Dolgoznál konylányként 1100 Ft örabérért?

Na, hát itt van:
Az egyszerűsített foglalkoztatási bérek számolásakor a következőkre kell figyelemmel lenni:
Lehetőség szerint az egyszerűsített foglalkoztatás órabéres megállapodás legyen (van napibér is, de azt könnyen el lehet rontani). A minimálisan kifizetendő bérek 2023. január 1-jétől:
minimálbér (1.334,- Ft / óra) esetén 85 %, tehát 1.134,- Ft / óra,
szakképzettséget igénylő munkakörben történő foglalkoztatás esetén a garantált bérminimum (1.704,- Ft / óra) esetén 87 %, tehát 1.483,- Ft / óra.
Az egyszerűsített foglalkoztatottnak a napi 8 óra feletti munkaidőre az alapbéren felül 50 % túlóra pótlékot is fizetni kell. Ez alól kivétel a többnapos bejelentés, egyenlőtlen beosztás, pl. egybefüggő 3 nap bejelentés esetén 1. nap 7 óra, 2. nap 10 óra, 3. nap 7 óra munka, átlagosan maximum napi 8 óra.
Olyan helyeken, ahol nem vasárnaphoz köthető a tevékenység vagy munkakör (pl. boltokban, közértekben, stb.) 50 %-os vasárnapi pótlékot is kell fizetni.
Amennyiben nem vasárnaphoz köthető a munkakör vagy a tevékenység, akkor a túlórára 50 % túlóra pótlékot + 50 %-os vasárnapi pótlékot is kell fizetni.
Ha a foglalkoztatás éjszaka (22:00 – 6:00 között) történik, akkor az alkalmazottnak 15 %-os éjszakai pótlékot is kell fizetni.
Abban az esetben, ha pl. étteremben fizetett ünnepen egyszerűsített foglalkoztatottat alkalmaznak, akkor a fizetett ünnepi órákra 100 % pótlék is jár.
Mentesített keretösszeg (vagyis amely összegig a munkavállaló egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelme szja-mentes) továbbra is a napi minimálbér, illetőleg garantált bérminimum 130 %-a. Ezen értékek a 2023. január 1-jén érvényes értékeket (minimálbér 232.000,- Ft, garantált bérminimum 296.400,- Ft) figyelembe véve:
minimálbér esetén 13.871,- Ft,
garantált bérminimum esetén 17.719,- Ft.
A maximálisan kifizethető napi munkabér összege a minimálbér napi összegének kétszerese, tehát 2023-ban 21.340,- Ft. Amennyiben ezen összegnél többet fizet a munkáltató, az a kifizetőnél költségként nem vehető figyelembe, tehát nem minősül a vállalkozás érdekében felmerült költségnek, ráfordításnak.
Az egyszerűsített foglalkoztatás után a munkáltatót terhelő közterhek 2023-tól a minimálbérhez kötöttek, így a munkáltatónak
alkalmi munka esetén a hónap első napján érvényes minimálbér 1 %-a, tehát 2.300,- Ft/fő/nap,
mezőgazdasági / turisztikai idénymunka esetén a hónap első napján érvényes minimálbér 0,5 %-a, tehát 1.200,- Ft/fő/nap,
filmipari statiszta esetén a hónap első napján érvényes minimálbér 3 %-a, tehát 7.000,- Ft/fő/nap
közterhet kell a ’08-as bevallásban bevallania és 100 Ft-ra kerekítve megfizetnie az alkalmazás hónapját követő hó 12-ig.
Ugyanis az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI.4.) Korm.rendelet 10. §-a értelmében jelenleg a közteher összegét a minimálbér százalékában, száz forintra kerekítve kell meghatározni.
Amennyiben a munkáltató a mentesített keretösszegnél többet fizet az alkalmazottjának, akkor a mentesített keretösszegen felüli részre a munkavállalónak az éves személyi jövedelemadó bevallásában 15 %-os személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége keletkezik.
Nem kell közterhet fizetni, ha:
a munkavállaló bizonyos egyezmények alapján másik tagállamban, illetőleg egyezményben részes másik államban biztosított és
az egyezmények alapján kiállított, a biztosítást tanúsító igazolással rendelkezik.

Tehát akkor az első 8 órára 9072 Ft.
Utána van még 5 óra, igaz?
Arra jár 50%-os pótlék, tehát kijön 8505 Ft.
Ez eddig 17577 Ft 13 órára.
Volt benne éjszaka vagy ünnepnap?
Reggel 9.- től este 10 ig dolgoztam egy étteremben konyhán.
Únnepnap nem volt benne. 14 ezret kaptam.
Akkor kihasználtak.
Meg vasárnapra is beakartak hívni szintén 13 órára= este 10.- ig
Szintén 14 ezer forintért.
De nem mentem.
Akkor hajtottak, min t egy állatot.

Én délelőtt 11-től este 11-ig mosogattam 15 ezer ft-ért (igazából éjfélkor sem végeztem volna, ha nem hagyom ott a francba), de enni sem adtak, még egy nyomorult ásványvizet sem :(
Azért nem minden konyha ilyen sz@rrágó, máshol még azt is megkérdezték, mit kérünk enni, de a hajtás mindenhol jellemző.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!