Miért akarnak lebeszélni az autószerelő suliról? (Gépjármű-mechatronikai technikus)
Kérdezd meg tőlük.
Mi honnan a francból tudjuk, hogy miért akarnak téged lebeszélni bármiről is?
Szerintem egyáltalán nem ilyen veszélyes a helyzet.
Igen, nyilván a belső égésű motoroknak fújtak, és nyilván az autószerelés is egyre inkább modulok cserélgetéséből áll (de már 10 éve is abból állt, bevittél egy kocsit hibás generátorral, a márkaszervíz nem kezdett forgórészt cserélni, meg tekercset javítani, hanem kidoták az egészet, kaptál egy újat, a te hibás darabod meg ment Indiába, ahol hajószámra kapták a jóemberek, és javítgatták őket, majd küldték vissza európába, ahol csak a csere megy - aka gyári felújított darab).
Az elektromos kocsiknál ugyanúgy van mechanikai komponens, futómű, fék. Másrészt van rengeteg gép, ami marad mechnaikus, és igényelni fogja még sokáig a szakembereket (legfeljebb majd nem autót szerel, hanem bármi mást, amiben fogaskerék, szíj, lánc, vezérlés van). Az kritizálja elsőként, akinek a szakmája nem változott 20 év távlatában legalább ekkorát.
Amúgy már most is hiányszakma az autószerelő, mert öregedő a korfa, ma kevesen mennek oda a nagy karrier reményében, a régi szakik kopnak ki, utánpótlás nincs.
A TV szerelő jó példa. Ott is az halt éhen, aki nem volt hajlandó semmit sem változtatni, pedig egy tv szerelés és egy ATM szerelés között nincs olyan nagy különbség, rengeteg olyan terület maradt, ahol el lehetetth elyezkedni.
A belsőégésű motorok kivezetése maximum az EU-ban és maximum a személyautózás terén ennyire egyértelmű. Legalábbis most. Meglátjuk, mire mennék vele. (Tényleg meglátjuk, én nem drukkolok semmilyen technológiának sem, győzzön a jobb, a praktikusabb, a hatékonyabb.)
Bármilyen szerelő munkában óriási potenciál van, ahogy előttem írták, öregednek ki a jó szakik. Tegyük hozzá, közben sok alkesz kókler is kiöregszik, ez is egy újabb esély hogy helyreálljon ezeknek a szakmának a presztízse. (Anyagilag ez már meg is történt.)
Ha az autók érdekelnek akkor válaszd az autószerelést. A legrosszabb, ami történhet, hogy nem vagy nem csak személygépkocsikat fogsz szervizelni hanem bármi mást amiben belsőégésű motor van. Azért elnézve a mai járműparkot ez még sok-sok év.
Vagy: később, tanulsz egy kicsit mást is, elindulsz más irányokba.
Egyetemre menni se lesz késő, évek múltán sem...
Nagyon együttérzek a kérdezővel, engem a szobafestő szakmáról beszéltek le. Kereshettem volna egy csomó pénzt már azokban a válságos időkben, amíg egyetemmel kínlódtam.
Azért mert fejlődik a világ most nem akarsz autószerelő lenni?
Nagybátyám 90-es évek elején végzett mint autószerelő, dolgozott benne 3-4 évet kb de nem lehetett megélni belőle, mivel volt érettségije tovább tanult és irodista lett, az új autóját szerelőhöz hordja mert elmondása szerint se tudása, se szerszáma nincs már hozzá. Neked is folyamatosan követned kell majd az új dolgokat, barátkozni kell az elektrotechnikaval. Egy informatikus vagy egy mérnök is folyamatosan tanul, fejlődik, ezek ilyen szakmák. Az autószerelő egy jó alap sok mindenhez még akkor is ha nem autókat fogsz bütykölni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!