Meddig csinàlhatjs meg egy cég/munkaadò,hogy a NAV és a Foglalkoztatàsi Felügyelet leveleit nem veszi àt?
Röviden összefoglalva a helyzetet,àprilisban és màjus első felében dolgoztam egy cégnek javarészt home-officban.(volt/van munkaszerződésem) Miután május közepén nem érkezett meg a fizetésem,ràkérdeztem e-mailben és telefonon is,a telefont lecsaptàk az emailekre pedig nem vàlaszoltak.Màjus fele vége jeleztem a megyei Munkavédelemi Osztàly Foglalkoztatàsi Felügyelet Osztàlyàn,hogy nem kaptam fizetést.Alàírtam a jegyzőkönyvet,tanùvallomàst tetten,beszolgàltattam a munkaszerződést és minden egyéb bizonyítékot a munkasdòtòl(munkaüg i emaelek sms-esek stb.) Azt mondtàk intézkednek.Mondtam nekik,hogy kb majus 20-a òta nem adnak munkàt,de felmondàst se kaptam,erre azt mondtàk,hogy az alapbér tovàbbra is kijàr,egészen addig amig nem kapok felmondàst.Közben az is kiderült,hogy be se jelentettek,így a Nav-nàl is jelentettem az esetet jùniusban.Mivel màr több,mint 2 hònap eltelt,és elvileg még mindig munkaviszonyban vagyok,időközben màr 4 havi bérrel tartoznak,ami màr 6 szàmjegyű összeg.Ma felhivtam a Foglalkoztatàsi Felügyeletet,hogy mégis mi fejlemény,azt mondtàk,hogy fogalmuk sincs hogyan jutok a fizetésemhez,az eljàràs folyik,de az irodàjuk ajtaja zàrva,a levelek meg visszaérkeunel "nem kereste" cimazòval,így,egyetlen beidézésre sem mentek el.
Elvileg nincsenek se csődeljàràs,se felszámolàsi eljàràs alatt.De màr kezdek nyugtalan lenni,meddig űzhetik még ezt az "iroda zárva" "levelet nem veszem át"jàtékot?
Bármeddig. Ezeket nem kötelező átvenni. Viszont ha nem veszi át, akkor be fog állni a kézbesítési vélelmezés. Onnantól pedig ha már gyűlnek a bírságok és a többik, akkor már hamarosan elindulhat a felszámolás. A felszámoló pedig majd kifizet.
Amúgy biztos 6számjegyűt akartál írni? Nem 7?
Elindítják majd a felszámolási eljárást a cég ellen. Gyakorlatilag a felszámoló biztos fizeti ki a dolgozók elmaradt bérét. Ez igaz arra az esetre, ha a dolgozó hivatalosan van foglalkoztatva. Engem jobban aggaszt az a tény, hogy nem hivatalosan voltál foglalkoztatva.
Az pedig csak tévhit, hogy a dolgozók előtt mindenki más hitelezőt kifizetnek. Mert törvény szerint a felszámolóbiztos költségei után a dolgozó az első a kielégítési sorrendben.
Ha a cég vagyonából nem jut rá pénz, akkor a bérgarancia alapból hívja majd le a felszámolóbiztos. Hosszabb idő, de járható út.
Addig is keress magadnak másik állást, mert innen egy jó darabig nem látsz fizetést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!