Könyvelő vagy a könyvvizsgáló az elismertebb munkakör?
Alapvetően a könyvvizsgáló. A könyvvizsgáló ugye az a szakember, aki (nagyon leegyszerűsítve) ellenőrzi és hitelesíti a könyvelők munkáját. Emiatt eleve csak könyvelői végzettséggel kezdheted el a képzést, ami hosszabb is, és nehezebb is, mint a könyvelői. Ez azonban a “hagyományos” könyvelői, könyvvizsgálói szakemberekre, végzettségekre és munkakörökre vonatkozik.
Nagyon sok multi alkalmaz pályakezdő fiatalokat junior könyvelő, könyvvizsgáló pozíciókban, mindenféle különösebb képesítés nélkül. Na most ezeknek a munkaköröknek annyi köze van a könyveléshez/könyvvizsgálathoz, mint mosogatófiúnak a mesterszakácshoz. Ezek között a pozíciók között nincs érdemi különbség megbecsültség, elismertség szintjén.
Nem azt mondtam, hogy csak ennyit csinál egy könyvvizsgáló, de mivel a kérdés nem erre irányult, nagyon leegyszerűsítve (ahogyan azt a válaszomban is leírtam) csak a könyvelő-könyvvizsgáló hierarchiára szűkítettem a könyvvizsgáló munkakörét. Ebből az aspektusból viszont a válaszom megállja a helyét: a könyvvizsgáló az, aki a nap végén hitelesíti azt a beszámolót, amit a könyvelő összerakott. Ezen kívül természetesen mást is csinál, de a legtöbb tevékenysége ennek van alárendelve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!