Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Szlovák állampolgár hogy...

Szlovák állampolgár hogy vállalhat munkát magyarországon?

Figyelt kérdés
Az a kérdés hogy vállalhatok munkát Magyarországon, mien papírokat kell elintézni hogy még véletlenül se bírságoljanak meg. És ez az egész mennyibe kerül. Lakóhelyem van, de még 3 hónapig nem vagyok köteles bejelenteni, de ettől függetlenül nem tudom hogy hogyan áljak neki az egésznek. Van érettségim, és Villanyszerelőnek/elektro műszerésznek vagyok kitanulva.(Jelenleg is Magyarországon tartózkodok)

2022. jún. 14. 11:25
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Mivel EU-tag Szlovákia, teljesen legálisan vállalhatsz munkát.

Itt is olvashatsz egy pár hasznos infót:

[link]

2022. jún. 14. 11:33
 2/4 anonim ***** válasza:

Akkora munkaerőhiány van ma már, hogy már a mongol meg filippínóktól sem kérnek már lassan semmit. Pont most nemrég hozott a kormány egy új törvényt ahol +11 nem-EUs országból lehet gyorsított eljárással migráns munkavállalókat alkalmazni (Vietnam, Mongólia, Fülöp-szigetek, Bosznia stb)

Akkor neked EUs állampolgárként semmi félni valód nincs 😅

2022. jún. 14. 13:05
 3/4 A kérdező kommentje:

De attól még szükségem van adó, lakcím és tajkártyára? Mert értem hogy mivel EU-s tagállamból vagyok akkor nem kell 300 ezret fizetni a munkavállalási engedéylre de még attól ott a betegbiztosítás meg az adózás kérdése.

.

2022. jún. 14. 13:25
 4/4 anonim ***** válasza:

3: ott van leírva a cikkben, amit az előbb linkeltem!

TAJ-szám és adószám

A munkaviszony bejelentéshez elengedhetetlen a TAJ-kártya és az adószám (adókártyán szereplő adóazonosító jel) igénylése.

A TAJ-kártya igényléséhez szükséges nyomtatványt (úgynevezett Megrendelőt) a Nemzeti Egészségbiztosítási Adatkezelő (NEAK – korábban OEP) oldaláról lehet letölteni. A belföldinek nem minősülő biztosított részére a foglalkoztatója a foglalkoztatás megkezdése előtt a foglalkoztató székhelye szerinti járási hivatalánál, Pest megye és a főváros vonatkozásában pedig Budapest Főváros Kormányhivatala XIII. kerületi hivatalánál kérheti a TAJ kiadását.

Az adóazonosító jelet az úgynevezett 0534-es adatlap kitöltésével lehet igényelni, mely letölthető a NAV honlapjáról. Az első igénylés illetékmentes, azonban ha a munkavállaló elveszíti az adókártyáját vagy megrongálódik, akkor 2.200 forint az illeték, de ha csak adatváltozás miatt kell új kártyát igényelni, akkor az igénylés illetékmentes.

Tartózkodás bejelentése

Nem csak a foglalkoztatónak, hanem a munkavállalónak is van egy bejelentési kötelezettsége, ha három hónapot meghaladóan tartózkodik egy másik tagállamban.

2022. jún. 14. 13:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!