Miért hiszik azt a magyarok, hogy nyugaton mindenki kiskirályként él és csak úgy pénzt kidobni nekik semmi?
Nagyobb a fizetésből fennmaradó pénz rugalmassága. Ha 100 egységből 80 egység a megélhetésed itthon, külföldön pedig 200 egységből 160 a megélhetés, kétszer annyi marad a zsebedben, mint itthon. Hasraütés szerűen mondtam arányokat, közelítő jelleggel. Csak hogy értsd.
És annak az előbb említett 40 egységnek a vásárlóértéke külföldön valószínűleg arányaiban annyi, mint itthon a 20 egységnek. De itthon a 40 egységnek már más a vásárlóereje. Viszont ha magasabb hozzáadott értékű munkákról beszélünk, ahol itthon is megmarad 40-50 egység a fizetésből a megélhetésen túl, külföldön már 1-2-300 egységről is beszélhetünk. Itthon egy villanyszerelő keres 5-6-700 ezret, Németországban pedig 3500-4000 eurót (egy helyi cégnél alkalmazott szaki). Itthon egy mérnök keres 6-8-900 ezret, külföldön pedig 5000-7000 eurót. Hasonlóak az arányok, csak utóbbi esetben a rugalmasság ~kétszer akkora.
Amíg a Pick rúdszalámi kinti Aldiban jóval kevesebbe kerül, mint itthon (hazai termék baxxa meg nem?), addig ne mondjátok hogy nem élnek jobban külföldön...
Csak egy példa a sokból... bátyám nemzetközi furgonos áruszállító, látott ezt-azt, tudna mesélni. Bejár boltokba, az egész EU-ban. Árak nem feltétlen magasabbak, sőt van ami olcsóbb mint itthon. Fizetések meg? Na ugye.
De nem feltétlen kell szigorúan csak a fizetés-árak arányára szorítkozni. A színvonal tudjátok? Az a nem mindegy. Balkán vs. nyugat.
#6 Az én közvetlen családomban van nemzetközi kamionos, mielőtt kimegy mindig bevásárol magának, mert kint átlagosan 1,5x annyiba kerül a legtöbb élelmiszer. Persze függ attól, hogy ki mit eszik, én soha életemben nem vettem még Pick terméket, aki azt eszi, annak lehet hogy megéri külföldön vásárolni. De a termékek 95%-a drágább bármelyik nyugati tagállamban.
Ha vetsz egy pillantást a numbeora, az is hasonló arányokat hoz. A legtöbb termék 10-30%-al, de van pár alap élelmiszer ami 50-100%-al is drágább. Persze ott vannak a sajtok pl. az szinte mindenhol olcsóbb mint itthon, de én pl. sajtot sem eszem. Ettől még nyilván 2-3x akkora fizetésből könnyebb megvenni a drágább élelmiszert, több marad.
És amit még említettél, a színvonal, az nagyon fontos. Szerintem az többet nyom abba a bizonyos mérlegbe, mint az árak és a jövedelem. Több szempontból annyira sok lemaradásunk van, a polgárosodás szinte teljes hiányától kezdve, ami miatt mondhatni reménytelen a helyzet Magyarországon. Minél jobban telik az idő, ez a szakadék annál jobban nő.
A Pick csak példa volt, nem élünk vele.
Hofer.at
Aldi.hu
Előbbiben milfina 1 kg-os, 3.6%-os natúr joghurt 1,99 euró (durván 800 forint), utóbbiban, azaz itthon 3%-os kokárdás pedig 912 Ft / kg-os áron, de még véletlenül se 1 kg-is kiszerelésben.
Farmtojás, 10 db M-es előbbiben 2,89 euró, itthon ugyanaz 699 Ft.
Eddig 1:1
Kint a Happy Harvest hosszúszemű rizs 1,19 euró, itthon ugyanaz 755 forint.
Változó, de ha most tételről-tételre nézegetném, lehet ugyanaz lenne az eredmény átlag összkiadásra ha pl. bevásárolnék kint meg itthon.
Nyilván ez "csak" egy Ausztria, hol a német meg a holland, dán, svéd, francia árak stb.
Amúgy meg - nem vitatkozni akarok - lehet hogy csak hozzászokott a "hazaihoz" a kamionos rokon :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!