Ha a nők kevesebbe kerűlnek a munkáltatóknak mint a férfiak (az alacsonyabb bér miatt), akkor a cégek miért nem alkalmaznak csak nőket? Vagy miért nem éri meg sokkal több nőt foglalkoztatniuk?
Nálunk ugyanannyit keresnek a nők, mint a férfiak (ugyanis van bértábla), de már a legtöbb helyen is így van. Nem is láttam még olyan álláshirdetést, hogy férfinak ennyi, a nőnek meg annyi.
Ellenben a nők többet vannak betegen (gyerek miatt), meg ugye kiesnek akkor is évekre, amikor elmennek szülni.
Érdekes a tapasztalatod, az enyém ezzel ellentétes, egy multicégnél dolgoztam korábban ahol a fizetések egyébként az átlagosnál magasabbak, ott a férfiak és nők azonos szinten azonos fizetéseket kaptak. Valamivel több volt a férfi mint a nő de nem sokkal.
Ha az országos statisztikát figyeled meg, érdemes belegondolni hogy a legkevésbé kockázatos tanári pályán milyen a nemek aránya és a legkockázatosabb vállalkozó-kivitelező-iparos szakmákban melyik nem felülreprezentált.
Ugyancsak többségében férfiak képviseltetik magukat a nagyvállalatok igazgatótanácsaiban és felügyelőbizottságaiban. Ez utóbbi élénk vita tárgya, hogy ez a férfiak nőket elnyomó “patriarchátusának” a műve, ahogy a nőjogi aktivisták gondolják, vagy éppen egyfajta eredménye a férfiak és nők eltérő karrierpreferenciáinak. Sok helyen mindenesetre a feministák sikeresen kikényszerítik a nemi kvótákat, amellyel ugyan elérik a patriarchátus bukását, de a diszkrimináció révén gyengébb képességű nők is felválthatják a jobb képességű férfiakat ha nincs megfelelő számú és kvalitású aspiráns - mindezzel versenytorzítással rombolva a vállalat értékét.
Köszönöm a válaszokat. Nagyon érdekes válaszokat kaptam (GYIK-hez nem méltó intellektusban :) )
Valójában azért feltételezem, hogy van fizetésbeli különbség, mert semmilyen statisztikai adat nem igazolja az ellenkezőjét. És értem, hogy a statisztika nagyon könnyen torzíthat, és önmagában egy statisztika nem jelent semmit ha nem ismerjük pontosan hogy ki miért mennyiből (és az a pénz is honnan van) milyen módszerrel, stb végezte, azonban ennek a tudományágnak azért mára megvannak azok az eszközei hogy mindenféle matematikai kompenzálásokkal pontosabb eredményt adjon, és még ennek ellenére sem láttam soha sehol semmilyen formában sem olyan felmérést, ami igazolná ezt az egyenlőséget. Amennyiben valaki látott már ilyet, vagy van megbízható forrása, linkelje be nyugodtan. Talán ez lenne az egyértelmű bizonyíték számomra, nem is az hogy én mit tapasztaltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!