Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » IT vagy orvos a jobb karrier?

IT vagy orvos a jobb karrier?

Figyelt kérdés

Egyik pályán sem vagyok, csak érdekel, hogy melyik a jövedelmezőbb, hasznosabb tudás, munka.

IT-s ként dolgozhatsz rugalmas munkaidőnen, sőt, home-officeban, orvosként ez kevésbé kivitelezhető. IT-hez nem feltétlenül kell diploma, de a legtöbb esetben egy alapképzés bőven elég, az orvosi viszont osztatlan mesterképzés. Sokan az orvosit mondják a legnehezebb szaknak, az IT diploma talán könnyebb, dehát persze kinek mi... A fizetések nagyjából helyben vannak, orvosok már simán millió felett keresnek, szenior IT-s ként is gondolom megvan a nettó egy misi havonta. Eddigi írásom alapján talán az IT a nyerő, de orvosként talán nem kell folyamatosan új dolgokat tanulni, legalábbis annyira nem, mint IT-ban, ahol ha lemaradsz a technológiában, akkor senkinek nem fogsz kelleni. Pl egy fogorvos, aki tud tömni, húzni, az vélhetően 20 év múlva is ugyanezt fogja csinálni. Orvosként talán biztosabb a munkád, de nehezebb területet váltani, mint IT-ban, ha már unod, bár ebben nem vagyok biztos.

Ti hogy látjátok? Tegyük fel, hogy lehetnél mindkettő, és mindkettőt szeretnéd. Melyiket választanád?

2023. febr. 4. 20:38
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
93%

Szerintem attól függ, mihez van affinitásod és foglalkozol szívesen, akár szabadidődben hobbiként. Mindkét pályán jónak, elhivatottnak kell lenned a jó munkabérhez, másképp rossz munkád lesz. Az is lehet, hogy négy harmadik szakkal sokkal nagyobb sikereket tudsz elérni.

Illetve orvosinál nem árt, ha humán beállítottságú vagy, mert rendszerint emberekkel foglalkozol, IT-nál többet számít a matek, logika.

2023. febr. 5. 07:24
 12/20 NTBS ***** válasza:
100%
IT.
2023. febr. 5. 07:39
 13/20 anonim ***** válasza:
76%
Ez teljesen adottság, élethelyzet kérdése. Van akinek egyik sem való. Pályaválasztás előtt álló, érettségire készülő diák vagy? Miért ez a kettő merült fel? Milyen tárgyakból vagy jó? Tudsz fegyelmezett lenni, "seggelős" tárgyakat is megtanulni?
2023. febr. 5. 09:08
 14/20 A kérdező kommentje:
#13 már dolgozok más területen, csupán érdekel a téma. Tudom, hogy teljesen más képességeket igényel a két szak, csak érdekel, hogy melyik a jobb.
2023. febr. 5. 09:40
 15/20 anonim ***** válasza:
Ha mindkettőre alkalmas lennék, én az orvost választanám, mert hozzám közelebb áll. De az IT-t tartom jobbnak, kényelmesebbnek, kifizetődőbbnek, ha valaki alkalmas rá, és érdekli.
2023. febr. 5. 16:46
 16/20 anonim ***** válasza:
Ha a karrier a lényeg akkor én az IT-t választanám. Orvosnak jellemzően nem a nagy fizu miatt mennek az emberek, hiszen ennyi erővel kitanulhatnék valami menő szakmát vagy elvégeznék valami közgazdász,IT,mérnök szakot ahol már jellemzően az egyetem felétől lehetőségem van karriert építeni. Orvosin ezzel szemben végig kell szopni a 6 éves orvosit, hogy alig van szabadidőd alatta, aztán még ugyanennyi ideig rezidens vagy stb. Ha viszont szeretnél emberekkel foglalkozni, segíteni, gyógyítani őket akkor az orvosi lesz a megfelelő pálya.
2023. febr. 7. 00:20
 17/20 anonim ***** válasza:
36%
Mondjuk most az IT-t pont automatizálni fogják a különböző AI-ok, szóval inkább orvos.
2023. febr. 7. 18:39
 18/20 anonim ***** válasza:
35%
Azt orvost meg az internet,nem? 😉 Már így is mindenki diagnosztizál
2023. febr. 7. 20:52
 19/20 anonim ***** válasza:
34%
Hát mivel az internet nem fog megműteni vagy betömni a fogadat, igy azt elég nehéz automatizálni. :)
2023. febr. 7. 23:48
 20/20 anonim ***** válasza:

Nem csak az a kérdés, hogy orvosként vagy IT-sként dolgozol, hanem az is, hogy hol. Ha ugyanabban a vidéki magyar állami kórházban dolgozol IT-sként is, meg orvosként is, akkor szinte mindegy, hogy melyiket csinálod, közel ugyanolyan rosszul fogsz keresni, ha egy vidéki állami iskolában dolgozol iskolaorvosként/IT-sként, akkor sem lesz nagy a különbség. Ha egy magyar magán focicsapatnál dolgozol orvosként/IT-sként, akkor már jobban fogsz keresni, de még mindig kevesebbet, mint a focisták.

Ezen kívül az orvos és az IT-s sem egy konkrét szakma, pláne nem szakmai szint. Orvos a mentőorvos, háziorvos, iskolaorvos is, meg az agysebész is, de nagyon nem ugyanazon a szinten vannak. Nagyon más tanulási mennyiség után nagyon más fizetést is visznek haza.

Ugyanígy IT-s az iskolai/kórházi rendszergazda, sőt a net szolgáltatók hálózatát telepítő szerelők is, de nagyon más fizetést kapnak, mint a bankok, vagy komoly szoftver cégek programozói.

2023. febr. 10. 08:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!