Lehetek data scientist, ha csak egy szociológia alapképzést végzek?
Szerintem csak alapképzéssel nem sok esély van, nekem még a régi 5 éves diplomám van ami elméletileg egyenértékű a mesterrel mégsem vettek fel sehová, bár ez már 10 éve volt, akkor nem is létezett még ilyen, hogy data scientist.
Azóta elévült a tudásom mert nem ebben dolgozom, egy-két helyre jelentkeztem de úgy vettem észre, hogy még mindig inkább matematikusokat és informatikusokat vesznek fel. Illetve ami vicces, hogy nekem csak betétlapom van a szakirányomról ezért az valahogy nem számít egyes HR-eseknek.
Azzal is számolj, hogy ezzel leginkább csak Budapesten lehet elhelyezni, vidéken marad a közalkalmazotti lét vagy egyéb diplomás irodai munka multiknál. Meg a Meki, amivel annyira szeretnek itt viccelődni.
Adatelemző vagyok, munkatársam szociológus, mesterképzést nem csinált.
Ha neki sikerült adattal kapcsolatos munkát kapni, akkor szerintem másnak is sikerülhet, nem hiszem hogy olyan nagyon-nagyon érvágó hogy nem matek/infó diplomád van (persze nagy előny), feltéve ha tényleg megfelelő candidate vagy.
Csupán a papírformát tekintve nem teljesen lehetetlen, de...
1) Ezzel a hozzáállással, hogy hogyan lehetne minél kevesebb tanulással agysebésznek lenni, nagyon nehéz lesz... ez egy nehéz szakma, sok-sok tanulással...
2) ... ha meg már tanulsz, akkor arra a típusú tudásra, amire itt szükség van (legfőképpen: haladó azaz MSc/PhD szintű statisztika) a leghatékonyabban egyetemen lehet felszedni. Tehát a legelső tanácsom az, hogy a szociológia alapszak után iratkozz be az elte survey statisztika és adatanalitika mesterszakra.
3) A piac egyre jobban telítődik, ezzel együtt a verseny is élesedik. Amit nálunk látok, hogy a felvételi interjúkat statisztika, matematika mesterszakosok tudják csak átvinni.
Szóval szerintem nem lehetetlen adatelemző karriert csinálnod egy szociológia BA-val és sok-sok rátanulással, de jobban jársz egy rendes data analytics / data science / statisztika mesterszakkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!