Hogy vehetem majd ki a szabadságot?
December 15-tel vesznek fel dolgozni ,4órában. Nincs gyerekem,nem vagyok friss házas,nem vagyok 25 év alatti.Nem vagyok megváltozott munkaképességű sem. Fogyatékos gyereket sem nevelek. 32éves leszek dcemberben. Sajnos nem sok munkatapasztalatom van ,mert tanultam inkább,meg tanfolyamoztam amíg tudtam,hogy minél több szakmám legyen. Azt írta a net ,hogy 23nap jár jövő évre,de úgy tudom csak annak jár a +3nap akinek vannak ledolgozott évei. Vagy ez nem igaz?
Hogy vehetem majd ki? Ha mondjuk júniusba akarok 2hetet kivenni az (10nap) hétvégén mi nem dolgozunk. Meg szeptemberben 5napot ,illetve majd márciusba szintén 2napot. Így lehet e? Hány nappal kell előre szólnom a főnöknek? Ez így 17nap lenne .
Az eletkor utan jaro potszabadsagok jarnak azonnal. Nem feletetela korabbi munkaviszony.
A szabadsagod ketharmadaval a munkaltato rendelkezik, tehat neked kb 8napod van amit szabadon kivehetsz de ezt is egy hettel elobb jelezni kell neki. A maradek szabinal a munkaltato eldontheti hogy elenged vagy sem.
A szabadsagok idoaranyosan jarnak, sok munkahely nem szereti ha mondjuk az elso 6honapban nem mesz szabira es a szabadsagaid bentmaradnak. Sot sok megkoveteli hogy idoaranyosan ki is kegyenek adva. Persze 1 2havi csusztatas belefer, foleg ha nyaron elekarsz menni 2 hetre.
A juliusi 10napodbol 5ot kotelezoen el kell engednie, de a 10re mar nem mert ugye nem is rendelkezel annyi szabival. Persze elengedhet de mondhatja azt is hogy nem. Persze egy rugalmas munkahelyen ez nem gond.
Ezt a kérdés már feltetted a napokban.
Megírtuk, hogy idei évben még jár neked arányosan 1 nap szabadság.
Jövőre 20 nap alapszabadság, + az életkorod alapján 3 nap pótszabadság jár. Tehát összesen 23 nap.
A szabadságból fix 7 nappal rendelkezik a dolgozó, a többit a munkáltató adja ki. A szabadságigényt 15 nappal előbb jelezni kell. A szabadság kiadását a munkáltatónak szintén legalább 15 nappal előbb jeleznie kell a dolgozója felé. A munkáltató a szabadságot köteles úgy kiadni, hogy évente legalább egyszer összefüggően 14 napot szabadságon lehess.
Nyilván ha neked más a kívánságod, és a munkáltató "olyan", akkor minden csak megbeszélés kérdése.
Ha nem "olyan", akkor meg úgyis ő dönt a szabadságod nagyobb része felől, és kénytelen vagy ahhoz igazodni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!