Családi háttér és személyiség befolyásolhatja, hogy milyen bért és karriert érsz el?
Ezen a kérdésen sokat gondolkozok és a saját példámon mutatom be mire gondolok. Egyre inkább úgy látom, hogy valamiféle hitrendszer miatt el sem hiszem magamról, hogy én kereshetek tegyük fel nettó 300 ezret, ezért csak az alacsony fizetéses munkák jutnak nekem. Gyerekként kb. óvtak a gimnáziumtól is mert az nem nekem való. Miután a családi nyomást a hátam mögött hagytam, letettem az érettségit, elvégeztem egy alapszakot az egyetemen, van mellé egy OKJ-s végzettségem, plusz egy felnőttképzéses tanfolyamom. Mégis egy percet nem dolgoztam egyikben sem. Pedig egyébként piacképes mind.
Szüleim minimálbéresek voltak mindig, ezt láttam magam körül. Az egyetemen több átlagos színvonalon élő emberrel találkoztam, akiknek annyira egyszerűen ment a munkába állás is, és nem csak hogy munkát találtak egyből, de jól is keresnek. Számukra a munkahelyváltás is egyszerű, míg én szenvedek vele.
Ti is tapasztaltatok hasonlót? Akár rokonoknál, barátoknál, ismerősöknél, munkatársaknál?
Pszichológusként mondom hogy igen, alapvetően meghatározó módon befolyásolja. Szondi Lipótnak volt egy jó mondása, miszerint a családunkból kiindulva választunk értékeket, hivatás, társat és betegséget is, nagyon sokszor látom ezt bebizonyosodni - ahogy kutatások tucatjai is készültek a családi háttér befolyásoló erejéről.
Persze ez nem jelenti azt hogy nem lehet tenni ellene, a meghatározó hiedelmek, gátlások, mentális plafonok nagymértékben oldhatók.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!