelnek határidők is, az én esetemben mindent betartottak. Érdemes vele foglalkozni, több dolgot sikerült korrigáltatnom.

2023. márc. 23. 08:24
 4/11 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm, sokat segítettél.
2023. márc. 24. 08:04
 5/11 anonim ***** válasza:
Örülök, hogy segíthettem. Ha van még valami, akkor írj nyugodtan, Hasonló cipőben járhatunk, én az idén nyáron megyek nyugdíjba szintén NYES-ről.
2023. márc. 24. 08:30
 6/11 A kérdező kommentje:

Nekem még van a nyugdíjig 3 évem, de a párom jövő év legelején lesz 65. Mindketten NYES-en vagyunk, mert a vállalkozásunkat (amiben én csak alkalmazott voltam) szüneteltetjük. Szóval először a páromnak kezdem intézni a nyugdíját szép lassan. Talán a nyár elején elindítom az adategyeztetést.

Köszi hogy felajánlottad a segítséget.Üdv.

2023. márc. 27. 17:23
 7/11 anonim válasza:
Kormányhivatalban (vidékiben) engem úgy tájékoztattak, hogy korábban, tehát betöltés előtt nem lehet intézni a kérelmet. (Azaz 30 nappal vagy éppen 1 nappal előtte sem.)
2023. okt. 27. 20:59
 8/11 anonim ***** válasza:
Biztos, hogy lehet 30 nappal korábban. Én is és a feleségem is így igényeltük, minden rendben volt.
2023. okt. 28. 10:56
 9/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm.

Tehát ha én beadom a kérelmet 30 nappal korábban, akkor elvileg elindítottam a nyugdíjigénylést. Ha nekik ez nem felel meg, akkor visszaírnak, hogy adjam be a kérelmet 30 nap múlva, vagy ők félreteszik, és előveszik amikor szabályos az időpont? Miért, nem lehet ezt gördülékenyebben csinálni, vagy kiküldeni mindenkinek aki elérte a szükséges korhatárt, egy tájékoztatót, hogy mikor mit kell tennie. Persze erre biztosan nincs pénz...

2023. okt. 28. 12:58
 10/11 anonim ***** válasza:
Sajnos gyakran úgy érzi az ember, hogy a hivatalokban szívességet tesznek. Nem mindenhol segítőkészek az ügyintézők. Én 29 nappal a 65. születésnapaom előtt az Ügyfélkapun keresztül beküldtem az igénylésemet. Egy héten belül válaszoltak, hogy nyilvántartásba vették a kérelmemet, és 60 napon belül lesz döntés. A 65. után két hétre meg is kaptam az első résznyugdíjamat. Tehát 6 héten belül lezajlott minden. Az volt az érdekes, hogy előbb jött a pénz, és csak utólag a határozat.
2023. okt. 28. 16:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!