Tanárnak tanulni?
Most megyek 12.-be, jó tanuló vagyok, szóval szinte bárhová fel is vennének. Viszont én nagyon szeretnék tanár lenni.
Néztem a tanári bértáblát, és szerintem is borzasztó az, hogy mesterdiplomával is csak 172 ezer a fizetés nettója.
De abban reménykedem, hogy mire befejezem majd az egyetemet (eddig 6 év volt, mostantól már csak 5 év a tanárképzés), addig talán lesz valami nagyobb béremelés. Szerintetek várható komolyabb béremelés addig?
Nagyobb bérrendezésre ne számíts. 2014 körül is volt egy egész normális rendezés, annak semmi hatása ma már...
Másik szempont: omlik össze a rendszer, egyre nagyobb probléma, hogy nincs ember. Mire végzel lehet hetente 30+ órát kell majd bagóért megtartani (30 óra iszonyú szintű leterheltség, ha komolyan veszed a munkád).
Ha valóban ez a vágyad, csináld. De ne számíts arra, hogy elfogadható fizut fogsz kapni.
Szerintem jobban jársz, ha előbb összeszedsz egy jól fizető diplomát és munka mellett estin csinálsz tanárit.
Ha lesznek normális fizetések, akkor válthatsz, ha nem lesznek, akkor pedig maradhatsz a normális munkádnál.
Amikor én végeztem a tanári szakot, akkor lengették be, hogy jönni fog a pedagógiai életpályamodell. Nagyon nagy valaminek számított, az egyetemi tanárok is mondogatták, hogy jobban fogunk keresni, mint ők, jól döntöttünk, hogy pedagógusnak mentünk (az eredeti tervek szerint ugyanis a pedagógiai életpályamodell szerinti bér a mindenkori minimálbérhez igazodott volna).
Mi a valóság? Ez, ami most van, 200 ezres fizetés a 2014-es minimálbérhez igazodva (2022-ben...), bérpótlék stb., szóval ez a mai szánalmas helyzet.
Szóval kezdj bele nyugodtan a képzésbe, abban reménykedve, hogy majd a te idődben rendezik a béreket, 2028-ra, amiket fentebb is írtak. Jah, persze, biztos úgy lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!