Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mennyi ideig dolgozhatok még...

Mennyi ideig dolgozhatok még a munkahelyemen?

Figyelt kérdés

A főnököm közölte velem, hogy lehet hogy megfogunk válni egymástól. Ezt december 13 -n mondta. Számíthatok -e arra, hogy még a januári hónapot is teljesen ledolgozom, esetleg január 13 -ig fogok -e dolgozni, vagy pedig január 2 -n már csak a papírokat kell aláírnom?

Hogyan működik a dolog?

2022. dec. 18. 06:50
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
A felmondás csak írásban történhet, amikor ez megtörténik, onnantól egy hónap, esetleg több, de minimum egy hónap. Gondolom január elején írják le.
2022. dec. 18. 06:53
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

A felmondást írásban kell közölnie a munkáltatónak (is). A felmondás átvételének napja a lényeg, mert akkor számít közöltnek. A közlés napjához kapcsolódnak joghatások.

Ha a felmondás közlése nem próbaidő alatt történik, akkor van felmondási idő. A felmondási időt a szerződés tartalmazza. Ha nem tartalmazza, akkor a Munka törvénykönyve szerinti időtartam.

A Munka törvénykönyve szerint munkáltatói felmondás esetén az alap felmondási idő (30 nap) a munkáltatónál eltöltött munkaviszony hosszával növekszik a következők szerint:

- 3 év után 5 nappal,

- 5 év után 15 nappal,

- 8 év után 20 nappal,

- 10 év után 25 nappal,

- 15 év után 30 nappal,

- 18 év után 40 nappal,

- 20 év után 60 nappal.

Tehát a munkáltatónál eltöltött munkaviszonyod hossza határozza meg a felmondási időd tartamát.

A felmondási idő a felmondás közlését követő napon indul el. Ha ez vasárnapra esik, akkor vasárnap.

Munkáltatói felmondás esetén a felmondási idő felének megfelelő időtartamra a munkáltató köteles a dolgozót felmenteni a munkavégzés alól. Ez a felmentési idő. A felmentési időre munkavégzés nélkül is jár bérezés. A felmentési idő azt a célt szolgálja, hogy tudjál másik munkahelyet keresni, ebből kifolyólag a felmentési idő időpontját Te határozod meg, nem pedig a munkáltató. A felmentési időt két részre bonthatod csak maximum, jobban nem darabolhatod fel.

A felmondási időt semmi nem hosszabbítja meg, vagy tolja ki, teljesen mindegy, hogy mi történik alatta -> szabadságon vagy, vagy dolgozol, vagy keresőképtelen vagy. A meghatározott idő elteltével letelik, és az utolsó napjával megszűnik a munkaviszonyod is.

Ha eléd rakják a felmondást, azt az átvételi dátumot írd rá, amikor ténylegesen átvetted. Ne hallgass senki másra, visszadátumozást felejtsd el még akkor is, ha megkérnek rá, vagy fenyegetnek.

Nem az a lényeg, hogy mikor datálódott a felmondási irat, hanem az a lényeg, hogy mikor veszed azt át. Ahhoz a dátumhoz kötődik minden -> joghatás, határidők, stb.

A munkáltató a felmondását köteles megindokolni! Egy esetben nem: Ha a felmondást még próbaidő alatt "közli".

Mióta dolgozol ott? Mert ha legalább 3 éve, akkor még végkielégítés is jár.

Alapszabály! Nem írunk alá bármit és főleg úgy nem, hogy el sem olvassuk. Nyomásgyakorlás hatására sem!

Mivel még nem mondtak fel Neked, ezért az alap 30 nap felmondási idő, ha 19-én közölnék a felmondásod, akkor is csak 2023. január 18-án telne le.

2022. dec. 18. 07:51
 3/8 anonim ***** válasza:
19%
Mennyi a feladasi időd?
2022. dec. 18. 08:20
 4/8 A kérdező kommentje:
#2 válaszoló köszönöm a részletes tájékoztatást. 2022 május 5 -én kezdtem el dolgozni a munkahelyemen.
2022. dec. 18. 08:58
 5/8 anonim ***** válasza:
Én kihasználnám max időt, amíg ott dolgozhatok. Közben elkezdenék melót keresni és utánajárni a munkakeresési segélynek.
2022. dec. 18. 09:31
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

"A főnököm közölte velem, hogy lehet hogy megfogunk válni egymástól."

És te meg véletlenül se kérdezted meg, hogy ennek mi az oka?

2022. dec. 18. 09:44
 7/8 A kérdező kommentje:

#6 válaszoló

A főnököm közölte velem, hogy miért kell a cégtől mennem. Azt itt nem szeretném leírni, de annyit megosztom, hogy becsületesen végzem a munkámat.

2022. dec. 18. 11:00
 8/8 anonim ***** válasza:

"2022 május 5 -én kezdtem el dolgozni a munkahelyemen."

Akkor nincs még itt annyi munkaviszonyod, hogy járjon végkielégítés egy munkáltatói felmondás esetén.

2022. dec. 19. 11:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!