Rendelkezésre állás munkaidőn túl kötetlen munkarendben?
Sziasztok,
Szerződésem szerint kötetlen a munkaidőm (de rögzítve van hogy napi 8 és heti 40 óra), de gyakorlatban normál munkaidőben dolgozom az irodában– napi 8, heti 40 óra. Ezen felül a munkáltató elrendelhet majdhogynem teljes rendelkezésre állást munkaidőn túl a hónap minden napjára (azt tudom, hogy a készenlét havi kerete max. 168 óra)? Sem a szerződésem, sem a munkaköri leírásom nem tér ki a rendelkezésre állásra, de most szembesültem azzal, hogy ez lenne az elvárás. A hatályos jogszabályokat olvasva a rendelkezésre állás tényét mindenképp írásban kell rögzíteni, illetve a szerződésben is benne kell lennie. Amiben nem vagyok, biztos, illetve arról nem találtam eddig semmit, hogy kötetlen munkaidő mellet vannak-e speciális szabályai a rendelkezésre állásnak? Előre is köszönöm szépen a válaszokat.
Hogyne… bukfencezz is, ha csettintenek???
A készenlétet meg kell fizetni ill. szerződésben kell rögzíteni, nem csak elvárni
Na de most mit várnak el pontosan? Hogy kéthavonta egyszer felvedd munkaidőn túl a telefont, vagy ténylegesen heti szinten van valami, amit esetleg meg is kell távolról oldanod? Mert elméletben mindkettő rendelkezésre állás, de közben meg nagyon nem ugyanaz.
Törvényi szabályozásban nincs egyébként speciális rendelkezés a kötetlen munkarendesekre ilyen szempontból. Viszont maga a kötetlen munkarend feltételezi (szerintem) hogy a felek megbíznak egymásban, és ebben benne lehet az, hogy kereshetnek telefonon. De a másik oldalról meg az, hogy ezzel nem élnek vissza és csak akkor keresnek ha muszáj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!