Svájcban mivel, mennyi tapasztalattal lehet ennyit keresni?
Ausztriában dolgozom jelenleg mérnökként, és a havi önfenntartási költségeimnek közel a háromszorosát keresem, de legyen inkább 2 és fél.
Önfenntartás: Egyedül egy teljes albérlet, rezsi, kaja, autó biztosítás, üzemanyag, Netflix-előfizetés, edzőterem bérlet stb... ez így durván 1000 euronál egy kicsivel több (persze aztán valójában ezeken felül másra is költök, úgyhogy nem marad annyi, de nem lenne muszáj)
Ha jól informálódom, Svájcban ez mind nagyjából 4000 CHF környékén jönne ki havonta, mint költség. Nem spórolok a kajával, a legegészségesebbet veszem, még ha drágább is.
Ez azt jelenti, hogy ha két és félszeresét nézem, kb 10000CHF nettót kellene keresnem. Annyit biztosan nem kapnék jelenlegi szakmámmal jelenlegi tapasztalatommal. Az évi kb 170.000 CHF lenne pl Zürich környékén. Ahogy néztem, nekem kb 110.000 CHF lenne reális, amit kaphatnék.
Persze felmerül a kérdés, hogy Svájcban az önfenntartás költségének a 2,5-szeres jövedelemmel ugyanolyan életminőséget kapunk-e, mint Ausztriában az önfenntartás összegének 2,5-szeres jövedelmével.
De hogy a numbeo által javasolt havi nettó 7000 frank nem állja meg a helyét, az biztos (mármint hasonló életszínvonalhoz). Annak több mint a fele elmenne havonta.
Mivel lehet egyáltalán 170000 CHF bruttót keresni? Vagy annyit, ami az ausztriaihoz hasonló életminőséget biztosít, annyira drága költségek mellett?
Miert lenne 4szer dragabb az elet Svajcban?? Szerintem mar itt tevedsz.
Oke dragabb, de nem 4szer.
Orvos, szoftverfejlesztő, IT.
Nem mindenki de a magas szinten lévők keresnek ennyit.
Ez a Netflix-előfizetés meg edzőterem-bérlet hogy a francba lépett elő ilyen alapvető létszükséggé? Kb. minden kérdésben megjelenik a víz-gáz-árammal azonos rangú költségként. Mi van, ha azt mondom, hogy én nem ülök a TV előtt munka után meg hétvégén, hanem inkább kimegyek sétálni/futni/kerékpározni/haverokkal focizni, sőt, autó sem kell, főleg ilyen nyugati országokban, ahol van használható közösségi közlekedés. Máris több száz eurót spóroltam.
Persze csak hangosan gondolkodtam, nyilván nem erről szólt a kérdés, hanem arról, hogy a jelenlegi szintedet mennyiből tudod Svájcban fenntartani. Meg azt is tudom, hogy "gyúrni" csak edzőteremben lehet, illetve mérnökként egy autó fenntartása sem kéne, hogy problémát okozzon, meg csajozáshoz is kell (és itt nem a diszkó előtt majomkodásra gondolok).
Nekem az még fura, hogy kicsit több mint 1000 Euróból kihozható a 2 szobás albérlet (kérdés, hogy Bécs/Graz vagy kisváros) egyedül, meg az összes többi. Önmagában az albérlet megvan 600-800 Euró.
Amúgy a kérdésre nem tudom a pontos választ, de azt tapasztaltam, hogy az osztrák fizetések elég ganaj szinten vannak, Magyarországról is tulajdonképpen csak a közállapotok miatt érdemes kiköltözni oda, a pénz miatt már nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!