Ha x évet külföldön dolgozom, hogyan számolják végül a nyugdíjat?

A nyugdíjat az adott ország szabályai szerint számolják, ha több helyen dolgoztál.
De ellentétben azokkal, amiket az elözöek írtak, másként számolják az éveket.
Ha az 1. országban dolgoztál 25 évet, a 2-ban meg 10-et, akkor összesen van 35 éved.
Az elsö országban az éveid száma 35 lesz, a 25 év alatti keresetet felszorozzák ennyi évre, ebböl kiszámolják a nyugdíjat és ennek arányos része jár annak, a másodiknál is 35 évre felszorozzák a befizetett járulékot, kiszámolják a nyugdíjat és visszaosztják a 10 évre.
Ha több helyen dolgoztál, akkor is ugyanígy számolnak, mindenhol az összes idöt veszik figyelembe és részarányosan határozzák meg a neked járó összeget.
Egy éve jártam vágig ezt a procedúrát, akkor mondták el részletesen.

"Ha több helyen dolgoztál, akkor is ugyanígy számolnak, mindenhol az összes idöt veszik figyelembe és részarányosan határozzák meg a neked járó összeget."
Ez alapvetően igaz, csak pont a lényeg maradt ki.
A legtöbb országban (legalábbis az únión belül) van minimum ledolgozott idő a nyugdíjhoz, ez például Németországban 5 év.
Tehát ha te ott 4 évet dolgoztál akkor nem a 40 évre járó nyugdíj tizedét kapod, hanem konkrétan semmit.

Mivel a "német hatóság" volt az, ami elszámolta a nyugdíjamat, ezért csak tudják, minek alapján történt!
Szóval hidd el, tudom, és amit írtam, az úgy van.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!