Akor most vegulis mennyit kap kézhez egy pedagógus? Azért nettó 600 700 e kereset amiért tüntetnek nem sok egykicsit?
Mivan?:)
200 nettó a kezdő fizetés szívem, évekig annyi, 6 év egyetem után, 25 évesen. Bárhová elmész 8 általánossal, gyárba, takarítani, eladni, többet keresel. Nyelvtudással ugyanígy egy érettségivel kétszer ennyit.
Hát 200 ja az kevés de emelkedik idővel nem?
Én azt mondom minimum 300 at kéne a kezdő tanárnak és 400at 10 15 év utan
#3. "400at 10 15 év utan"
Azért ha a szívedre teszed a kezed, még ez is igen méltánytalan lenne.
Idővel... Igen.. 10-15-20 év alatt egy 'fair enough' bért lehet elérni. 400 at kb ilyen 30 év után. Itt csak az a gáz, hogy ennyi tudással máshol sokkal sokkal előbb kapsz kézhez egy normális bért.
Egy multinacionális cégnél 400 a kezdő fizetés 20 évesen. Onnan meg ha ügyes vagy csak felfelé vezet az út. Nem véletlenül szippantják fel a kezdő tanárokat ezek a cégek.
Egy kezdő tanári fizetés már egy albérletre sem elég lassan.
Nettó 600-700 ezerről szó sincs sehol, nincs ilyen követelés sem.
Az aktuális béreket megtalálod a bértáblában: [link]
Az abszolút maximum, amit egy kutatótanár (kb. a legjobb 5%) elérhet 42+ év tapasztalattal, az bruttó 645 ezer Ft, ami kb. az általad említett nettó 400e. Egy magasabb minősítésű, Pedagógus II "osztályú" tanár 15 év tapasztalattal kap _bruttó_ 400e-t.
És igen, a nettó 400e is kevés lenne 15 év után. Azt kéne belátni társadalmi szinten, hogy igenis a tanároknak nagyon jelentős szerepük van abban, hogy 20-40 év múlva hol áll majd az ország. Ha azt szeretnénk, hogy ne összeszerelőüzem legyen, hanem magas hozzáadott értékkel dolgozó állam, akkor bizony jó tanárokra van szükség, ahhoz pedig magas, a diplomás átlagbért meghaladó fizetésekre. Közkeletű tévedés, hogy a tanár nem "termel", "nem hoz hasznot" - jelentős nemzetgazdasági hasznot hoz, csak hosszú távon és közvetetten. Ha Marika néni jól tanítja a matekot alsóban, akkor Pistikéből könnyebben lesz mérnök és jóval több értéket termel majd, mint közmunkásként.
Ezért lenne szükség többek között azonnali, nagyarányú béremelésre és a bérszinvonal fenntartására. Persze ettől a jelenlegi tanárok nem tanítanának jobban, de egyrészt visszatérhetnének értékes pályaelhagyók, másrészt vonzóvá válna a tanári pálya, és 10 éves távlatban már lehetőség lenne minőségi szelekcióra is.
Annyit ad állítólag a kormány 2 3 év múlva. És az meg nem elég mert tuntiznek.
Azt kell megerteni egy állami cég mindenhol ugyan annyit ad Borsodban is és Pesten is .
Én dolgoztam vasúton ott is ez a probléma. Meg kelet magyarorszagon jó volt az a pénz mert örültek hogy van munka addig nálunk semmit semm ért az a pénz.
Mavnal érettségivel és vasúti tisztkepzo után (olyan 2 evves suli) ilyen 260 270 vittek haza a palyamesterek.es ott felelősség is van te adod át egy munka után a vonalat a vonatoknak.
És ez a fizu tavaly volt nem 5 10 éve.
Most folyamatos 3 szakban keresek 280 at de állami a cég
Tanárként 1 szakban dolgozol otthon alszol és nincs fizikai terhelés ezt is kell nézni.
Plusz biztos állami melohely.
300 nettó jogos a kezdőnek és 400 a tapasztaltnak
De az felet kérni nem reális szerintem
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!