Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Ha jó tanuló vagyok, okos, és...

Ha jó tanuló vagyok, okos, és tehetséges, de introvertált vagyok és nem tudok networkingelni, milyen területen gondolkodjak?

Figyelt kérdés

Mindenbōl ötös vagyok és lesz két felsőfokú nyelvvizsgám. Mindenbōl jó vagyok, de semmiben sem vagyok kiemelkedő (emelt érettségi szintű vagy OKTV, kivéve a nyelvek)

Volt pár diákmunkám (árufeltöltõ, pincér, animátor, egyszer tolmács is). Volt ami nem ment, volt, ahol meg voltak velem elégedve, de nem voltam “csókos” és nem barátkoztam, ezért nem kaptam elõnyöket vagy elõléptetést. Volt diák, aki ügyes volt és jóban is volt másokkal ezért csempésztek ki neki kaját vagy volt neki cigiszünet vagy elõléptették árellenõrnek)

Vendégek, vásárok, tanárok szeretnek.

Olyan munka/szak kéne, ahol elég csak tanulni és dolgozni

2022. nov. 17. 15:14
 1/10 A kérdező kommentje:
Ha és a szüleim diplomások, de nincs protekciójuk komoly helyeken, csak egy unokatestvér, akinek szállodája van Mallorcán.
2022. nov. 17. 15:19
 2/10 anonim ***** válasza:
72%
IT
2022. nov. 17. 16:10
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Programozás pl tipikus introvertált meló és jó pénz van benne.
2022. nov. 17. 16:25
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Azért az túlzás hogy a programozás tipikus introvertált munka.. aki nem tud a csapatba beilleszkedni és nincsenek meg a megfelelő softskilljei, azt előbb utóbb elküldik vagy fel se veszik.
2022. nov. 17. 23:20
 5/10 anonim ***** válasza:
76%

#4 Azért ez nem ennyire fekete-fehér. Nekem minden évfolyamtársam elhelyezkedett, pedig a BME-VIK-en nem egy aspergeres/autista évfolyamtársam volt.

Az IT-ban azért nem azonos soft-skilleket várnak el, mondjuk egy marketing vagy egy (állam közeli) banki iránnyal, ahol a csoportvezetők is gyakran már a felsővezetéssel próbálnak sörözni, hogy a munkavégzéshez szükséges szabályokat/szoftvereket bevezessék.

2022. nov. 18. 00:19
 6/10 anonim ***** válasza:
77%
#4: Mikor értitek már meg, hogy az introvertált NEM EGYENLŐ a szociofóbbal! Attól, hogy introvertált vagyok és pl. vezetőnek teljességgel alkalmatlan vagyok, még tudok együtt dolgozni a csapattal és kommunikálni a kollégákkal. Viszont akkor dolgozok a leghatékonyabban, ha békén hagynak és egyedül neki tudok ülni. Ez egy SCRUM csapatban tökéletesen működik is.
2022. nov. 18. 09:18
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

5# A BME VIK-en amúgy teljes normális emberek vannak. Sokukról meg nem mondanád, hogy infós. Rengeteg extrémen extrovertált embert ismertem meg ott.

Én is azt hittem, hogy a programozásnál csak az a lényeg, hogy jó legyél, akkor mindenki tisztel majd, te leszel a király és kapod a sok fizetést.

Ez egészen az első munkahelyig tartott, ahol picit elszigeteltem magam, mert nem jöttem ki igazán a munkatársaimmal és ott hiába teljesítettem jobban mint egy velem egy szinten lévő munkatárs én folyamatosan olyan visszacsatolást kaptam, hogy lassú vagyok és túl sok segítségre szorulok, ami nem volt igaz.

Ezzel ellentétben az srác, aki nálam egyszerűbb feladatokat kapott, aki sufni tuning módra oldott meg jó pár dolgot (volt szerencsém a munkáját átírni), de nagyon szociálisan viselkedett és a vezetőség előtt aktívan bájolgott, sokkal értékesebb szakembernek tünt.

Folyamatosan dícsérték a munkáját és a cég előtt hangosan kifejezte a vezetőség 20 percen át, hogy ne menjen mesterre, mert ő a tökéletes munkaerő. Helyette folytathatná a munkát főállásban és mire végezne már senior lehetne stb...

Amikor meg én említettem meg, hogy lehet mesterre megyek, nem kb annyi volt a reakció, hogy "Rendben".

Tehát IT-n belül sem elég, ha valaki objektívan jól dolgozik. Inkább az számít, ha látják rajtad, hogy jól dolgozol még ha ez nem is igaz.

Ettől függetlenül tényleg jól el lehet lenni introvertáltként, de igazi sikert itt is csak akkor tudsz elérni ha el tudod adni magad. A feletteseid jóval kevesebbet tudnak arról, hogy mit csinálsz, mint azt hiszed és ha ügyes vagy a semmittevést el tudod adni kemény munkaként, sőt még túlórázásnak is, de ha túlzottan egyszerűen fogalmazon, hiába végzel tökéletes munkát, nem látják át a scope-ot és simán lehet, hogy lassú, inkompetensnek könyvelnek el.

2022. nov. 18. 15:58
 8/10 anonim ***** válasza:

Az introvertáltság nem egyenlő azzal, hogy nem tudsz networkingelni és egyáltalán nem akadályozza, hogy megtanuld. Nehezebben megy, kevésbé jó érzés, mint az extrovertáltaknak és küzdelmes, de nagyon is fejleszthető, sőt erősen ajánlott is fejleszteni. Igen, figyelembe kell venni, hogy introvertált vagy, meg kell keresni azokat a módszereket és lehetőségeket, amikkel leginkább tudod segíteni az extrovertált készségek fejlesztését és hogy utána vissza tudj vonulni a privát szférádba, amikor már túl sokká válik számodra az extrovertált környezet. De egyáltalán nem lehetetlen introvertáltként akár ugyanolyan sikerrel érvényesülni az extrovertált helyzetekben is. Nagyon sok híresség, színészek, zenészek, tévések is introvertáltak, csak amihez értenek jobban érdekli őket, minthogy beletörődjenek, hogy egyetlen gyengeség miatt feladják a pályát, ami érdekli őket.

Attól, hogy van egy gyengébb képességed, nem az az egyetlen és pláne nem a legjobb érvényesülés stratégia, hogy azt meg se próbálod fejleszteni. Pont, hogy érdemes a gyengeség javítására koncentrálni, mert minél jobban tudod csinálni, annál jobban boldogulsz. Lehet, hogy kevésbé fejlett szociális képességekkel is tudsz boldogulni, de sokkal jobban jársz, ha fejleszteni kezded minél előbb az ilyen képességeidet, ahelyett, hogy beletörődnél, hogy neked ez nem megy és így is hagyod.

Ha így álltál volna hozzá, gyerekkorodban sosem tanultál volna meg járni, vagy beszélni, csak mert még nem megy és nehéz, inkább nem is tanulom meg.

2022. nov. 21. 14:58
 9/10 anonim ***** válasza:

#8 Az introvertáltság csak egy személyiségjegy. Nem fogyatékosság vagy fejlesztendő hiányosság! Ennyi erővel az extrovertáltak is fejlesszék magukat és időnként fogják be a pofájukat és csendben dolgozzanak. NEM!

Habár a világ az extrovertáltakra van berendezkedve, az introvertáltaknak is megvan a helyük és nem megváltozni kell, hanem kiaknázni a személyiségjegyből adódó képességet.

Pl. én a fejemre teszem a zenét és egy óra alatt több értéket teremtek, mint már egy nap alatt. Nem megyek ki trécselni, nem érdekel a pletyka. Az introvertált meg remekül tudja a munkát prezentálni az ügyfélnek. Mindenki a maga erősségét használja.

2022. nov. 21. 15:21
 10/10 anonim ***** válasza:

#9 Kérdező azt írta, "introvertált vagyok és nem tudok networkingelni" ebből az introvertáltság egy személyiségjegy, amin nem kell változtatni, hanem meg kell tanulni együtt élni vele.

Az viszont egy hiányosság, hogy nem tud networkingelni, ami egy fejleszthető hiányosság. Persze megtanulhat nélküle élni, ugyanúgy, mint ahogy megtanulhat valaki rossz látással, vagy nyelvtudás nélkül is élni, de ha megtanulja fejleszteni magát az adott területen, akkor lényegesen eredményesebben tud élni.

Az viszont, hogy valaki a networkingben kizárólag a trécselést és pletykát képes látni és fel sem vetődik benne, hogy lehet üres fecsegésen túl értéket teremtve is kapcsolatot építeni, az egyértelműen korlátoltság. Persze a saját lehetőségeid úgy korlátozod be, ahogyan akarod, ebbe nem is akarok beleszólni, főleg mivel nem kértél segítséget. A saját életeddel azt csinálsz, amit akarsz. De azért másoknak inkább ne akard bebeszélni, hogy nem képesek annál többre, mint amit neked sikerül kihozni a saját életedből.

2022. nov. 21. 15:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!