Előnyök/hátrányok karrier szempontjából egy kis magyar cégnél egy külföldi multihoz képest?

Talán tapasztalat szempontjából lehet jobb. Multinál sokminden meg van szabva, milyen eszközöket használhatsz, milyen technológiákat használhatsz, sok a belsős technológia, bejön a biztonság mint aspektus.
Míg kis cégeknél ugyan van egy keret de simán be lehet hozni újabb dolgokat és mindig friss technológiákkal tudsz dolgozni.
Kis cégekkel viszont az a gond hogy sokszor ki akarják hajtani a beledet kevés pénzért.

1. Szarabb fizu és juttatások
2. Kevésbé kompetens kollégák
3. Munkaidő és munkavállalói jogok szabadon értelmezése
4. 0 előrelépési lehetőség
Ezek várnak egy magyar kkvnál.

Most mondfel egy ilyen cégnél.
-Rettenetesen alul fizetnek, ha tudnak. Ezt onnan tudom, mert amikor eljöttem rettenetesen durván megemelték volna a fizetésem, pedig előtte 2 hónappal azt mondták, hogy "Még nem vagyok azon a szinten, hogy X fizetést megadjanak. Egyenlőre betítanak, így örüljek a mostaninak".
-Mindent is neked kell csinálnod. Igaz kezdő vagyok, de mindenki mással együtt kb fejenként 6 ember pozícióját töltöttük be.
-Félnek, hogy átvered őket. Minden egyes beszélgetésnél úgy vettem észre, hogy félve állnak neki a és azzal az alap feltételezéssel, hogy én valahogy át akarom őket verni.
Pl.: Home officera nem mehettem, mert ott kevésbé látják mit csinálok. (Persze ezt szebben fogalmazták) stb...
-Meg sokkal keményebben kell dolgoznod. Mindenki túl van hajtva. Egy multi megengedheti magának, hogy egy-egy emberen ne keressen túl sok pénzt vagy éppen egyátalán nem. Itt meg inkább azt láttam, hogy mindenkin a lehető legtöbbet kell keresni és tolni folyamatosan fel a produktivitást, mert a cég nem engedheti meg, hogy új embereket vegyen fel.
-Mindent a lehető legegyszerűbben és gyorsabban kell megoldani, mert egy nem "látványos" fejlesztésre nincs 2 hét. A legegyszerűbb ha megoldod egy flaggel vagy pedig máshol is eltárolsz olyan információt a DB-ben, amit nem kéne, így a jövőben nagyon egyszerűen kerül inkonszisztens állapotba a DB. Stb...
-Nincs neve a cégnek. Azaz ha valahova máshova jelentkezel majd, akkor konkrétan semmit nem tudnak a cégről, így ha tegyük fel a kis cég, ahol dolgoztál egy csodálatos kivétel, ahol minden rendben van a negatív dolgokat fogják hozzá kapcsolni és ez nem lesz előnyödre.
-Nincs előrelépés, hiszen feletted max 1 vezető van és felette kb csak a cégtulajdonos. Így lehet lehet idővel nő a fizetésed és a neved elé rakják, hogy mid, senior, de nem sokkal lesz nagyobb a felelősséged.
Előny:
-Nincs megkötve a kezed és minden túldefiniálva. Ha mindent megmondanak neked (architect, ui, ux designer), akkor onnantól kezdve (ha programozásról beszélünk) minden csak ész nélküli kódolás és nem igen kell gondolkoznod.
Viszont kis cégnek mindent te csinálsz, így van lehetőséged szoftvert és kinézetet tervezni. Persze ez csak akkor jó, ha vannak kompetens emberek, akik ezt megreviewzák és tudsz tanulni a hibáidból.
Én most már nem szeretnék kis cégnél dolgozni.

Nem mindenhol fizet rosszul a kkv, én ott többet kerestem, mint amennyit a multik ajánlottak. Jobb volt a légkör, nem 20 ember dolgozott egymás s*ggében egy irodában, nem kellett ki-be csekkolgatni, nem csináltam problémát belőle ha néha-néha elmentem volna valahova ehy órára (nyilván, mert nem is éltem vissza vele).
Hátrány, hogy egy kkv könnyebben becsődöl, mint egy több száz fős multi, bizonytalanabb a munkahelyen. Illetve, én pl. most itthon vagyok gyeden, nem tudom, viszavesznek-e, mert nyilván más tanult be közben a helyemre.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!