Álláskeresési járadék mikortól illet meg?
Január 31en lesz az utolsó munkanapon, 5 nap múlva kapom meg a kilépési papírokat.
Csak az összes papírral azaz 5 nap múlva mehetek igényelni az álláskeresési járadékot?
Olvastam hogy előtte regisztrált allaskeresőnek kell lenni, a kettőt lehet egyszerre intézni?
Ha munkát találok akkor még munkakezdés előtt vagy munkakezdés után is raerek visszamenni a hivatalba ezt jelezni?
Célszerű az összes papír megléte után menni, mert pl ha nincs meg a rózsaszín kiskönyv úgyis be kell majd menned vele, mert azt le kell adni.
Én pl csak 1 hónappal később mentem be a munkanélkülire.
Ha találsz munkát, első nap megkapod a szerződést, azt be kell nekik mutatni ahogy megkaptad (tehát aznap), nyilván nem fogsz tudni bemenni akkor, ezért e-mailbe elküldöd nekik a szerződésről a fotót és elvan intézve kb, utána kipostázzák neked majd a rózsaszín kiskönyvet (vagy bemehetsz érte)
Dióhéjban.
Aztán mi a búbánatos francnak kellenek ezek az iratok is a mai elektronikus rendszerben amit ők is látnak!
Szbszki beírja a tb számot és látja, hogy be voltál jelentve, ergo járulékfizetési kötelezettség volt utánnad!
Ez olyan bonyolult?
Az elektronikus dologról annyit ötös hogy olyan fejlett hogy a diplomámnál csak a jogelőd intézményt tudták beírni mert 5 év nem volt elég hogy átírják az egyetem nevét az újra.....
Szóval ez a nagy dolog
"Aztán mi a búbánatos francnak kellenek ezek az iratok"
Mesélek:
Az iraton nem csak az irányadó időszakot igazolják le, hanem a hozzá tartozó jövedelmet is. Ilyen módon az adatokat senki nem tartja nyilván, csakis a munkáltató. Ha "félidő" van benne, azt jövedelemarányosan a munkáltató tudja csak megmondani, aki számfejtette a bért.
Továbbá igazolni kell még azt is, hogy jövedelemből letiltásod van-e, mennyi, és milyen jogcímen. Ezt sem tartják országosan nyilván - szerencsére - sehol.
"a mai elektronikus rendszerben amit ők is látnak!"
Nem látják, és semmi köze a TAJ-számodnak hozzá.
A TAJ-szám alapján a NEAK azt tartja nyilván, hogy mettől meddig vagy egészségügyi szolgáltatásra jogosult és milyen jogcímen. A NAV-hoz érkeznek be - jó esetben - a dolgozókról havonta a jövedelmükről a bevallások, de azzal sem tudná kiszolgálni az álláskeresési járadékhoz szükséges adatokat a rendszer, mert más megvilágításban van nyilvántartva. Értsd, nem az álláskeresési ellátáshoz szükséges adatok miatt van a bevallás, hanem az SZJA, járulék miatt, ezért az ahhoz kötődő kívánalom szerint tartja nyilván az adóhivatal a jövedelmeket. A munkaügyi központ amúgy sem láthat bele a NAV rendszerbe ilyen szinten. Adótitok miatt.
Elmúlt 3 évbe ha végig dolgoztam de egyhuzamba egyik helyen sincs meg 365 nap ugyan úgy jár ?
Értem én ezt úgy h pl
2024.jun 16 2024 dec előtte 2024 feb.21 - 2014 jun 10
Előztte 2023 maj2 - február 20
Szoval egyik munkahelyen se voltam 365 napot folyamatosan de a 3 évbe azért dolgoztam összesen 365 napot
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!