Miért nincs rendes oktatás?
Én 2013 ban kaptam meg az érettségit és onnantól teljesen káosz az életem. Egyetem nekem nehéz volt a matek miatt. Az olyan szakok ahol nincs nagyon matek meg elhelyezkedes szempontjából nem végeztem el.
Mindig is szakmát akartam volna tanulni kétkezi szakmát amivel lehet vállalkozni. De nem járhattam 20 évesen nappali tagozatra mert akkor 21 év volt a korhatár
Aztán mire betöltöttem a 24 ét akkor emeltek fel 25 re. amit igazságtalannak tartok mai napig.
Így esti tagozaton nem tudtam szakmát szerezni mert nem volt oktatás se gyakorlat.
Gyakorlatilag az egész huszonéves korom alkalmi munkákkal telt el meg hogy mit csináljak mihez kezdjek, és N így képzeltem el a jövőmet.
Most leszek 30 éves és bár most ilyen kézi anyagmozgatasokat csinálok cégeknek egyéni vállalkozásban de ezt nem lehet sokáig csinálni. Ezt tudom csak felmutatni meg az érettségit ami nem ér semmit
És most is ez van. Hogy nincs rendes szakképesítés és nem tudok soha így szakmát szerezni. A kormány nem változtatna már lassan minden évben változtatnak akkor már rég lehetne szakmám és életem.
29/f

Magánoktatásban, fizetős képzéseken is vannak ilyen korhatárok? Nem hiszem…
Értem hogy igazságtalannak érzed a korhatárokat az állami oktatási rendszerben, de azt kell megértened, hogy az állam nem arra van hogy finanszírozza a “pályaszédelgőket”, akik elkezdenek egyetemre járni aztán álmodnak egy nagyot ès inkább mégis szakmunkások akarnak lenni, ott is letanulnak két évet aztán rájönnek hogy mégse lenne hátrány egy diploma szóval azt a sulit is félbehagyva elkezdenek megint egyetemre jàrni… Adófizetőként legalább is én nagyon remélem, hogy az államkassza ezt nem finanszírozza… Azt mondod mindig is szakmunkás akartál lenni - akkor mi a fsznak kezdtél egyetemre járni? Te qrtad el, nincs itt semmi igazságtalanság. Azoknak, akik “mindig is szakmunkások akartak lenni” nyitva áll a lehetőség általános iskola után szakmunkásképzőbe menni.
Ott a magánoktatás, fizesd be a tandíjat a szakképzésre - a saját pénzeddel szórakozz.:)
Nem jártam egyetemre. Hol írtam hogy jártam egyetemre? Azt írtam hogy nehéz volt a matek.
Mivel pont 2013 ban volt utána lehet nézni ez a törvénymódosítás hogy 23-rol levitték 21re a korhatárt. Én meg ebbe estem bele. És ez a hülye változtatás végigkísért 9 éven at
Ha ugyanott maradt volna hogy 23 éves korig lehet nappalin tanulni akkor már rég lehetne szakmám és gyakorlatom és életem meg karrier.
És lehet azt mondani hogy én is hibás vagyok de nem
Esti tagozaton semmit nem oktattak. Se gyakorlat se elmélet, így hogy lehet megtanulni bármilyen szakmát?

"Egyetem nekem nehéz volt a matek miatt."
Akkor a szó amit keresel, az az, hogy az egyeteme nekem nehéz LETT VOLNA a matek miatt.
Egyébként pedig nem csak matekos szakok léteznek, bár erre te is utaltál a következő, félig értelmetlen mondatodban.
Nekem az a gyanúm hogy nem az oktatással van a gond, hanem a kognitív képességeiddel, ezzel pedig sajnos nem lehet mit kezdeni.
Én jártam egyetemre, lediplomáztam, aztán mesterre, ott is, aztán jött a doktori. A rendszer működik, akkor is, ha vannak olyanok, akiknek másra lenne szüksége.

Kérdező én azt látom hogy mást okolsz olyan dolgok miatt amik már bocsi, de rajtad múlott.
Először is egyetemen is vannak olyan képzések amihez nem kell matek és jó helyeken el lehet helyezkedni.
Másodszor akkoriban és most is egy csomó lehetőség van szakmákba beletanulni, csakis rajtad múlott hogy utánnajárj és megkeressed ezeket a képzéseket.
Sokmindent el lehet mondani az oktatásunkról, főleg az általános és középiskolákról, de azt nem hogy ne lenne lehetősége az embernek szakmát kitanulni.

Lakóhely kérdése, hogy van rendesen szervezet szakképzés ott és iskolája válogatja meg annak közössége. Ha van valami figyelemzavarot akkor néz utána, mert közbe játszik vagy ->diszkalkulia. Az egész magyar közoktatás szakképzés felsőoktatás nem gyakorlat orientált. Ez örökköltük meg réges régen. Semmi új nincs.
Senki sem várja el a felsőoktatásban, hogy mérnöknek menj vagy közgazdásznak. De most mondod, hogy nem bírod sokáig a segédmunkás egyéni vállalkozói létet. Szakmunkásként szerintet, mit fogsz csinálni, ha válalkozó leszel?
Mondjuk, ha ajtókat fogsz cserélni magánban vagy maszekban, akkor kell mindenféle szerszám, amit autóval hozzol meg társ. Meg fogod a faltörő géped két kézzel, amihez nem kicsit álló képesség kell és körbe törött a régi fa ajtót hült helyét.
Döntsd el, hogy mi érdekel az életben, mert ott vagy nem tudod kielégíteni a létforma.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!