Mennyire hosszú jó villanyszerelővé vállni ?
Most voltam egy két éves képzést hírdető suliban. Szimpatikus a dolog.
Viszont voltak itt nagydumás arcok,akik azt mondták, amint megvan a papír már mennek is Bécsbe hülyére keresni magukat. Volt aki azt mondta a Dunántúlon már a kezdő is kap 600 ezer nettót. Másik maszekolni indul.
Komolyan egy ilyen kaliberű szakma ennyi lenne? A papír?
Nekem azt mondták a “nagy öregek” , hogy oké, papír,de utána kemény évek mire eljut valaki olyan szintre,hogy jól dolgozó szakember. Kókányolni persze lehet enélkül is, de gondolom milliókat kereső szaki nem az iskolapadból áll fel, hanem elment valaki mellé dolgozni, aztán az idő és a milió különböző megoldandó probléma csiszolta őket olyanná amilyenek...
...vagy mégsem?

Szabványok több száz oldal, amit szórol szóra ismerni kell(ene) és elvileg mindent aszerint szerelni....
Ha mégsem úgy történik akkor addig nincs is semmi baj, amíg egy tűzeset vagy haláleset után el nem kezdenek vizsgálódni, hogy minden szabványosan volt-e szerelve, készült-e VBF jegyzőkönyv, stb.
Aztán ha valami szabálytalan volt, akkor valaki bizony börtönbe fog vonulni, vagy legalábbis felfüggesztett szabadságvesztést kap.
Na mindegy, szóval tényleg tök egyszerű az egész, csak két vezeték kell, egyik fázis másik nulla, osz' mán' megyen is a ketyere báttya!vinni!

Teljesen egyenfuggo. Van akibol sosem lesz, van akinek 3-4 ev eleg. Ismerek olyat akinek fogalma sincs a nulla vezeto aramterheleserol, nem erti egyszeru rezisztens fogyaszton a feszultsegeses aramra gyakorolt hatasat es mar 40eve a szakmaban van. De olyat is, aki 3 ev alatt profi napelemtelepito lett.
Az sem mindegy, milyen teruleten dolgozol. Mas kepessegeket igenyel egy csaladi haz villanyszerelese, mint egy gazmotoros eromu vezerles letesitese, vagy egy motor gyartosor telepitese 35 ABB robottal.

Kb 7-10 év a suli után, de a villanyszerelés melyik területére gondolsz?
Mondjuk aki azt mondta hogy egyből lelép külföldre abszolút megértem, ezt csak így érdemes csinálni, itthon nagyon rossz.

További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!