Kötelezhetnek-e délutános munkarendre 3 év alatti gyerek mellett?
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy van-e valami arra vonatkozó törvény, jogszabály, hogy amíg nem töltötte be a gyermekem a 3. életévét, addig "én szabhatom meg", hogy milyen munkarendben tudok dolgozni?
Azt tudom, hogy nem lehetek kötelezve éjszakásra, túlórára, ügyeletre és hasonlókra, illetve nem nagyon rúghatnak ki, hacsak fel nem gyújtom az irodát, dolgozhatok 4 órában ha akarok, stb. De konkrétan a délutános műszak (13:30 - 22:00) érdekelne. Jövő héttől kezdődően minden 3. héten délutánosba kellene hogy jöjjek (a másik két héten ugyanúgy 8:00 - 16:30, mint most), és több szempontból sem lenne egyszerű ezt megoldani. Van-e bármi jogom azt mondani, hogy nem tudok így jönni, vagy be kell nyelnem, és megoldani valahogy, mert nem vonatkozik rá semmi szabály?
Köszönöm ha válaszoltok.
Ezt olvastam én is, de nem válaszol a kérdésemre.
"Számára éjszakai munkavégzés, rendkívüli munkaidő, illetve készenlét nem rendelhető el"
Ezeket mind leírtam a kérdésben, hogy tisztában vagyok velük. De a délutános műszakról sehol nem esik szó... Engem az érdekelne, hogy van-e bármi jogalapom 3 éves koráig azt mondani, hogy csak egyműszakos munkarendben tudok dolgozni? Kötelesek-e nekem ezt biztosítani?
A lányom 2,5 éves, és lassan fél éve hordom logopédushoz megkésett beszédfejlődés miatt. Ez minden csütörtökön délután 6 órakor van. A logopédus hölgy 2-től dolgozik, tehát korábbi (délelőtti) időpontot nem tudok megbeszélni vele. Nyilván elvihetné minden 3. héten az apja, csak akkor egyrészt meg kell oldani addig a 6 éves fiunk felügyeletét, másrészt az elmúlt fél évben minden feladatot velem csinált a lányom a foglalkozáson, megvan a rutinunk, ami a férjemmel nyilván abszolút nem lenne így.
Ha nincs mit tenni, akkor nincs mit tenni, elfogadom ezt is, csak szeretnék utánajárni. Számomra hihetetlennek tűnik, hogy kötelesek lennének 4 vagy 6 órában foglalkoztatni, ha én ezt akarnám, de ugyanakkor azt, hogy este 10-ig dolgozzak, meg kötelezővé tehetik (?).
"A gyermek hároméves koráig a munkavállaló egyenlőtlen munkaidő-beosztásban csak akkor dolgozhat, ha ehhez kifejezetten hozzájárult."
Egyenlőtlen a munkaidő-beosztás akkor, ha nem napi 8 óra, vagy nincs heti két pihenőnap. (Mt. 97. § (3) bekezdés)
Ennélfogva az említett délutános hét (ha van azon a héten is két pihenőnap, tehát a munkaidő 5×8 óra) NEM egyenlőtlen.
#3 Nem akarok, de amihez jogom van, azzal miért ne élnék? Mivel nem tudtam, hogy van-e, kiírtam a kérdést. Ha nincs, akkor nincs, történet vége. Kivételezést pedig pontosan nullát kapok, ugyanúgy és ugyanannyit dolgozom, mint akármelyik kollégám. Mivel van nagyszülői segítség (szerencsére), soha egyszer sem mentem táppénzre egyik gyerek miatt sem. Perpill 2 (gyerektelen) kollégám van táppénzen, erről ennyit. Az egyik lassan egy hónapja. Le is cseszem majd, hogy nekem kell helyette is dolgoznom, ahogy a childfreek szokták a gyerekeseket...
#4 Nem akarok felrúgni semmit, pláne koldulni, 11 éve vagyok a cégnél. Úgy jöttem vissza fél éve, hogy egyműszakos munkarendben leszek, ami eddig működött is. Ha nem tudom ezt most megoldani, akkor munkahelyet váltok, ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!