Gépésztechnikus képzést el lehet végezni iskolarendszeren kívül, felnőttként? Vagy hogy működik ez?
#3.
Nem tudom ezeket a dolgokat, szóval ezért is tettem fel a kérdést…
Gépésztechnikusi képzés tudtommal csak nappali képzésben létezik. De igazából nem is ez a fontos, hanem az hogy látja -e mivel foglalkozna.
Ha a gépészet érdekli, javaslom a CNC-forgácsoló/gépkezelő képzést (nem tudom most milyen néven fut mert már annyi mindent átneveztek hogy követhetetlen...), ott megtanulhatja a gépészet alapjait a rajzolvasástól a forgácsolásig és ez a képzés indul estin.
Mellesleg megjegyzem a gépésztechnikusok 90%-a CNC gépeken dolgozik napi szinten, nagy részük pedig másodszakmaként a CNC-s tanfolyamot is elvégzi. Az igazi gépésztechnikusi munkák (gyártástervezés, műveletterv, technológiai dokumentációkészítés, méréstechnika, műszerkalibrálás, laboratóriumi feladatok, stb.) egy jelentős részét pedig gépészmérnökök végzik, kiszorítva a gépésztechnikusokat, így lényegében egy gépésztechnikus a technikusi tudását a legkevesebb esetben tudja csak használni. Emiatt is javaslom alternatívaként a CNC forgácsoló képzést.
Van Gépész technikus meg Gépgyártás-technológiai technikus. A kettő nem teljesen ugyanaz, itt el tudod olvasni (elvileg) mi a különbség a két képzési program között. Szakma neve utáni kis linkekre kattintva:
A gépész technikus szakmának elvileg 3 "szakmairánya" van, nem tudom hol lehet olyan képzés, ahol mind a három indul.
Egyébként az 5-ös által leírtak miatt én is inkább egy alapozó, forgácsoló képzést tudok inkább javasolni először, azzal jobban jársz és több alapot ad a jövőbeni gépkezelői munkádhoz amire először fel fognak venni. Utána ha még mindig érdekel a gépészet/gépgyártás, akkor majd tovább tanulsz technikus, vagy mérnöki irányban.
#6 Igen, ez annak tűnik.
#7 A gépésztechnikus és gépgyártástechnológiai képzéseket folyamatosan váltogatják. Még a 90-es években volt gépésztechnikus, később lett gépgyártástechnológiai technikus, amely néhány éve megszünt. Helyette van ismét gépésztechnikus képzés.
Folyamatosan váltogatják, cserélik a megnevezéseket, esetleg bővítik az ismeretanyagot, pl. CAD-CAM képzéssel a számítógépi és informatikai fejlettségnek köszönhetően. Ma pl. komplett szoftverek halmaza létezik CAM gyártásszimulációkra, 20-30 évvel ezelőtt ez teljesen elképzelhetetlen volt.
A megnevezések mindenesetre szinte követhetetlenek. Nemrégiben a szakiskolákat átnevezték szakközépiskolává, utóbbiakat pedig szakgimnáziummá. Számos iskolaösszevonás, átrendeződés is történt, óriási a rumli...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!