Mennyi megspórolt/félretett pénzetek van?
Állandóan mínuszban vagyok. 😳🫣
Havi 2.5 millió nettó a fizetésem, de van lakás- és autóhitelem, meg rengeteg gyerekem. Nem szép dolog, hogy nem teszek félre, de nincs miből. Sok az éhes száj. 🤷🏼♂️
Talán segítenek az alábbiak:
Egy személy/háztartás pénzügyi helyzetét a lenti vagyonmérleggel lehet jellemezni:
+készpénz és bankszámlák
+pénztári és takarékszámlák
+kötvények
+befektetési alapok
+részvények, vállalkozások
+tőzsdei áruk, derivatívák
+adott előlegek, követelések
+ingóságok, műkincsek
+ingatlanok
+szabadalmak, szellemi tulajdon
+egyéb eszközök
-derivatívák
-fizetetlen szolgáltatói számlák
-kapott előlegek
-kapott magánkölcsönök
-banki hitelek
-adókötelezettségek
-egyéb kötelezettségek
————————————
=Nettó vagyon (megtakarítások)
A kérdező azt hiszi, hogy a legalsó sorra kérdez rá, de igazából az első sorra. Érthető, hiszen akiknek nincs számottevő vagyona, annak a pénz jelenti a megtakarítást is, és nem feltétlenül tudja elképzelni, hogy ennél lehetnek némiképp komplexebb háztartások. Ez zavarta meg azokat is, akik az ingatlan meg hitel témában kezdtek itt vitázni, a fenti séma nekik is segít.
Alapvetően hitel mellett is lehetsz pluszban. Ha a lakás 50 milliót ér, van mondjuk 30% önrészed és a maradék hitel akkor az azt jelenti hogy 15 millió pluszban vagy, mivel ha eladod a házat akkor ennyivel lenne több KPd.
Egyértelműen ha a lakás értéke zuhan 30% nál többet akkor - ban vagy mivel eladás után is tartozol.
De egyetértek #12 vel főleg kp ra gondolhatott a kérdező. Bár én ehhez hozzátenném a könnyen likvidálható értékeket is mint állampapírok és társaik.
Semmi értelme az ilyen kérdéseknek. Lehet megtakarításom a szó szoros értelmében éppen alig van, de cserébe több (akármilyen) befektetéssel rendelkezem. Szóval, ha valaki leírja, hogy 2 millió, más meg azt, hogy 16, akkor előrébb vagyunk?
Lehet, hogy 2 milliója van, meg egy családi háza, két cége, két lakása, stb. Míg akinek 16 milliója, annak az a 16 millió a teljes vagyona.
Akkor próbálok egy hasznos választ adni :
Huszas évei legvégén járó házaspár vagyunk.
A legtöbb pénzünket 2 éve a lakásunkba fektettük. Azóta a megtakarításainkat igyekszünk visszahozni. Ha azt elérjük akkor fektetünk be.
A lakásunkon még van 9.5 millió babaváró hitel. Tavaly óta szüneteltetve.
Egyéb ingóságunk csak a kocsink (2 millió) és az elektronikai eszközeink (kb 1.5 millió)
Készpénz ~3 millió (kocsi csere esedékes)
Egészségpénztáron 100.000 lekötve (van célunk vele jövőre)
Állampapír 2 millió (ezt hosszabb távú célokea gyűjtjük)
Gyerek megtakarítása~ 450 ezer
Nem kifejezetten értünk a pénzügyekhez, de próbálunk tanulni és haladni.
Amink van:
- családi ház (kb. 80 milliót ér)(nem ennyiért építettük), ezen van még 15 millió hitel, a havi törlesztő fix 100ezer
- 15 éves autó
- 3 millió az én számlámon, 2 millió a férjemén, majd berakjuk állampapírba, csak még tavasszal lesz nagyobb asztalos munka.
- a ház berendezései, elektronikus eszközei fogalmam sincs mennyit érnek
30 évesek vagyunk, én laborban dolgozom, férjem meg geoinformatikus
Mindennel együtt olyan 70millió körül van a vagyonunk a feleségemmel, 28millio hitel, 19millio az éves jövedelmem, de olyan 4 éve van jövedelmem előtte nem csináltam semmit. Általában nincs számlapénzes vagy készpénzes megtakarításom elköltök mindent ha nem adott hónapban akkor később.
Most pl -150-ben van a folyószámlám.
Banki megtakarítások nincsenek.
Szerintem itt a kérdező a megspórolt (kész)pénzt kérdezte, nem az összvagyont, amibe bele kell számítani ingatlant, autót, hitelt, stb.
Nekem pl. van most félretéve kb 11-12 millió Ft-om (USD és EUR árfolyam függő is), és van összesen kb. 28 millió hitel a a lakásomon, de ezeknek a kamatai jóval alacsonyabbak, mint azok a kamatok, amelyeket a megtakarításaimra kapok, szóval hülye lennék előtörleszteni.
Pénz 0 Ft, van viszont lakás és autó az egyik, egy rakás adósság a másik oldalon. Kb a "vagyon" 1/5-e, szóval nem vészes.
33 év, ssc-s szolga.
10 év munkát kb 3× megszakítottam, hónapokra, mert nem bírtam idegileg.
Innen az adósság, leginkább diákhitel. Ha folyamatosan dolgozok, ennyi mínuszom sem lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!