Hogyan kell elkezdeni a nyugdíjigénylést? Mikor kell
elindítani a kérelmet?
30 nappal a 65. születésnapod előtt indíthatod el a nyugdíj megállapítási kérelmet. Ez történhet személyesen az ügyfélszolgálaton vagy az ügyfélkapun keresztül. Fontos lenne a kérelem elindítása előtt ingyenes adategyeztetést kérned szintén az ügyfélkapun keresztül, ez felgyorsítja a nyugdíj megállapítást. Ebben az adategyeztetésben megküldik neked az összes náluk lévő adatot (fizetések, ledolgozott évek) ami alapján később kiszámolják a nyugdíjadat. Ebben lehetnek tévedések, vagy valami kimaradhat ezért kell egyeztetni és esetleg reklamálni.
2023. márc. 22. 14:39
2/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ. Az adategyeztetést lehet mondjuk fél évvel korábban is kérni? És ez a 30 nap, ez kötött, korábban nem lehet elindítani? Nem azért mert sietek, hanem mert az általam ismert közszolgálatban elég lassan mennek az ügyintézések, volt, hogy hetekig nem válaszoltak egy csupasz kérdésre.
30 napnál korábban a 65. sznap előtt nem lehet elindítani, ha hamarabb kéred elutasítanak.
Az adategyeztetést lehet (sőt érdemes) akár évekkel korábban elkezdeni, itt megtalálsz mindent: [link]
Ebben szerepelnek határidők is, az én esetemben mindent betartottak. Érdemes vele foglalkozni, több dolgot sikerült korrigáltatnom.
2023. márc. 23. 08:24
4/11 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm, sokat segítettél.
Örülök, hogy segíthettem. Ha van még valami, akkor írj nyugodtan, Hasonló cipőben járhatunk, én az idén nyáron megyek nyugdíjba szintén NYES-ről.
2023. márc. 24. 08:30
6/11 A kérdező kommentje:
Nekem még van a nyugdíjig 3 évem, de a párom jövő év legelején lesz 65. Mindketten NYES-en vagyunk, mert a vállalkozásunkat (amiben én csak alkalmazott voltam) szüneteltetjük. Szóval először a páromnak kezdem intézni a nyugdíját szép lassan. Talán a nyár elején elindítom az adategyeztetést.
Köszi hogy felajánlottad a segítséget.Üdv.
7/11 anonim válasza:
Kormányhivatalban (vidékiben) engem úgy tájékoztattak, hogy korábban, tehát betöltés előtt nem lehet intézni a kérelmet. (Azaz 30 nappal vagy éppen 1 nappal előtte sem.)
2023. okt. 27. 20:59
Biztos, hogy lehet 30 nappal korábban. Én is és a feleségem is így igényeltük, minden rendben volt.
2023. okt. 28. 10:56
9/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm.
Tehát ha én beadom a kérelmet 30 nappal korábban, akkor elvileg elindítottam a nyugdíjigénylést. Ha nekik ez nem felel meg, akkor visszaírnak, hogy adjam be a kérelmet 30 nap múlva, vagy ők félreteszik, és előveszik amikor szabályos az időpont? Miért, nem lehet ezt gördülékenyebben csinálni, vagy kiküldeni mindenkinek aki elérte a szükséges korhatárt, egy tájékoztatót, hogy mikor mit kell tennie. Persze erre biztosan nincs pénz...
Sajnos gyakran úgy érzi az ember, hogy a hivatalokban szívességet tesznek. Nem mindenhol segítőkészek az ügyintézők. Én 29 nappal a 65. születésnapaom előtt az Ügyfélkapun keresztül beküldtem az igénylésemet. Egy héten belül válaszoltak, hogy nyilvántartásba vették a kérelmemet, és 60 napon belül lesz döntés. A 65. után két hétre meg is kaptam az első résznyugdíjamat. Tehát 6 héten belül lezajlott minden. Az volt az érdekes, hogy előbb jött a pénz, és csak utólag a határozat.
2023. okt. 28. 16:35
Kapcsolódó kérdések: