Mennyi az a pénz amiből egy átlag ember élete végiéig elélhetne és mindent megengedhetne magának?
Semennyi, mert látod, most is infláció van, évente duplázódnak az alapszükségletek árai. 1946-ban nézd meg, mekkora hiperinfláció volt. Államosítás is volt, majd privatizáció.... Szóval évről évre változik menyi pénz elég a megélhetéshez. HA államosították minden ingatlanodat és ingóságodat, megváltozott az orszég gazdasági berendezkedése, máris bukik, amit felépítettél, majd mikor újra meg kell vegyél X db. lakóingatlant, megint újra kell mai reálértékén 300 millió Ft....
A pénz az csak fikció, amire szükséged van, az a vagyon - élelmiszer, víz, levegő, lakhatás, közlekedés, művelődés... Én mikor a szocializmusban gyerek voltam, szinte ingyen volt a művelődés, most kellene rá havi 500 000/fő alsó hangon azokra, amiket akkor megkaptam ingyen és fillérekért.
Ki lehet számolni. Ha mondjuk havi 500ezerrel számolsz, akkor az évi 6 millió. Ennyi kamatot kell minimum elérned a pénzeden, hogy a tőke ne fogyjon el. Ez most 15%-os állampapír kamattal mindössze 40 millióval elérheted. De ennek a többszöröse kell majd, ha lejjebb mennek a kamatok.
Persze ha már lakás, kocsi, stb megvan, és csak a költőpénz kell.
Hát mint a lottónyerteseken láthattuk, még az óriásinak tűnő összeget is el tudja költeni az ember.
De ha azt feltételezzük, hogy havonta kap az illető x összeget is függ egy csomó dologtól a kalkuláció, pl szingli vagy van társa? Van e gyereke, ha van hány? Van -e saját lakása? Hány emberre kell lakás/házat venni?
Kell -e autó?
Hány évig él az illető?
Ahhoz hogy igazán jólétbe éljen valaki ahhoz szerintem kéne jelenleg 1 milla per hó. Ha inflációt nem vesszük és feltételezzük hogy 60 évig él az illető akkor 720 milla kell.
Inflációval szerintem közel 2-3 szorosa.
Ha ezt a kérdést néhány évvel korábban megkérdezik tőlem, akkor azt mondtam volna, hogy kb. 600 millió (már megvan a lakásod, autód, a 600m az után jön)
Ha ezt befekteted, akkor hoz mondjuk 3-5% évente, ami 18m-30m kamat.
Ez lebontva havi 1.5-2.5 millió, ebből kényelmesen meg lehet élni egy családnak. (itt a kamatokból élsz életed végéig, az alaptőkéhez hozzá se kéne nyúlni)
De ha erre a kérdésre most kell válaszolnom, akkor nem tudom, hiába hoz az állampapír 15% körül, ha a magyar infláció 20% feletti. Az európai átlaginfláció is 10% felett. Ha ez nem változik hamarosan, akkor az infláció rengeteg pénzt meg fog enni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!